Με καλούς οιωνούς, αναβαθμισμένο ενδιαφέρον για τις τράπεζες αλλά και βελτιωμένη εικόνα των διεθνών αγορών μπαίνει σήμερα στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις για τις εκλογές το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να απέχει πλέον μόλις 22 μονάδες ή περίπου 2% από το ρεκόρ οκτώμισι ετών και τις 1.133 μονάδες που βρέθηκε στις αρχές Μάρτη.
Η αγορά και στις τέσσερις έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου κλείνει θετικά, συνεχίζοντας να έχει καλύτερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να πλησιάζουν εκ νέου το +20% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ σε επίπεδο τραπεζών ξεπερνούν το 30%. Όμως τόσο οι ευρωπαϊκοί δείκτες όσο κυρίως οι δείκτες της Wall Street επέστρεψαν σε εντυπωσιακή άνοδο και ράλι την Παρασκευή, κάτι που ασφαλώς δίνει νέα δυναμική στην καινούρια εβδομάδα, έστω και αν η ελληνική αγορά πρωτίστως επηρεάζεται από εγχώριους καταλύτες.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανοδική κίνηση του τραπεζικού τομέα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, που πιθανόν να σηματοδοτεί την επάνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μετά τη μείζονα αναταραχή, κυρίως στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες. Την Παρασκευή, ο δείκτης KBW των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ αντέδρασε με μια άνοδο κατά 4,67%, με τη μετοχή της PacWest να εκτινάσσεται 82% υψηλότερα, ενώ ο τραπεζικός Stoxx στην Ευρώπη ενισχύθηκε κατά 2,85%.
Μια διεθνής αντίδραση των τραπεζικών μετοχών θα ήταν ευπρόσδεκτη για τις ελληνικές, που θα είναι δύσκολο να συνεχίσουν τη δική τους ανοδική κίνηση κόντρα στο διεθνές ρεύμα. Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποιοι short που «σφυροκοπούσαν» τις τραπεζικές μετοχές αρχίζουν να κλείνουν θέσεις παίρνοντας τα κέρδη τους, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες ότι υπάρχει μια πραγματική ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών διεθνώς,
Καταλύτης οι δημοσκοπήσεις
Ένας καταλύτης που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για τη διαμόρφωση του momentum το επόμενο 10ήμερο είναι οι κομματικοί συσχετισμοί αναφορικά με τα ποσοστά που αναμένεται να λάβουν οι κύριες παρατάξεις που θα αναμετρηθούν στις 21 Μαΐου.
Ήδη, όπως φάνηκε όλο το τελευταίο διάστημα και μετά τους κλυδωνισμούς του Μαρτίου λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών που ανέτρεψε τους εκλογικούς σχεδιασμούς φέρνοντας και προσωρινή αναταραχή στα ποσοστά προτίμησης των ψηφοφόρων, φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες, οι ισορροπίες αποκαθίστανται.
Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν εκ νέου ισχυρή διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με την «ψαλίδα» να έχει επιστρέψει σχεδόν στα προ του δυστυχήματος επίπεδα, με την αγορά πλέον να έχει μπει στη διαδικασία προεξόφλησης ότι ο κίνδυνος ακυβερνησίας μειώνεται. Μάλιστα, όσο ενισχύονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, τόσο περισσότερο θα ισχυροποιείται η πεποίθηση ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η χώρα θα έχει βιώσιμη κυβέρνηση, έστω και μέσω συνεργασιών, ίσως και από τις πρώτες κάλπες.
Άρα, σε καθαρά βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η αγορά θα λειτουργεί σαν μια ιδιότυπη… δημοσκόπηση που θα δείχνει πού κατευθύνονται οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Επίσης, φαίνεται πως η πολιτική – προεκλογική ατζέντα στρέφεται στη μάχη της οικονομίας πλέον, κάτι που βεβαίως ωφελεί και το χρηματιστήριο. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα υποδεχτεί η αγορά σήμερα τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για την οικονομία στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε κίνητρο για ασφάλιση της κατοικίας έναντι καταστροφών, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που ασφαλίζεται.
