ΓΔ: 2104.6 0.25% Τζίρος: 155.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:40
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, παραμένουν οι ανησυχίες για ΗΠΑ

Στον «αέρα» το ενδεχόμενο συμφωνίας για αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, ενώ αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις έχει η διολίσθηση σε ύφεση της Γερμανίας στο α' τρίμηνο.

Να βρουν την ισορροπία τους επιδιώκουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και οι ειδήσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη γερμανική οικονομία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν θετικές και ως εκ τούτου οι ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία παραμένουν στο προσκήνιο. 

Οριακή πτώση 0,01% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,13%, τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,37%, ενώ 0,38% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Απώλειες 0,15% για τον ιταλικό FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί 0,21%. 

Στον αντίποδα μεικτές είναι οι τάσεις που καταγράφονται στα futures της Wall Street, όπου ο Dow Jones υποχωρεί 0,28%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,40% εμφανίζει ο S&P 500 και ο Nasdaq ακολουθεί πολύ καλή πορεία και κινείται 1,49% υψηλότερα. 

Η υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας σε «αρνητικές» από τον οίκο Fitch, σε μία προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» καταφθάνει μετά το αδιέξοδο που συνεχίζει να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου του χρέους, με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους να μην εμφανίζονται τόσο πρόθυμοι για έναν αναγκαίο συμβιβασμό. Την ίδια ώρα η υπ. Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τις αρχές Ιουνίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα κηρύξουν χρεοκοπία. 

Την ίδια ώρα η γερμανική οικονομία στέλνει ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα, καθώς διολίσθησε σε τεχνική ύφεση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται 0,3% στο α' τρίμηνο του 2023, μία πορεία η αιτία της οποίας θεωρείται η μεγάλη υποχώρηση στις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και η πτώση στις κρατικές, βάσει όσων ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Destatis. 

Υπό πίεση βρίσκεται η αγορά πετρελαίου με το brent να υποχωρεί 0,60% και να διαμορφώνεται στα 77,90 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό κινείται 0,75% χαμηλότερα στο επίπεδο των 73,80 δολαρίων. Νέα «βουτιά» για το φυσικό αέριο με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου να αποδυναμώνεται 2,8% και να αγγίζει τα 26,9 ευρώ. 

Πτωτική πορεία ακολουθεί και η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει απώλειες 0,20% στα 1.960,55 δολάρια, ενώ 0,15% χαμηλότερα κινείται ο άργυρος στα 23,2 δολάρια. 

Άντεξε στις πιέσεις η ιαπωνική αγορά με αποτέλεσμα ο Nikkei να κλείσει με κέρδη 0,39%, σε πλήρη αντίθεση με τους υπόλοιπους κορυφαίους δείκτες της Ασίας. Πτώση 1,97% για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ απώλειες 0,11% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ δίνουν ώθηση στο ΧΑ, με τον ΓΔ σε ήπια άνοδο

Με ήπια άνοδο κινούνται οι μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη στις 2.106,82 μονάδες (+0,36%) και τζίρο στα 15,77 εκατ. ευρώ, ενώ η αγορά ξεπερνά τις 2.100 μονάδες
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος κόντρα στο διεθνές κλίμα με ώθηση από το road show στο Λονδίνο

Προς το τέλος της συνεδρίασης πύκνωσαν οι εντολές αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει υψηλότερα κατά 0,78% και στις 2.099,35 μονάδες. Ισχυρή άνοδο 4% από Motor Oil και ιστορικά υψηλά. Κέρδη πάνω από 3% για Eurobank.
Χρηματιστηριακοί δείκτες γραφικά
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες απώλειες στο ΧΑ με ρευστοποιήσεις κερδών μετά το ανοδικό σερί

Η αργία στη Wall Street περιόρισε τις συναλλαγές, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,34% στις 2.099,80 μονάδες. Κατοχυρώθηκαν κέρδη σε τράπεζες ΔΕΗ, Motor Oil, ανοδικά κινήθηκαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen, Ελβαλχαλκορ και ΕΥΔΑΠ.