ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή της ετυμηγορίας από Standard & Poor's

Επικράτηση μεταβλητότητας «βλέπουν» οι αναλυτές, καθώς εκτός από την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η Eurostat δίνει στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για χρέος και έλλειμμα του 2022.

Ημέρα της… κρίσης σήμερα για την ελληνική οικονομία, με τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s να ανακοινώνει τις εκτιμήσεις του, με σημαντικό μέρος της αγοράς να έχει προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» από «σταθερές». 

Αυτό που θεωρείται σχεδόν σίγουρο είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν βιάζονται –ούτε έχουν λόγους να επισπεύσουν κάτι που νομοτελειακά θα έρθει- να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Πολλώ δε μάλλον, όταν το παρόν εκλογικό σύστημα όχι μόνο δεν διευκολύνει τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης, αλλά φαίνεται πως θα δοκιμάσει τις πολιτικές και κομματικές και, τελικά, το επίπεδο της ωριμότητας του εγχώριου πολιτικού προσωπικού.

Οριακές διακυμάνσεις υποδεικνύουν για το ξεκίνημα των συνεδριάσεων τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,04%, ενώ απώλειες 0,02% εμφανίζει ο FTSE 100. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει άνοδο μόλις 0,01%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς παρά το «βαρίδι» της μετοχής της Tesla, η οποία είχε απώλειες που άγγιξαν το 10%, οι τρεις βασικοί δείκτες κατόρθωσαν να κλείσουν με σχετικά «μαζεμένες» απώλειες, σε σύγκριση με τα επίπεδα που υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones είχε απώλειες 0,33% στις 33.786 μονάδες και ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά 0,8% στις 12.059 μονάδες. Ο S&P 500 είχε πτώση 0,6% στις 4.129 μονάδες.

Ένας ακόμη παράγοντας που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής είναι η σημερινή ανακοίνωση, από Eurostat (και ΕΛΣΤΑΤ) των προκαταρκτικών στοιχείων για την πορεία τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους της ελληνικής οικονομίας για το 2022. Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας έχει υποστηρίξει ότι έχει καταγραφεί μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος, ενώ σε έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής έχει εκτιμήσει ότι μπορεί να έχει υπάρξει και στροφή σε μικρό πλεόνασμα. 

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ δείχνουν ένα σχετικά επιφυλακτικό άνοιγμα σήμερα, καθώς το διεθνές κλίμα παραμένει εύθραυστο εν μέσω κάπως απογοητευτικών κερδών και αδύναμων οικονομικών στοιχείων», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities

Σύμφωνα με τη Euroxx, στο αντίστοιχο σχόλιό της, «αναμένουμε επικράτηση μεταβλητότητας εν αναμονή της ανακοίνωσης από τον οίκο Standard & Poor’s».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ελκυστικές αποτιμήσεις του ΧΑ και τα «στοιχήματα« για τον MSCI Greece

Η διόρθωση στο Χ.Α. φέρνει ελκυστικές αποτιμήσεις, αλλά η επικείμενη αναδιάρθρωση του MSCI Greece και η αναβάθμιση του ΧΑ το 2027 δημιουργούν αβεβαιότητα για το ισοζύγιο εισροών - εκροών κεφαλαίων.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βαθαίνει η διόρθωση με ρευστοποιήσεις σε τράπεζες, ανησυχία για Μ. Ανατολή

Το ΧΑ υποχωρεί 2,38% στις 2.231,60 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -3,95%, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διασφάλιση κερδών πριν το Πάσχα. Η αβεβαιότητα ρίχνει και τις ευρωαγορές, ενώ ενισχύεται το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
MARKET MAKER

Διαστημικές τράπεζες, πουλάει η Jumbo αλλά στο ταμπλό υστερεί και η φθηνή ΑΣΚΟ

Μαζικές αγορές μετά τη συμφωνία για εκεχειρία, οι τράπεζες επιστρέφουν σε... προπολεμικά επίπεδα, η αποκλιμάκωση στο ενεργειακό στηρίζει τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ο τουρισμός βλέπει ξανά θετικό ορίζοντα.