ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Euro, stocks, markets, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Το στίγμα της νέας οικονομικής πολιτικής και τα επόμενα στοιχήματα στο ΧΑ

Σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο μετά τη διορθωτική κίνηση της Δευτέρας, εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Το σφίξιμο της δημοσιονομικής πολιτικής, η κούρσα για το Ταμείο Ανάκαμψης και ο νέος «τσάρος» στο ΥΠΟΙΚ.

Τα πρώτα και ουσιαστικά δείγματα γραφής της νέας οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης περιμένει η χρηματιστηριακή αγορά, ώστε να διαμορφώσει την από τούδε και στο εξής πορεία της, καθώς το στοίχημα της αυτοδυναμίας κερδήθηκε, ενώ επόμενο κρίσιμο ραντεβού ασφαλώς είναι το timing της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Πλέον, η χρηματιστηριακή αγορά καλείται να εστιάσει στην ουσία της νέας πολιτικής πραγματικότητας, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από σήμερα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που θα δώσουν ένα ισχυρό στίγμα για το πώς θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της επόμενης τετραετίας.

Περιθώριο κωλυσιεργιών και καθυστερήσεων δεν υπάρχει, καθώς τα χρονοδιαγράμματα των έργων που εξαρτώνται από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ασφυκτικά. Εξάλλου, η οικονομική πολιτική θα πρέπει από εδώ και πέρα θα είναι προσαρμοσμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, που την τελευταία τριετία και αρχής γενομένης από την εμφάνιση του κορονοϊού είχε χαλαρώσει αρκετά. Τα μηνύματα απ’ όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι πλέον σταματούν όλα τα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η νέα κυβέρνηση με τον «αέρα» της ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της πρωτοφανούς εξασθένησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να διαμορφώσει ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα ξεφεύγει από την εποχή των διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, πόλεμος και ενεργειακή κρίση), όταν οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες χαλάρωσαν και δόθηκε η δυνατότητα να υποστηριχθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με δεκάδες δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά την ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αξιοποιήσει τεράστια κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, επίσης η ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι ατού, ώστε να αποφευχθούν αρρυθμίες του παρελθόντος. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λεγόταν πως στην ουσία η χώρα καλείται να εφαρμόσει ένα νέο… μνημόνιο, όχι με εστίαση στις περικοπές και στο νοικοκύρεμα, όπως τα προηγούμενα, αλλά ένα πρόγραμμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι «κλειδωμένα» για να δοθούν άνευ όρων στην Ελλάδα, αλλά απαιτούν πολύ μεγάλη πειθαρχία, σφιχτά χρονοδιαγράμματα προσαρμογών, ετοιμασιών, και οργανογραμμάτων. Και πάντα ελλοχεύει η απειλή ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια κονδυλίων, αφού τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης λήγουν το 2026 και όσα κεφάλαια μείνουν αναξιοποίητα θα χαθούν.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, γίνεται αντιληπτό ότι περίοδος… χάριτος δεν υφίσταται για την κυβέρνηση. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και πριν παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις είναι μάλλον ενθαρρυντικά για την αγορά. Στο αναβαθμισμένο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, ένα πολιτικό στέλεχος με κατ' εξοχήν φιλελεύθερη πολιτική αντίληψη και εγνωσμένη αποτελεσματικότητα, ενώ στο υπουργείο μεταφέρθηκε και το σύνολο των αρμοδιοτήτων διαχείρισης εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων, που ως τώρα ήταν μοιρασμένες με το υπ. Ανάπτυξης, σε μια σαφή ένδειξη ότι αποτελεί προτεραιότητα η αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και σύνθετες, οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οπότε η επενδυτική κοινότητα θα είναι πολύ αυστηρή με τη νέα κυβέρνηση, ακριβώς γιατί οι όροι του «παιχνιδιού» πλέον είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς που υπήρχαν την τελευταία τριετία, της μεγάλης χαλαρότητας και παροχολογίας, λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου.

Το αν θα ανταποκριθεί η νέα κυβέρνηση στις προκλήσεις μένει να αποδειχτεί, όμως έχει όλα τα εχέγγυα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και εξαρχής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεών του να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που ήταν εδώ και χρόνια το μεγάλο ζητούμενο, αλλά δεν είχαν υλοποιηθεί.

