ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Bull market στο ΧΑ με ξένα κεφάλαια και αλλαγή πίστας στις αποτιμήσεις

Η διόρθωση της Δευτέρας ερμηνεύτηκε σαν «σήμα» για τοποθετήσεις, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 126,5 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές ανεβάζουν κατακόρυφα τον πήχη για τις τιμές στόχους. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.

Έχοντας την ισχυρή συνδρομή των διεθνών αγορών, που τελευταία έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους με φόντο την προεξόφληση ότι κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει μια πρωτοφανή –εδώ και πολλά χρόνια– δυναμική, διαψεύδοντας τους «κανόνες» της τεχνικής ανάλυσης.

Η διόρθωση της αγοράς κράτησε μόνο μία ημέρα, καθώς μετά το -1,65% της Δευτέρας, χθες οι αγοραστές επανήλθαν δυναμικά σε τράπεζες αλλά και blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενώ η άνοδος ήταν απόλυτα πειστική, αφού καταγράφηκε και σημαντική αύξηση των συναλλαγών, που από τα 80,73 εκατ. ευρώ προχθές, εκτοξεύτηκαν στα 126,5 εκατ. ευρώ χθες.

Μάλιστα χθες ήταν ξανά πολύ εμφανής η ισχυρή παρουσία ξένων, καθώς από τα 126,5 εκατ. ευρώ, τα 110,8 εκατ. έγιναν στις 25 μετοχές του Large Cap, όπου παραδοσιακά κυριαρχούν στις συναλλαγές τα αλλοδαπά χαρτοφυλάκια, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκε τζίρος 51,66 εκατ. ευρώ.

Είναι τέτοια η δυναμική της αγοράς που συνεχίζει να διαψεύδει και τις εκτιμήσεις των τεχνικών αναλυτών:  παρά τις εμφανείς υπερβολές και τα υπεραγορασμένα επίπεδα σε δείκτες και μετοχές, που «δείχνουν» στην κατεύθυνση της αποφόρτισης, εντούτοις, εν μέσω υβριδικών διορθώσεων και εναλλαγών στους πρωταγωνιστές, η αγορά συνεχίζει να έλκει φρέσκα κεφάλαια και να λέει «όχι» σε μια ουσιαστική διόρθωση.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η σαφέστερη ένδειξη ότι το ΧΑ διανύει περίοδο ισχυρής bull market είναι πως οι διορθωτικές κινήσεις ερμηνεύονται από τους επενδυτές σαν ευκαιρίες εισόδου και όχι σαν «σήματα» για κατοχύρωση κερδών. Με το που έκανε λίγο πίσω η αγορά τη Δευτέρα, χθες παρατηρήθηκε ξανά συνωστισμός αγοραστών, που δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια στην... ουρά για τοποθέτηση σε ελληνικά assets.

Και μόνο ότι στη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση ο τζίρος ήταν μεγαλύτερος κατά 46 εκατ. ευρώ από τη διορθωτική συνεδρίαση της Δευτέρας, δείχνει ότι διάθεση να σηκωθούν κεφάλαια από το σύστημα δεν υπάρχει. Είναι δεκάδες οι περιπτώσεις φέτος, όπου στις πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις οι συναλλαγές μειώνονται, ενώ αυξάνονται σημαντικά στις ανοδικές.

Η ελληνική αγορά, η οικονομία και το ΧΑ βρίσκονταν για πολλά χρόνια σε ιδιότυπη επενδυτική καραντίνα, ενώ πλέον, με την προσδοκία και της επενδυτικής βαθμίδας, τα assets της χώρας θεωρούνται ως ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά στοιχήματα παγκοσμίως.

Η Ελλάδα και το ΧΑ βρίσκονται σε διαρκή αλλαγή… πίστας, με τους αναλυτές να θέτουν νέα όρια αποτιμήσεων, που ίσως φαίνονταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγους μήνες:

  • Χθες ήταν η σειρά της ελληνικής Παντελάκης Χρηματιστηριακή να εκφραστεί θετικά για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των διεθνών, δίνοντας νέες τιμές στόχους με περιθώρια ανόδου 35% - 44%. Και όλα αυτά, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήδη κερδίζει άνω του 70% φέτος, κλείνοντας χθες σε νέο υψηλό 6ετίας και στα επίπεδα που είχε τον Αύγουστο του 2017. Παράλληλα, η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου είναι εμφατική και στις κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ – άρα και και στον επηρεασμό του Γενικού Δείκτη, καθώς πλέον η Eurobank πέρασε στη 2η θέση μετά από πολλά χρόνια, υποσκελίζοντας τον ΟΤΕ, ενώ στις πρώτες εφτά θέσεις των αποτιμήσεων βρίσκονται τρεις τράπεζες.
  • Την ίδια ώρα, μετά τις Eurobank Equities, Citigroup, Wood, Edison, Εθνική Χρηματιστηριακή, Παντελάκης και πολλές άλλες, χθες ήταν η σειρά της η Morgan Stanley να προχωρήσει σε γενναία αναβάθμιση της Mytilineos, δίνοντας τιμή – στόχο τα 43 ευρώ, με σύσταση overweight. Συνάμα, η Mytilineos γίνεται η πρώτη μη τραπεζική επιλογή από την Ελλάδα για τον αμερικανικό οίκο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό, ενώ μάλιστα οι αναλυτές σημειώνουν ότι στο bull σενάριο, ο τίτλος θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 60 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή – στόχο που τίθενται για μετοχή του ΧΑ την τελευταία 15ετία και μετά την κορύφωση του 2007, όταν για τη μετοχή της Εθνικής είχε δοθεί τότε ο στόχος επίσης των 60 ευρώ.

