ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνικά Ομόλογα

Ομόλογα: Η άλλη όψη των ρεκόρ και... το δισκοπότηρο του invesment grade

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών τίτλων παραμένουν πολύ υψηλές, καθώς δανειζόμαστε τέσσερις φορές ακριβότερα από την Βουλγαρία. Κλειδί για πραγματικά χαμηλό κόστος δανεισμού είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

Μπορεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να διολισθαίνουν καθημερινά σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, καταρρίπτοντας τα ένα μετά το άλλο ιστορικό ρεκόρ, και να προκαλούν ευφορία και πολλά χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο αν συγκρίνει κανείς τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με αυτές άλλων χωρών τότε η διάθεση πανηγυρισμών περιορίζεται.

Η τρέχουσα απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι κατά 50% υψηλότερη της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 0,888%, χώρα που θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης και ως μια δυνητικά επικίνδυνη εστία αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης, ενώ έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά το ελληνικό.

Αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είναι κατά 156% υψηλότερη του κυπριακού 10ετούς, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται στο 0,518% και κατά 255% υψηλότερη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με τις αποδόσεις των 10ετών, η Ελλάδα σήμερα μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 1,32% την ώρα που η γειτονική Βουλγαρία, χώρα με εξαιρετικά περιορισμένο δημόσιο χρέος, δανείζεται με ...0,348%.

Δηλαδή, το θεωρητικό κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει σχεδόν τετραπλάσιο της Βουλγαρίας, η οποία δεν παύει να είναι μια φτωχή, μετακομμουνιστική οικονομία, αλλά αντιμετωπίζεται από τις αγορές ευνοϊκά επειδή έχει πολύ χαμηλό δημόσιο χρέος, μόλις 22% του ΑΕΠ.

Αποδόσεις κρατικών ομολόγων

Χώρα5ετές Ομόλογο10ετές ομόλογο
Γερμανία-0,733%-0,502%
Γαλλία-0,584%-0,210%
Αυστρία-0,519%-0,253%
Πορτογαλία-0,221%-0,248%
Βουλγαρία0,165%0,348%
Κύπρος0,076%0,518%
Ιταλία0,335%0,888%
Ελλάδα0,738%1,328%

Το... δισκοπότηρο της αναβάθμισης

Πότε μπορεί η Ελλάδα να δρέψει όλους τους καρπούς της εξαιρετικής συγκυρίας στις αγορές, που κάνει τους επενδυτές να πληρώνουν «φύλακτρα» ακόμη και στο Δημόσιο της Πορτογαλίας, για να το δανείσουν για 6 χρόνια;

Οι αναλυτές απαντούν σε αυτό το ερώτημα τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade), την οποία είχε κατακτήσει στα πρώτα χρόνια μετά την κυκλοφορία του ευρώ, με αποτέλεσμα να δανείζεται με επιτόκια πολύ κοντά στα γερμανικά, καθώς τότε οι αγορές (εσφαλμένα, όπως αποδείχθηκε) θεωρούσαν ότι όλα τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης είχαν ενός είδους «άτυπη εγγύηση», καθώς ήταν αδιανόητο ένα default χώρας μέλους της νομισματικής ένωσης (αυτό διαψεύσθηκε οδυνηρά με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το 2012).

Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από την οποία απέχουμε λίγα σκαλοπάτια πλέον, έχει τεραστία σημασία γιατί θα ανοίξουν τα... μεγάλα πορτοφόλια στα ελληνικά ομόλογα: τα τεράστια funds και ασφαλιστικά ταμεία που επενδύουν μόνο σε τίτλους επενδυτικής βαθμίδας και απαγορεύεται να τοποθετούν κεφάλαια σε ομόλογα υψηλού ρίσκου θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, αλλάζοντας εντελώς τους συσχετισμούς στη διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά.

Επιπλέον, μόλις κατακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα θα μπορεί και η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αρχίζει τον Νοέμβριο, ώστε να προχωρά σε αγορές ελληνικών τίτλων.

Για να πλησιάσουμε το... ιερό δισκοπότηρο του investment grade θα χρειασθεί τουλάχιστον ένας χρόνος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και ο πρώτος οίκος που μπορεί να ανεβάσει τα ελληνικά ομόλογα σε αυτή τη βαθμίδα είναι η καναδική DBRS. Μεγάλη σημασία έχει η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και η διατήρηση καλής σχέσης με τους Ευρωπαίους πιστωτές της χώρας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση προσλαμβάνει ως σύμβουλο για το χρέος τη γαλλική Lazard, με σκοπό να συντονιστούν καλύτερα οι ενέργειες που θα «ξεκλειδώσουν» τους οίκους αξιολόγησης.

Πώς βαθμολογείται η Ελλάδα

ratings

 

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ουρές... επενδυτών: Ζητούν νέα έκδοση ελληνικών ομολόγων

Εισηγήσεις από τράπεζες για νέα έκδοση τίτλων μακροχρόνιας διάρκειας, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους, δέχεται ο ΟΔΔΗΧ, για να αξιοποιηθούν οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις με επαναγορά τίτλων του PSI.
ΑΓΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τις αρχές Αυγούστου, εν μέσω αμφιβολιών για το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει έναν νέο γύρο αγορών.
ΑΓΟΡΕΣ

«Μπαζούκας» από την ΕΚΤ: Νέο QE και μείωση επιτοκίου

Οι αγορές ομολόγων αρχίζουν από τον Νοέμβριο και θα συνεχισθούν όσο κριθεί απαραίτητο. Ακόμη πιο χαμηλά το ήδη αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. «Χλιαρή» αντίδραση των αγορών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακούφιση στις αγορές για τη Γαλλία, τα δύο σενάρια για νέα κυβέρνηση

Ανοδική κίνηση στο γαλλικό χρηματιστήριο, μειώνεται το σπρεντ των ομολόγων, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος μεγάλων αλλαγών στην οικονομική πολιτική. Ποια σενάρια βλέπει η ING για το σχηματισμό κυβέρνησης.