Οι σημαντικές ενδείξεις ότι κοπάζει ο παγκόσμιος συναγερμός για ενδεχόμενο τραπεζικού ντόμινο. που το προηγούμενο διάστημα πίεσε πολύ αγορές, δίνει χαρακτηριστικά ξεσπάσματος στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών διεθνώς. Εύλογα, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές καρπώνονται το μεγαλύτερο κομμάτι της αντίδρασης, δεδομένου ότι ο εγχώριος κλάδος είναι θωρακισμένος στην εποχή των αυξημένων επιτοκίων.
Η χθεσινή αντίδραση του τραπεζικού κλάδου ήταν άκρως πειστική, καθώς μετά από ημέρες δεν υπήρξαν δεύτερες… σκέψεις από την πλευρά των επενδυτών, οι μετοχές δεν παλινδρόμησαν σε αρνητικά εδάφη, ενώ από το χαμηλό της Δευτέρας έως το χθεσινό υψηλό των 798,96 μονάδων του κλαδικού δείκτη, τα κέρδη είναι περίπου 13%. Από το κλείσιμο της Παρασκευής, έχει σημειώσει άνοδο 7,5%.
Θετικά λειτουργεί προς την αγορά και τις τράπεζες η προσπάθεια που κάνει η χώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το τρομερό δυστύχημα των Τεμπών που έφερε μεγάλους πολιτικούς κλυδωνισμούς. Υπάρχει μια προσπάθεια το focus να επιστρέψει στην οικονομία και την εξωστρέφεια, καθώς χθες «κλείδωσαν» δύο πολύ σημαντικές συμβάσεις όπως η απόκτηση του 67% του λιμανιού Ηγουμενίτσας στον όμιλο Γκριμάλντι έναντι 84,17 εκατ. ευρώ και η μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γ. Προκοπίου.
Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει επιτυχής επαναπροσέγγιση των υποψήφιων επενδυτών Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου με τους υφιστάμενους μετόχους της Attica Bank, με στόχο η Thrivest, συμφερόντων των τριών πρώτων, να μπει στην αύξηση κεφαλαίου με σημαντικό ποσό, κάτι που επίσης είναι θετικό για την αγορά και τον κλάδο.
Την ίδια ώρα, χθες ο πρωθυπουργός στην ουσία ανακοίνωσε (για πρώτη φορά) ότι τον μήνα Μάιο θα γίνουν οι εκλογές, κάτι που επίσης βάζει σε μια τροχιά όλη την αγορά, διώχνοντας την αοριστία και το θολό σκηνικό που επικρατούσε μετά τις δραματικές εξελίξεις και την αλλαγή των εκλογικών πλάνων. Όλα αυτά μαζί, συνδυαστικά με την –εκτός σοβαρού απροόπτου– ύφεση στη διεθνή τραπεζική αναταραχή, επαναφέρουν σε τροχιά κανονικότητας το χρηματιστήριο, αυξάνοντας τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.
Άλλωστε, το 80% που ορίζει την πορεία των αγορών –ειδικά σε τέτοιες τρικυμιώδεις συγκυρίες– είναι η ψυχολογία, όπως έδειξαν οι πωλήσεις δίχως αύριο στις πρόσφατες συνεδριάσεις που «γκρέμισαν» τον δείκτη των τραπεζών από τις 954 μονάδες (υψηλό 1ης Μαρτίου) στις 701 (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Δευτέρας), ενώ κατόπιν υπάρχει μια αντίδραση περίπου 100 μονάδων.
Θωρακισμένες οι ελληνικές τράπεζες
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έκαναν πολύ πειστική ανοδική κίνηση χθες, που αν «μετρηθεί» με τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της Δευτέρας, τότε ο δείκτης έχει συμπληρώσει μια κίνηση περίπου +13%, όπως προαναφέρθηκε. Ο τραπεζικός δείκτης χθες κέρδισε 4,38% κλείνοντας στις 791,03 μονάδες, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 798,96 μονάδες (+5,53%). Αξίζει να σημειωθεί πως ο τραπεζικός δείκτης σε όλη την εφτάωρη συνεδρίαση διαπραγματεύονταν με σημαντικά κέρδη, καθώς δεν έπεσε κάτω από το +2,72% που ήταν το χαμηλό ημέρας.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν έχει μεγάλη έκθεση σε κρατικά ομόλογα, η αξία των οποίων μειώνεται από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του αφορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, που αποδίδουν περισσότερο όσο αυξάνει τα επιτόκια η ΕΚΤ. Από την άλλη, διατηρεί σταθερή βάση καταθέσεων, κυρίως από ιδιώτες και όχι από επιχειρήσεις και πολύ υψηλό δείκτη κάλυψης ρευστότητας.
Θυμίζουμε ότι ο κλάδος ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2022, ενώ από πολλές πλευρές όλες τις τελευταίες ημέρες, από οίκους αξιολόγησης όπως οι Moody’s και DBRS, από τον επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και πλήθος αναλυτών έχει επισημανθεί η ανθεκτικότητά του. Όπως επισήμανε χθες η DBRS, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι καθαρών ζημιών 4,7 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2021.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει σε δήλωσή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Στουρνάρας.
Ισχυρά κέρδη διεθνώς, με αιχμή τις τράπεζες
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές Ευρώπης και Αμερικής, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι οδηγός της αντίδρασης και τους επενδυτές να εκτιμούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει μετά την διάσωση της Credit Suisse από την UBS και τη συντονισμένη κίνηση των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη για την ενίσχυση της ρευστότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,3% κλείνοντας στις 446,47 μονάδες, με τον Stoxx Europe 600 Banks να καταγράφει ράλι +3,80%. Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης επανήλθε με έμφαση πάνω από τις 15.000 μονάδες κερδίζοντας 262 μονάδες ήτοι +1,75% με κλείσιμο στις 15.195,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 7.112,91 μονάδες (+1,40%), ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,80% στις 7.536,22 μονάδες.
Ακόμα καλύτερη η εικόνα στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να κερδίζει 654,76 μονάδες ή +2,53% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να επανέρχεται πάνω από τις 9.000 μονάδες με κλείσιμο στις 9.049,40 μονάδες με άνοδο 216,3 μονάδων ή +2,45%. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές της Credit Suisse κέρδισαν χθες 7,3%, ενώ αυτές της UBS 12,1%.
Η συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική ολοκληρώνεται την Τετάρτη, με την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων των ΗΠΑ να υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν και στη Wall Street καθώς η συζήτηση για περισσότερες εγγυήσεις καταθέσεων λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών των περιφερειακών τραπεζών. Ο Dow Jones κέρδισε 316 μονάδες ή +0,98% με κλείσιμο στις 32.560 μονάδες, ο S&P 500 επανήλθε πάνω από το όριο ψυχολογίας των 4.000 μονάδων με κλείσιμο στις 4.002 μονάδες (+1,30%), ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,58% στις 11.860,11 μονάδες. Η μετοχή της First Republic που είχε «βουλιάξει» 47% την Δευτέρα, χθες αντέδρασε σε ποσοστό 29,55%, ενώ ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών ενισχύθηκε 5,8%.