Αποφασισμένο να ανακτήσει τον ρόλο της αγοράς που υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας την τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση με πρώτον στόχο την ανάκτηση του επιπέδου των 1.200 μονάδων.
Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον πέραν των τραπεζικών μετοχών σε αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο για τη Mytilineos και ράλι για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν, επίσης, να κινούνται ανοδικά εν αναμονή των δεδομένων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 3,6% από 3,7% που ήταν τον Αύγουστο. Κέρδη 0,49% για τον DAX, ενώ με θετικό βηματισμό κινούνται και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,25%.
Πολύ καλύτερη η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος στις 11:52 έχει άνοδο 1,73% στις 1.196,11 μονάδες, με ιδιαίτερα αυξημένη αξία συναλλαγών στα 26,5 εκατ. ευρώ, με ποσό άνω των 3 εκατ. να αφορά τη μετοχή της Mytilineos, ενώ σχεδόν απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 87 έναντι 14 που κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Άνοδος 1,68% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 1,63%.
Διατηρούν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να έχει κέρδη 1,92%. Στο +1,81% η Alpha Bank, με τη Eurobank να ενισχύεται 2,19%, την Εθνική Τράπεζα να έχει άνοδο 1,89% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,20% υψηλότερα. Σε έκθεσή του ο οίκος Moody's σημειώνει ότι η «έξοδος» του ΤΧΣ από τη Eurobank αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, με τα πολύ υψηλά οφέλη, όπως είναι φυσικό, για την ίδια την τράπεζα.
Εντυπωσιακά κέρδη για αρκετές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με τα ΕΛΠΕ να έχουν κέρδη 4,81%, ενώ στο +3,15% βρίσκεται η μετοχή της Mytilineos. Άνοδος 2,11% για τη ΔΕΗ, με την Coca-Cola HBC να ενισχύεται 0,64%, τον ΟΠΑΠ στο +0,59% και τον ΟΤΕ να κινείται 0,23% υψηλότερα. Κέρδη που ξεπερνούν το +3% για Cenergy, Aegean και Ελλάκτωρ.
Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό και δεν εμποδίζει τους επενδυτές στην ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ. Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράστηκε θετικά για την ελληνική οικονομία εκτιμώντας ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας έως και το 2028 θα κρατηθούν σε τροχιά που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους, δηλαδή η χώρα θα επιτύχει τα επόμενα πέντε χρόνια τον στόχο - κλειδί για πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠ. Μάλιστα, προβλέπει ότι από το 2027 θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.
Την ίδια ώρα ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters επεσήμανε, μεταξύ, άλλων ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024 είναι εφικτός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το ΤΧΣ θα «βρει» ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στη διαδικασία αποεπένδυσης από τις τράπεζες.