Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ «αναπαύεται» στον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, καθώς η εδώ μακροπρόθεσμη ανοδική τάση συνεχίζεται, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν πέσει κάτω από τους αντίστοιχους δικούς τους.
«Οι καιροί ου μενετοί», δηλαδή οι ευκαιρίες δεν περιμένουν για τους Έλληνες Επενδυτές, οι οποίοι αποκτούν επιπλέον επιβεβαίωση για τις προοπτικές των εισηγμένων από το γεγονός ότι η εγχώρια ανάπτυξη υπερβαίνει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.
Χαιρετίζουμε τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου, με την Οικονομία μας να ξαναμπαίνει στα «επενδυτικά σαλόνια» και τις -αλήστου μνήμης- εποχές που κατατάσσετο στην κατηγορία «σκουπίδια» να ανήκουν στο παρελθόν. Η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου θεωρούμε ότι δεν θα αποτελέσει «έκπληξη».
Σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για τις Αγορές Ομολόγων, η απόδοση (yield) για διακράτηση ως τη λήξη του ελληνικού δεκαετούς είναι χαμηλότερη από αυτήν των αντίστοιχων ιταλικών και αμερικάνικων, εξέλιξη θετική για την αναχρηματοδότηση ελληνικού κρατικού και διεθνούς εταιρικού χρέους.
Οι προκλήσεις για την Ευρωζώνη παραμένουν, βεβαίως, όπως επανέλαβε σήμερα η ΕΚΤ, κάτι που απεικονίζεται και από την υποχώρηση του Ευρώ στα διεθνή «φορεξάδικα».
Σε αυτή την φάση αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο οι Οίκοι Αξιολογήσεων όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υψώνουν «ασπίδες» προστασίας για τα ελληνικά στοιχεία Ενεργητικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δρόμος θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα».
Η εμπιστοσύνη των Επενδυτών δύσκολα κερδίζεται αλλά εύκολα χάνεται, όπερ σημαίνει ότι η Χώρα οφείλει να δείχνει σοβαρότητα και συνέπεια σε δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις.
* Ο Πέτρος Στεριώτης ([email protected]) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.