Το Χρηματιστήριο

Με την προσδοκία ότι η επόμενη τετραετία θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη και υλοποίηση μεγάλων μεταρρυθμίσεων, η χρηματιστηριακή αγορά έκανε μια πολύ μεγάλη κούρσα τους πρώτους πεντέμισι μήνες του έτους, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει έως 37,40% και τον τραπεζικό έως +60%, οπότε μετά τις εκλογές σημειώθηκε μια εύλογη διόρθωση προς κατοχύρωση κάποιων εκ των πολλών κερδών.

Η διόρθωση ήταν σημάδι υγείας καθώς έφερε «καύσιμα» στο σύστημα. Όπως φάνηκε χθες, δεν υπήρχε βάθος στους πωλητές, ενώ οι αγοραστές έκαναν ξανά την εμφάνισή τους. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ειδικών συνθηκών, καθώς είναι η πρώτη μετεκλογική, υπάρχει πληθώρα αποκοπής μερισμάτων, ενώ ολοκληρώνεται και το λίαν κερδοφόρο πρώτο εξάμηνο του έτους. Εύλογα, το χρηματιστήριο αναζητά τις νέες του ισορροπίες.

Το Χ.Α. βρέθηκε πρώτο σε όλο τον κόσμο σε αποδόσεις το πρώτο εξάμηνο, οπότε είναι λογικό τώρα να βγαίνουν δεύτερες σκέψεις για τις αποτιμήσεις, την κόπωση ορισμένων μετοχών, τα περιθώρια ανόδου άλλων και γενικώς να υπάρχει μια επανεξέταση δεδομένων.

Πάντως, η αγορά και η οικονομία φαίνεται πως ετοιμάζονται για μια νέα αρχή, που συμπίπτει με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβερνητικής θητείας. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για κλείδωμα deals, με τις κατασκευές στο προσκήνιο (Intrakat, Δομική Κρήτης), εκδόσεις ομολόγων ξεκλειδώνουν (Mytilineos), ενώ ολόκληροι κλάδοι ανασυντάσσονται με σκοπό να λάβουν θέσεις στο νέο status quo.

Το μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum παραμένει σε πλήρη ισχύ, ενώ οι διορθώσεις επαναφορτίζουν το κλίμα και δίνουν την ευκαιρία να ανέβουν στο άρμα της αγοράς επιπλέον επενδυτές που έχασαν το πρότερο ράλι. Ενώ λοιπόν η αγορά είχε περιθώρια να υποχωρήσει κι άλλο, τουλάχιστον έως την περιοχή των 1.210 – 1.200 μονάδων χωρίς να αλλοιωθούν τα κεκτημένα, χθες βγήκαν κάποιες αγορές και έβαλαν αναχώματα, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί σταθεροποιητικά (+0,12%). Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα και προσεχώς η χρηματιστηριακή αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η επόμενη ημέρα των καταστροφών, οι φήμες και οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Η φημολογία για αλλαγή δημοσιονομικών στόχων και επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες διαψεύδεται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση. Όμως, έδωσε την αφορμή για επιθετικές πωλήσεις στο ΧΑ και «έκαψε» την αναβάθμιση από την DBRS.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε εποχή μεγάλων προσδοκιών το Χ.Α.: Νέος στόχος οι 1.370 μονάδες

Σε δεύτερη τετραετία ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και πολιτικής σταθερότητας «ποντάρουν» οι επενδυτές. Σε υψηλά 9ετίας αρχίζει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι 1.370 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο. Οι αποδόσεις του 6μήνου.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η συσσώρευση στο ΧΑ, το stock picking και ο πολιτικός παράγοντας

Ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε πιέσεις για διόρθωση, ενώ οι επενδυτές βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση νέων ευκαιριών. Αστάθμητος παράγοντας το βαρύ πολιτικό κλίμα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η καλή πρεμιέρα του ΧΑ για το 2024 και ο καταλύτης του Ταμείου Ανάκαμψης

Πολλά υποσχόμενη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλά τεσσάρων μηνών και πάνω από τις 1.300 μονάδες. Τι σημαίνει για την οικονομία και την αγορά η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΑΓΟΡΕΣ

Πλούτο 22 δισ. δημιούργησε το 2023 το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Παρά τα κέρδη άνω του 38% φέτος σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το Χ.Α. παραμένει ακόμη υποτιμημένο αν συγκριθεί με τις διεθνείς αγορές, ενώ υπάρχει μια σειρά από λόγους που συνηγορούν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς το 2024.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ομηρία από τους οίκους το ΧΑ, αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα

Τη «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας περιμένουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια. Ποια τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις. Οι αρρυθμίες της κυβέρνησης επαναφέρουν με νέα μορφή στο προσκήνιο το πολιτικό ρίσκο.