Σε ένα… ναρκοθετημένο περιβάλλον διεθνώς, με τα δεδομένα να αλλάζουν διαρκώς είτε από πλευράς γεωπολιτικού ρίσκου, είτε από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών ή μακροοικονομικών δεδομένων, το ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βρει τις νέες του ισορροπίες, ευρισκόμενο στο κατώφλι των 1.200 μονάδων.
Το γεωπολιτικό ρίσκο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις αγορές, όπως φάνηκε χθες από τη νέα άνοδο κατά 2% των τιμών του πετρελαίου μετά την τηλεοπτική ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι επίκειται η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.
Γενικότερα και ασχέτως με το timing της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στα διεθνή δρώμενα και ενδέχεται να διευρύνει τη σύγκρουση, το επενδυτικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό για νέα ανοίγματα είναι, καθώς η πίεση από τα υψηλά επιτόκια είναι συνεχής -χθες, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε και πάλι το όριο του 5%.
Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν «χλιαρή» άνοδο, χωρίς ουσιαστικό στίγμα, καθώς τα πρόσημα ήταν πρωτίστως εξισορροπητικά. Στον αντίποδα, μεγάλη ήταν η πτώση στη Wall Street όπου ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με απώλειες 2,32% είχε τη μεγαλύτερη πτώση του τρέχοντος έτους, ύστερα από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων κατώτερων των προσδοκιών από την Alphabet (Google). Ο S&P 500, επίσης επηρεασμένος από τις τεχνολογικές μετοχές, έχασε 1,43% και ο Dow Jones υποχώρησε 0,32%, κρατώντας όμως το όριο των 33.000 μονάδων. Η μοναδική ευχάριστη είδηση από τον τεχνολογικό τομέα ήλθε από τη Meta μετά το κλείσιμο, που ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και η μετοχή της εκτινάχτηκε 4% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο, ενώ νωρίτερα έχανε 4%.
Το placement της Εθνικής
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, εύλογες και θεμιτές χαρακτηρίζονται οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που εμφανίστηκαν χθες, μια ημέρα μετά το ξέσπασμα της Alpha Bank που με κέρδη 12,44% τράβηξε όλη την αγορά υψηλότερα. Πλέον το μεγάλο στοίχημα της αγοράς είναι το τι θα γίνει με το placement του 20% της Εθνικής.
Όπως σημειώνουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς η «μητέρα των μαχών» θα είναι η πώληση του 20% της Εθνικής, καθώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μια όχι ιδανική συγκυρία το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το placement προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Νοέμβριο, ενώ στόχος είναι η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων μακροπρόθεσμων, άρα ποιοτικότερων επενδυτών. Βεβαίως, σε μια συγκυρία τόσο ευμετάβλητη, εν μέσω άκρως τεταμένης ατμόσφαιρας διεθνώς, με το γεωπολιτικό ρίσκο πλέον να βρίσκεται στο «κόκκινο», αν κριθεί ότι το κλίμα επιδεινώνεται σε ακραίο βαθμό, η κίνηση ενδέχεται να αναβληθεί για αργότερα.
Το ΤΧΣ ελέγχει περίπου το 40% της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται σχεδόν στα 5,1 δισ. ευρώ, άρα το 20% αποτιμάται περίπου 1,02 δισ. ευρώ. Ένα ποσό πολύ μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, που μένει να δούμε αν μπορεί να καλυφθεί πρωτίστως από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμο θα πουληθεί το 15% μέσω διεθνούς βιβλίου προσφοράς και να διατεθεί το υπόλοιπο 5% σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.
Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει γρήγορα με το σχέδιο αποεπένδυσης για να σηματοδοτήσει ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας επιστρέφει στην κανονικότητα.
Από εκεί και πέρα, η ελληνική αγορά χθες κινήθηκε σε ρυθμούς ελεγχόμενου εύρους κατοχύρωσης κερδών, ενώ είναι θετικό ότι σε πτωτική συνεδρίαση, οι συναλλαγές μειώθηκαν σημαντικά, καθώς από τα 114 εκατ. ευρώ της Τρίτης, έπεσαν στα 77,2 εκατ. ευρώ χθες. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο που κατέβασε ρυθμούς, καθώς από τα 58 και πλέον εκατ. ευρώ που διακίνησε την Τρίτη, χθες έκανε τζίρο μόλις 27,75 εκατ. ευρώ.
Ήταν κυρίως μια συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων, με το Γ.Δ. να κλείνει στις 1.185,24 μονάδες με πτώση 0,95% κοντά στα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 1.184,34 όταν υποχωρούσε κατά 1,02%, ενώ το υψηλό ήταν στις 1.199,65 μονάδες (+0,26).
Τι λένε οι αναλυτές
Συγκρατημένοι είναι οι αναλυτές στις προβλέψεις τους, ενώ στέκονται στη καθοριστική συμβολή του κλάδου των τραπεζών για τη διαμόρφωση του momentum και στο δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Το τμήμα ανάλυσης της Solidus ΑΧΕΠΕΥ σημειώνει πως «οι εγχώριες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, έχουν αναχαιτίσει τις πιέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και έχουν δώσει μερικές ανάσες, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται πλησίον των 1200 μονάδων.
Ωστόσο, "βαρίδι" για το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει η αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών. Ο τραπεζικός κλάδος έχει βγει στο προσκήνιο (με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank και την πρόταση από την UniCredit για το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha) και θα είναι αυτός που θα οριοθετήσει την εικόνα της αγοράς.
Θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να κατοχυρώσει ο Γενικός Δείκτης την περιοχή των 1.200 μονάδων, για να ενισχυθεί η θετική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας και για να ενεργοποιήσει κεφάλαια που περιμένουν το σήμα για να τοποθετηθούν, ή επανατοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Η εικόνα θα διαφοροποιηθεί εάν και εφόσον περάσει χαμηλότερα των 1.160 μονάδων».
Από την πλευρά της, η Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει πως «ο ισχνός τζίρος συνεχίζει να είναι το βασικό αρνητικό δεδομένο στην εγχώρια αγορά, που δείχνει ότι δεν βιάζεται να κάνει κίνηση. Το πιο πιθανό είναι να περιμένει να δει και το πως θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές, που συνεχίζουν να έχουν άσχημη εικόνα.
Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει κάνει την διαφορά. Από την άλλη, έχουμε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους που ακόμα δεν έχουν δώσει αγοραστικά σήματα. Ιδανικά, η προσεχής Τρίτη πρέπει να μας βρει με κλείσιμο μήνα πάνω από τις 1.211 μονάδες, μιας και οι πιθανότητες για μία νέα προσπάθεια για το όριο των 1.260 μονάδων, ή και του προηγούμενου υψηλού, ανεβαίνουν σημαντικά. Ουσιαστική κοντινή κύρια στήριξη έχουμε στις 1.182 μονάδες, ενώ περιμένουμε τους ταλαντωτές μας να αποσυμπιεστούν μετά την τελευταία ανοδική κίνηση».