Οι έντονες ανησυχίες ότι η επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου είναι αρκετές για να οδηγήσουν σε νέα πτώση τις τιμές τόσο για τo brent όσο και για το αμερικανικό αργό, αν και αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι πιθανώς αυτή η πορεία να είναι παροδική.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο για το brent υποχώρησε χαμηλότερα και από το επίπεδο των 85 δολαρίων, για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου, εμφανίζοντας απώλειες 1,50% στα 84,52 δολάρια, ενώ πτωτική είναι η πορεία και για το αμερικανικό αργό με υποχώρηση 1,75% στα 82,75 δολάρια. Η υποχώρηση των τιμών καταφθάνει μετά την ανακοίνωση ότι τα αμερικανικά αποθέματα των ΗΠΑ ενισχύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο και διυλισμένα προϊόντα του υποχώρησε. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών τους για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.
Χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών το πετρέλαιο
Μετά την έντονη άνοδο κατά το τρίτο τρίμηνο - με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 95 δολάρια το βαρέλι κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου – η πορεία αυτή έχει χαλαρώσει. Ενώ τα κέρδη είχαν τροφοδοτήσει την εικασία ότι επίκειται επιστροφή του πετρελαίου στα 100 δολάρια, υπήρχαν και αναλυτές, όπως αυτοί της Citigroup, που συνιστούσαν ψυχραιμία, υποστηρίζοντας ότι σταδιακά οι αγορές επιστρέφουν σε πιο ομαλή πορεία και το πιθανότερο είναι ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση.
Η απότομη υποχώρηση του πετρελαίου ήρθε σε ένα σκηνικό αυξανόμενων ανησυχιών για τα επιτόκια-ρεκόρ και την παγκόσμια οικονομία που ταρακούνησε τις αγορές μετοχών και ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Εάν διατηρηθεί, θα συμβάλει στην καταπράυνση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, συζητούν αν έχουν αυξήσει αρκετά το κόστος δανεισμού.
«Το σημερινό περιβάλλον επιτοκίων μαζί με την ισχύ του δολαρίου έχει παράσχει μόνο ισχυρότερους αντίθετους ανέμους στην αγορά», εκτιμά ο Γ. Πάτερσον, επικεφαλής αναλυτής στην ING για την αγορά εμπορευμάτων.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η πτώση για το αργό πετρέλαιο κατέφθασε παρά τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας ότι οι εθελοντικές περικοπές της παραγωγής θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, μια επιτροπή του ΟΠΕΚ+ συνέστησε να μην υπάρξει αλλαγή στους συλλογικούς περιορισμούς.
Το ράλι του πετρελαίου αντιστράφηκε καθώς «οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούν οικονομική αδυναμία και η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ συνεχίζει να υστερεί», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Citi.