ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
mutual_fund

Επενδυτικό πάρτι με εισροές 580 εκατ. σε αμοιβαία κεφάλαια

Εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων το 2019, χάρη στην εξαιρετική πορεία ελληνικών ομολόγων και μετοχών. Στα Α/Κ ομολόγων εισέρρευσαν 574 εκατ. ευρώ και στα μετοχικά 170 εκατ. ευρώ.

Αναγέννηση της εγχώριας αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων έφεραν, το 2019, η εξαιρετική πορεία των ελληνικών ομολόγων και μετοχών, αλλά και η καθήλωση των επιτοκίων καταθέσεων κοντά στο μηδέν, που προσέλκυσαν στα ταμεία των εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων καθαρές εισροές κεφαλαίων ύψους 580,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Στο χώρο των συλλογικών επενδύσεων, το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, καθώς όλα τα... άστρα ευθυγραμμίστηκαν για να οδηγήσουν σε μαζικές εισροές «φρέσκων» κεφαλαίων. Η οικονομία επιβεβαιώθηκε οριστικά ότι εξέρχεται από την πολυετή κρίση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν πρωτοφανή στα χρονικά υποχώρηση (σχεδόν 2,50% μειώθηκε η απόδοση του 10ετούς τίτλου, πάνω από 3% η απόδοση του 5ετούς), το Χρηματιστήριο έκλεισε τη χρονιά με την καλύτερη απόδοση διεθνώς, σχεδόν 50%, ενώ οι επενδυτές ή ακόμη και οι πιο συντηρητικοί αποταμιευτές στράφηκαν σε τοποθετήσεις με ρίσκο, προκειμένου να ξεφύγουν από τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που έχουν πλέον ακόμη και οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε κυρίως στα ομολογιακά α/κ Ελλάδας, τα οποία επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα. Το ράλι των ελληνικών ομολόγων έφερε εξαιρετικές ετήσιες αποδόσεις: ξεπέρασαν το 25% μεσοσταθμικά για τα ομολογιακά α/κ Ελλάδος, ενώ 13 αμοιβαία είχαν απόδοση πάνω από 30% και έως 35%. Πρόκειται για αποδόσεις - ρεκόρ για την κατηγορία των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων, οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθούν στο μέλλον.

Οι εισροές στην κατηγορία των ομολογιακών α/κ Ελλάδας ανήλθαν στα 574,211 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 225,821 εκατ. ευρώ ήταν από την Alpha Asset Management (θυγατρική του ομίλου Alpha Bank), τα 175,075 εκατ. ευρώ από την Eurobank Asset Management (θυγατρική του ομίλου Eurobank) και τα 167,464 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς Asset Managemengt (θυγατρική του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς).

Στα Μετοχικά α/κ Ελλάδας, οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν το 2019 στα 170,457 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2002 (!), όταν είχαν καταγραφεί εισροές 358 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2000 - 2018 καταγράφηκαν 16 χρονιές με καθαρές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία, ενώ το συνολικό ύψος των εκροών αυτής της περιόδου ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστικό ρόλο και στις εισροές στα μετοχικά αμοιβαία είχαν οι εταιρείες διαχείρισης των συστημικών τραπεζών. Από το σύνολο αυτών των εισροών, τα 49,341 εκατ. ευρώ εισέρρευσαν μέσα από την Alpha Asset Management, τα 41,491 εκατ. ευρώ από την Eurobank Asset Management , τα 42,275 εκατ. Ευρώ από την Πειραιώς Asset Management και τα 15,978 εκατ. Ευρώ από την Eθνική Asset Management.

Στα Μεικτά α/κ Ελλάδας, οι εισροές ήταν 68,276 εκατ. ευρώ και προήλθαν κυρίως από την Alpha Asset (50,087 εκατ. ευρώ) , την Πειραιώς (33,559 εκατ. ευρώ) και την Alpha Trust με 13,605 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις υπόλοιπες κατηγορίες, τα Ομολογιακά Διεθνή συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω και του ράλι των  ξένων ομολόγων, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην κατηγορία 135,266 εκατ. ευρώ που προήλθαν κυρίως από την Eurobank Αsset Management (146,670 εκατ. ευρώ), ενώ στις υπόλοιπες ΑΕΔΑΚ καταγράφηκαν μικρές εκροές. Εκροές υπήρχαν σε Διεθνή Μετοχικά και Μεικτά α/κ από επενδυτές που θέλησαν να αποκομίσουν τα κέρδη τους μετά το ράλι των ξένων κεφαλαιαγορών. Χαμένα, επίσης, ήταν τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, που είχαν πολύ χαμηλή απόδοση, λόγω των ιστορικά χαμηλών διατραπεζικών επιτοκίων.