Όλα αυτά μαρτυρούν την αλλαγή πίστας για το ελληνικό χρηματιστήριο: πλέον δεν ζυγίζεται με τους όρους αποτιμήσεων που είχαν συνηθίσει οι επενδυτές στα... πέτρινα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και οι αναλυτές βλέπουν ριζική αλλαγή προοπτικών για την κερδοφορία των ελληνικών εταιρειών ενόψει της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης των επόμενων ετών.

Το αν υπάρχει υπερβολή είναι κάτι που (πάντα) διαπιστώνεται στο… τέλος της διαδρομής -κατά τη γνωστή ρήση του Γουόρεν Μπάφετ μόνο όταν φύγει το κύμα βλέπεις ποιοι κολυμπούσαν γυμνοί. Άλλωστε, στα πολύ δυνατά bull market, το 80% του momentum των αγορών οριοθετείται από την ψυχολογία και το 20% από τα θεμελιώδη. Το ακριβό γίνεται πολύ εύκολα ακριβότερο, ενώ τα εκάστοτε ελκυστικά επίπεδα τιμών μπορούν να αναπροσαρμοστούν πολλές φορές κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το κύμα της ανόδου.

Πολύ βελτιωμένο το κλίμα διεθνώς

Πέραν των εγχώριων καταλυτών που ασφαλώς είναι κυρίαρχοι στη διαμόρφωση του momentum του ΧΑ, θετικά συμβάλλει και το πολύ βελτιωμένο κλίμα των διεθνών αγορών. Ο Dow Jones κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022, απέχοντας ελάχιστα από την ανάκτηση (και) των 35.000 μονάδων, ενώ S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε υψηλά έτους! Παράλληλα, ανοδικά έκλεισαν και χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι αγορές αποδεικνύονται… εφτάψυχες, έχοντας υποσκελίσει κάθε εμπόδιο που παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες. Οι αγορές μπόρεσαν και επανήλθαν σε νέα ιστορικά υψηλά μετά τον ερχομό της πανδημίας στις αρχές του 2020, κατάφεραν να «δαμάσουν» την ενεργειακή κρίση και να βρουν απαντήσεις, ενώ επανήλθαν σε τροχιά ανόδου ακόμη και μετά το σοκ του πολέμου στα όρια της Ευρώπης, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Τώρα, οι αγορές βρίσκονται σε μια ακόμη τροχιά προεξόφλησης που δύναται να τις φέρει εκ νέου σε κατεύθυνση προς τα ιστορικά υψηλά τους, καθώς φαίνεται πως η πολιτική αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες βαίνει προς ολοκλήρωση -ακόμη και ο «σκληρός» κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας άφησε χθες να εννοηθεί ότι πιθανότατα δεν θα χρειασθεί άλλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο οίκος Credit Suisse προχώρησε σε ισχυρή αναβάθμιση της τιμής - στόχου για τον πιο καθοριστικό δείκτη των παγκοσμίων αγορών, τον S&P 500. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας βλέπουν πλέον τον S&P 500 στις 4.700 μονάδες στο τέλος του 2023, από τις μόλις 4.050 μονάδες που ήταν η προηγούμενη τιμή - στόχου που είχαν θέσει. Θυμίζουμε ότι στην παρούσα φάση ο S&P 500 βρίσκεται στις 4.555 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 18% το 2023.

Δικαιολογώντας την αναβάθμιση, η Credit Suisse τονίζει πως υποχωρούν οι ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, την ώρα που οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες παρουσιάζουν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα αναβάθμισε επίσης τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των εισηγμένων, σε 220 δολάρια ανά μετοχή από τα 215 δολάρια καθώς και την πρόβλεψη για το 2024 στα 237 δολάρια από 220 δολάρια προηγουμένως.

Προς το παρόν, για τις 500 εταιρείες του S&P 100, οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο αναμένουν μείωση 9,8% των καθαρών κερδών και 0,5% των εσόδων. Οι κυριότερες ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας αφορούν τις Bank of America, Morgan Stanley (χθες 18/07), Goldman Sachs, IBM, Tesla, Netflix (σήμερα 19/07), Blackstone, Johnson &Johnson, Philip Morris, Snap (20/07) και Blackrock (21/07).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

Στήριξαν το χρηματιστήριο οι τράπεζες, αναζητείται ο επόμενος καταλύτης

Ξεπέρασαν το 4% τα κέρδη των τραπεζών, άνοδος 1,85% για τον Γενικό Δείκτη. Προσδοκίες για ολοκλήρωση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή, που θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στην αγορά. Τι λένε Ευ. Χαρατσής και Ηλ. Ζαχαράκης.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.