Μπροστά σε μια αλλαγή... πίστας στις αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, που συμπαρασύρει συνολικότερα την επενδυτική αξιολόγηση του ΧΑ, βρίσκεται η αγορά, μετά το μεγάλο deal της Alpha Bank με τη Unicredit, στον απόηχο της αναβάθμισης από τη Standard & Poor's και ενόψει του κρίσιμου placement μετοχών της Εθνικής από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσα στον Νοέμβριο.
Έχοντας πλέον αρκετά καθαρή εικόνα των παραμέτρων της πολύπλευρης συμφωνίας της Alpha Bank, η αγορά αντέδρασε χθες με αρκετό ενθουσιασμό, αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται ευρύτερα για την αποτίμηση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες έχουν και τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των τάσεων στην αγορά:
- Ανεξάρτητα από το ακριβές ύψος του προσφερόμενου τιμήματος για το 9% της Alpha Bank, το επενδυτικό ενδιαφέρον μιας από τις κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης, η οποία μάλιστα είναι εξαιρετικά φειδωλή σε συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, αποτελεί την πρώτη ουσιαστική επιβεβαίωση της αξίας και των προοπτικών των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, στη νέα εποχή που έχει ανοίξει με την ανάκτηση, ύστερα από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά αναλυτής, «με αυτή τη συμφωνία οι ελληνικές τράπεζες πήραν τη δική τους επενδυτική βαθμίδα, καθώς αξιολογούνται για πρώτη φορά μετά την κρίση ως αξιόπιστοι επενδυτικοί στόχοι από τον αυστηρότερο κριτή, μια συστημική τράπεζα μεγάλης χώρας της ευρωζώνης».
- Η απόφαση της Unicredit να πάρει μια σημαντική μετοχική θέση στην Alpha Bank δίνει νέα πνοή στο πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ, καθώς μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του -εκτός σοβαρού απροόπτου, θα πρέπει να διατεθεί το 20% των μετοχών της Εθνικής μέσα στον Νοέμβριο. Πλέον διαμορφώνονται βάσιμες προσδοκίες ότι το αναβαθμισμένο, διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να οδηγήσει στην προσέλκυση σοβαρών και «φρέσκων» διεθνών κεφαλαίων σε αυτή τη συναλλαγή (δηλαδή νέων κεφαλαίων και όχι από ρευστοποίηση προηγούμενων θέσεων στο ΧΑ), ώστε να απορροφηθούν με επιτυχία οι μετοχές της Εθνικής και με ένα ικανοποιητικό τίμημα. Εάν στεφθεί με επιτυχία και αυτό το εγχείρημα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα έχουν καταφέρει να βγουν οριστικά από το επενδυτικό περιθώριο όπου τις οδήγησε η πολυετείς κρίση και να γίνουν ένας ισχυρός πυλώνας προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων, με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για το ΧΑ.
Το βελτιωμένο διεθνές κλίμα και το ράλι στο ΧΑ
Η αποφυγή, έως τώρα, κλιμάκωσης και επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η νέα πτώση για τρίτη διαδοχική ημέρα των τιμών του πετρελαίου, τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνουν κορυφαίοι διεθνείς όμιλοι, αλλά και τα μεγάλα deals που κλείνουν, όπως η εξαγορά της Hess από τη Chevron, επανέφεραν χθες στο προσκήνιο των αγορών τα θεμελιώδη, οδηγώντας τους επενδυτές σε νέα ανάληψη ρίσκου, μετά από ημέρες πιέσεων.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ελεγχόμενα ανοδικά μετά από πενθήμερο πτώσης, ενώ με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones μάλιστα να επανέρχεται πάνω από το κομβικό όριο των 33.000 μονάδων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο, που έτσι κι αλλιώς κινείται σε διαφορετικό timing – από τεχνικής πλευράς – έναντι των ξένων αγορών, συνέχισε τη θετική αυτονόμησή του, υπεραποδίδοντας έναντι των ξένων δεικτών, καταγράφοντας σημαντικό ράλι σχεδόν 2%, με αιχμή τη μετοχή της Alpha Bank που παρέσυρε όλο τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την πλειονότητα των μετοχών.