Η μεγάλη εικόνα της αγοράς και οι τράπεζες
Από εκεί και πέρα και ασχέτως με τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, η μεγάλη εικόνα της αγοράς έχει πάρει το δρόμο της και σύντομα φαίνεται πως ο Γ.Δ. θα υπερκεράσει τα προηγούμενα υψηλά, με αιχμή τις τράπεζες. Ο τραπεζικός κλάδος έρχεται σταδιακά εκ νέου στο προσκήνιο μετά από κάποιες εβδομάδες μετριοπαθούς κίνησης, έχοντας υποστήριξη και από τα θεμελιώδη στοιχεία, όπως φάνηκε από το εξαιρετικό σετ αποτελεσμάτων της Τρ. Πειραιώς (σήμερα είναι η σειρά της Alpha Bank για ανακοινώσεις).
Την περασμένη εβδομάδα ο κλαδικός δείκτης ήταν αυτός που «τράβηξε» την αγορά προς τα πάνω, έχοντας κέρδη 3,90%, ενώ από την αρχή του 2023 ενισχύεται άνω του 30%. Σχεδόν καθημερινά υπάρχει ένα μπαράζ θετικών εκθέσεων – αναβαθμίσεων των τραπεζών από εγχώριους και διεθνείς οίκους, που ανεβάζουν τις τιμές – στόχους σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.
Είναι σαφές ότι τα διεθνή χαρτοφυλάκια προεξοφλούν καλή συνέχεια για την ελληνική οικονομία και πέρα από τις εκλογές, για τις οποίες δεν βλέπουν κάποιο ιδιαίτερο πρόσκομμα ή εμπόδιο στην καλή πορεία που έχει πάρει η οικονομία. Τα ξένα χαρτοφυλάκια «ζυγίζουν» τα ελληνικά assets σαν η Ελλάδα να έχει πάρει ήδη την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που μαρτυράται από την πορεία των ομολόγων.
Οι τράπεζες βρίσκονται λοιπόν στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας και είναι αυτές που έλκουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, όπως μαρτυρούν οι καθημερινοί όγκοι και τζίροι. Οι τράπεζες παρουσίασαν το 2022 τα καλύτερα μεγέθη της 15ετίας, ενώ πολύ καλύτερη συνέχεια αναμένουν φέτος και το 2024, όπου θα ξεκινήσουν εκ νέου να διανέμουν μερίσματα, μετά από 12-15 χρόνια.
Ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 833,77 μονάδες παρά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος και υπολείπεται περίπου 12% από το υψηλό των 954,15 μονάδων που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά την 1η Μαρτίου, όταν ο Γ.Δ. είδε τα δικά του υψηλά. Οι τράπεζες λοιπόν φαίνεται πως θα είναι αυτές που θα στηρίξουν την αγορά στην επόμενη κίνησή της προς τα υψηλά, όπως μαρτυρούν όλα τα συμφραζόμενα.
Η νέα αύξηση των επιτοκίων δίνει περαιτέρω ώθηση στον τραπεζικό κλάδο που αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας του από τις κλασικές τραπεζικές εργασίες.
Τι επισημαίνουν οι αναλυτές
Θετικά βλέπει τις εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, ο οποίος σε χθεσινή ανάλυσή του σημειώνει πως «όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται το αύριο, αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα. Η ελληνική αγορά είναι ξεκάθαρα παγκόσμιος πρωταθλητής σε αποδόσεις, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα.
Έχουμε τονίζει πολλές φορές ότι καλώς ή κακώς η οικονομία μας βρίσκεται σε μία διαφορετική φάση από τους υπόλοιπους, κάνοντας προσπάθειες να κερδίσει το χαμένο έδαφος των πολλών τελευταίων ετών. Ακόμα δεν έχουμε δει επιθετικές κινήσεις, κάτι που νομοτελειακά θα συμβεί αμέσως μετά την επενδυτική βαθμίδα. Να επισημανθεί επίσης πως μια bull market αγορά χαρακτηρίζεται από αργές και μεγάλες ανοδικές κινήσεις και γρήγορες χρονικά πτωτικές διορθώσεις, με το χρηματιστήριο μας να έχει σαφώς αυτά τα χαρακτηριστικά».
