Τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού το πιθανότερο μετά τη δεύτερη εκλογική διαδικασία εκτιμά η Oxford Economics, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι ο όποιο πολιτικό ρίσκο δεν πρόκειται να αλλάξει τις βασικές εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα έτη θα υπάρξει επιβράδυνση της ανάπτυξης και διατήρηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Θεωρούμε απίθανη την επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015. Η οικονομία είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με χαμηλότερη ανεργία και πιο ισχυρή δημοσιονομική θέση, κάτι που κάνει περισσότερο απίθανο να χρειαστούν νέοι κύκλοι λιτότητας παρά την επιστροφή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανονισμών το 2024», σημειώνεται στην έκθεση, με τον κίνδυνο του ευρωσκεπτικισμού να είναι ιδιαίτερα χαμηλός κάτι το οποίο καθησυχάζει και τις αγορές.
Επισημαίνει ακόμη ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν ένα βασικό κίνητρο για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα προκειμένου να διατηρήσουν μία εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ. Προσθέτει πάντως ότι ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης μία ενδεχόμενης δημοσιονομικής κρίσης αλλά και στην απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τονίζει επίσης ότι το ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν φαίνεται να είναι επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική μετάβαση η οποία αναμένεται να επηρεάσει δυσανάλογα τα πιο φτωχά στρώματα. Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσω μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει την αποδοτικότητας της αγορά εργασίας και να προωθήσει τις επενδύσεις, αναφέρει.