Με τα αυξημένα επιτόκια να ευνοούν έτσι κι αλλιώς τις εργασίες του τραπεζικού τομέα, αυξάνοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους μετά από πολλά άγονα χρόνια, ο κλάδος δείχνει να επιστρέφει για τα καλά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το Χ.Α.
Πλέον διαμορφώνεται μια εξαιρετική συγκυρία για το ΧΑ, καθώς μετά την αναβάθμιση από την S&P, ήρθε το «χτύπημα» από τη UniCredit, που δημιούργησε έντονη επενδυτική κινητικότητα στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο το τελευταίο διήμερο, έχει διακινηθεί τζίρος πάνω από 85 εκατ. ευρώ, που είναι πάνω από το 50% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς.
Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας στη μετοχή της Πειραιώς έγινε μεγάλο πακέτο 8 εκατ. τεμαχίων αξίας πάνω από 22 εκατ. ευρώ, ενώ χθες στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 58,55 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το κρεσέντο των πακέτων και των μεγάλων επενδυτικών κινήσεων στις τράπεζες, ενώ επίκειται το μεγάλο placement στην Εθνική μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.
Η επενδυτική κοινότητα έδειξε να επιδοκιμάζει απόλυτα το deal στις τράπεζες, καθώς βλέπει ότι μετά από 17 χρόνια τραπεζικής συρρίκνωσης, ένας μεγάλος ξένος όμιλος έλκεται επενδυτικά ξανά από τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος από τις σχεδόν 15 εισηγμένες που είχε προ 17ετίας, πλέον έχει μείνει με τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Ελλάδος και την Attica Bank, ενώ πρόσφατα εισήχθη και η Optima Bank.
Μένει να δούμε αν το χρηματιστήριο θα βρει δυνάμεις να υπερκεράσει άμεσα τη ζώνη των 1.200 μονάδων, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά και την ψυχολογία των εμπλεκομένων, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της αιχμηρής διόρθωσης των προηγούμενων 6-7 εβδομάδων, που κλόνισε σημαντικά το momentum.
Βεβαίως, η ανοδική δυναμική του ΧΑ τίθεται πάντα υπό την αίρεση του διεθνούς κλίματος στις αγορές, που παραμένει εύθραυστο, με πολύ υψηλά επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων και υψηλό γεωπολιτικό ρίσκο. Έτσι, είναι πρόωρο να γίνει λόγος για ουσιαστική και ανθεκτική αλλαγή, ειδικά για μικρές, ρηχές, περιφερειακές αγορές όπως είναι το ελληνικό χρηματιστήριο. Αγορές δηλαδή που εξαρτώνται από τις διαθέσεις των διεθνών χαρτοφυλακίων, που δύνανται να διαμορφώσουν το momentum κατά το δοκούν, ακόμη και με λίγες κινήσεις.
Από εκεί και πέρα, ήταν πολύ θετικό για την αγορά που όλες τις προηγούμενες ημέρες κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.170 μονάδων, καθώς αν χάνονταν αυτά τα επίπεδα, τότε ο Γ.Δ. θα κατηφόριζε αρχικά στις 1.150 μονάδες και κατόπιν στα προηγούμενα χαμηλά και τις 1.105 μονάδες. Πάντως, χθες, τόσο ο Γ.Δ. όσο και οι υπόλοιποι κύριοι δείκτες κράτησαν τη συντριπτική πλειονότητα των κερδών τους έως το τέλος, δεν καταγράφηκαν δηλαδή συμπτώματα άλλων ημερών που η αγορά ξεκινούσε καλά, αλλά σταδιακά «κρέμαγε».
Με το χθεσινό κλείσιμο στις 1.196 μονάδες, ο Δείκτης «σβήνει» τις απώλειες του Οκτωβρίου και πλέον το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδα άνω των 1.200 μονάδων, κάτι που φαίνεται με εφικτό, τουλάχιστον όσο οι διεθνείς αγορές διατηρούν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.