Συνεχίζοντας στην ανάλυσή του, ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως «ο τραπεζικός κλάδος δεν επηρεάστηκε στο παραμικρό από τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δείχνοντας ότι πλέον είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής και οδηγός στην αγορά. Τα αποτελέσματα συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι ανοδικά ενώ όλα τα μακροοικονομικά δείχνουν ότι είναι όχι απλά εντός στόχων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλύτερα. Μένουν δέκα συνεδριάσεις για να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών, με την αγορά να περιμένει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο CEO της Fast Finance σημειώνει πως «η αγορά την περασμένη Τρίτη απλά δοκίμασε την κύρια στήριξή της, συντηρώντας το long, ενώ όλα δείχνουν ότι πάει κόντρα και στην εποχική συνήθη πτωτική κίνηση. Σε περίπτωση που δούμε να σχηματίζεται κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, τότε θα λάβει χώρα ακόμα πιο επιθετική κίνηση στην αγορά. Πλέον, μια κατοχύρωση των 1.125 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει την αγορά σε νέα υψηλά, ενώ οι 1.075 μονάδες είναι η κύρια στήριξη. Στα αρνητικά είναι οι χαμηλοί τζίροι με την πλειονότητα τους να κερδίζουν τίτλοι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών. Η υπόλοιπη αγορά απλά ισορροπεί σε ένα μικρό εύρος τιμών».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η Ελληνική Αγορά συνέχισε να εκπλήσσει κινούμενη κόντρα στο ρεύμα της πτωτικής τάσης των ξένων αγορών. Σε άλλες περιόδους αναταράξεων στο εξωτερικό, η εγχώρια αγορά θα έμπαινε αμέσως σε ταλαιπωρία καθώς η χαμηλή εμπορευσιμότητα επέτεινε την ένταση των ρευστοποιήσεων. Ο λόγος αυτής της υπεραπόδοσης βρίσκεται στα αποτελέσματα και την προοπτική που διαμορφώνεται για την τρέχουσα χρήση.
Τόσο τα μεγέθη του α’ τριμήνου των Coca Cola HBC, Mytilines και Πειραιώς έδειξαν ότι οι περυσινές επιδόσεις ρεκόρ δεν ήταν μόνο λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών αλλά έχουν και αυξητική συνέχεια. Οι μετοχές φθηναίνουν εκ των έσω, οι πολλαπλασιαστές κερδών πέφτουν από τον αριθμητή και οι μερισματικές αποδόσεις που θα διανεμηθούν στους επόμενους δύο μήνες λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ρευστοποιήσεων.
Αν τα βαριά χαρτιά της αγοράς δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης και η συμπεριφορά τους προσδιορίζεται από τα επιμέρους στοιχεία της κερδοφορίας τους, τότε το καθοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο και οι πωλήσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα. Στους παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την ανθεκτική εικόνα θα πρέπει να επισημανθούν και οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς φαίνεται να μειώνεται το ρίσκο ακυβερνησίας. Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες κινούνται πιο επιλεκτικά διατηρώντας παράλληλα την θετική οπτική για τις υφιστάμενες θέσεις τους στην Ελληνική αγορά».
Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε “κύλιση” πάνω στην γραμμή τάσης τηρώντας ευλαβικά επίπεδα και ισορροπίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση. Οι αγοραστές δείχνουν κυρίαρχοι της κατάστασης, καθώς σε καίρια σημεία αναχαιτίζουν το αρνητικό πρόσημο διατηρώντας έτσι σε ισχύ τα ανοδικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών.
Παρόλα αυτά η διαγραμματική εικόνα παραπέμπει σε συσσώρευση, η αγορά παραμένει εντός εύρους διαπραγμάτευσης (1.120 – 1.070) και δεν αποκλείεται η προσέγγιση του άνω ορίου του εύρους να βγάλει κάποιες ρευστοποιήσεις. Η εικόνα θετικής αναμονής δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους συσσώρευσης, η διαφυγή ωστόσο με κλείσιμο πάνω από τις 1.122 μονάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το υψηλό του 2023, λίγο πάνω από τις 1.040 μονάδες».