Η άρση των capital controls, τον Σεπτέμβριο 2019, έφερε κάποιες εισροές στις κατηγορίες των Διεθνών αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά οι διαχειρίστριες εταιρείες εκτιμούν ότι οι εισροές θα αυξηθούν κατά το 2020.

Έναρξη 2020 με νέες εισροές

Η επενδυτική... φρενίτιδα στο χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων συνεχίστηκε και τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς, καθώς οι συνολικές εισροές ως και τις 9 Ιανουαρίου έφθασαν τα 22,6 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα νέα κεφάλαια, ύψους 14,7 εκατ. ευρώ, κατευθύνθηκαν στα ομολογιακά αμοιβαία Ελλάδας, ενώ στα ελληνικά μετοχικά εισέρρευσαν 3,5 εκατ. ευρώ.

Παρότι τα τεράστια κέρδη του 2019 από τα ελληνικά ομόλογα δεν θα επαναληφθούν φέτος, οι επενδυτές θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια ανόδου, είτε λόγω της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και των αναμενόμενων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, είτε ενόψει της ένταξής τους, από το 2021, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Έτσι, οι συντηρητικοί επενδυτές φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα ομολογιακά α/κ ως εναλλακτικές επενδύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και repos, αν και έχουν πλέον αυξημένο κίνδυνο. Οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες κατευθύνουν πλέον τους «καλούς» πελάτες τους προς τα ομολογιακά α/κ εσωτερικού. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους θεσμικούς επενδυτές, οι διαχειριστές τους θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν έναν εξαιρετικό λόγο απόδοσης / κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τα μετοχικά αμοιβαία, αναμένεται και φέτος να έχουν σημαντικές εισροές, καθώς η Λεωφόρος Αθηνών προβλέπεται και φέτος να συντονιστεί με την ανοδική πορεία της οικονομίας, ενώ τα α/κ προσφέρουν μια καλή «πλατφόρμα» επένδυσης στη χρηματιστηριακή αγορά στους ιδιώτες επενδυτές, με καλύτερη διασπορά κινδύνου για τη μείωση του ρίσκου. Ωστόσο, υπάρχουν και στοιχεία προβληματισμού: ελάχιστα ήταν, το 2019, τα αμοιβαία κεφάλαια που κατάφεραν να προσφέρουν στους επενδυτές αποδόσεις μεγαλύτερες από το Γενικό Δείκτη του ΧΑ, παρότι οι προμήθειες διαχείρισης που χρεώνονται είναι αρκετά υψηλές για τα διεθνή δεδομένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Crash test στα μετοχικά αμοιβαία: Ποια «νίκησαν» τον Γενικό Δείκτη

Έξι στα δέκα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν το 2023 μεγαλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη. Ποιο ήταν το κορυφαίο που ξεπέρασε το 50%, ποια υστέρησαν. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «κάηκαν» χιλιάδες επενδυτές από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Περισσότερα από 500 εκατ. τοποθέτησαν Έλληνες επενδυτές σε αμοιβαία κεφάλαια ομολογιών το 2021, αλλά το ράλι των κρατικών τίτλων σταμάτησε και τα περισσότερα έκλεισαν τη χρονιά με αρνητικές αποδόσεις. Πολύ κακός μήνας ήταν και ο Ιανουάριος.
ΑΓΟΡΕΣ

Το κυνήγι των αποδόσεων στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επενδυτές και αποταμιευτές είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε επενδύσεις με ρίσκο για να βρουν καλή απόδοση. Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Έχασαν το τρένο της ανόδου οι διαχειριστές των αμοιβαίων

Κανένα μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο δεν κατάφερε να ξεπεράσει στο 9μηνο την απόδοση του Γενικού Δείκτη. Η μέση απόδοση ήταν περίπου 10% χαμηλότερη από το Δείκτη. Υπερβολικά συντηρητική πολιτική ακολούθησαν οι διαχειριστές.