ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυβερνητικό Μέγαρο Ταϊλάνδης

Υπέγραψε εκεχειρία ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός, απουσιάζει από συνόδους

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο της ASEAN λόγω του θανάτου της βασι

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης πρόκειται να μεταβεί στη Μαλαισία για την υπογραφή συμφωνίας εκεχειρίας με την Καμπότζη, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αποσύρθηκε από τη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) λόγω του θανάτου της βασιλομήτορος Σιρικίτ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ASEAN συνεδριάζουν στην Κουάλα Λουμπούρ, εγκαινιάζοντας ένα σαββατοκύριακο διεθνούς διπλωματίας. Παράλληλα, απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Κίνας πραγματοποιούν εμπορικές συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στην περιοχή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να φθάσει αύριο στην πρώτη στάση της ασιατικής του περιοδείας, προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Καμπότζης και Ταϊλάνδης. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επετεύχθη στις 29 Ιουλίου, μετά από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, έπειτα από έντονες εχθροπραξίες που οδήγησαν σε δεκάδες θανάτους και τον προσωρινό εκτοπισμό περίπου 300.000 ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι επιθυμεί η τελετή υπογραφής να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί, πριν επιστρέψει στη χώρα του. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει τις λεπτομέρειες της κηδείας της βασιλομήτορος. Η πρώην βασίλισσα Σιρικίτ, χήρα του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και μητέρα του νυν μονάρχη, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Βασιλικού Οίκου.

Η Σιρικίτ είχε αποσυρθεί από το δημόσιο βίο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2012, ενώ νοσηλευόταν από το 2019 λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης όρισε περίοδο πένθους ενός έτους για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και του βασιλικού οίκου. Παράλληλα, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για έναν μήνα, ενώ οι κρατικοί αξιωματούχοι καλούνται να τηρήσουν πένθος διάρκειας ενός έτους.

Ζητήθηκε επίσης η αναστολή εκδηλώσεων σε χώρους ψυχαγωγίας για έναν μήνα, στο πλαίσιο των μέτρων πένθους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ και Κιρ Στάρμερ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Φίλος κατά κάποιον τρόπο» ο Στάρμερ, επικρίνει τις επιλογές του

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον παραιτηθέντα Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ «κατά κάποιον τρόπο φίλο», αποδίδοντας την πτώση του σε λάθη σε μετανάστευση και ενέργεια και τον κατηγόρησε πως δεν στήριξε τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και το Ιράν.
Τζόρτζια Μελόνι σε ράλι
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι σε Τραμπ: Η φιλία μας δεν αύξησε τη δημοτικότητά μου

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απάντησε διαδικτυακά στον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η δημοτικότητά της δεν σχετίζεται με εκείνον, η Ιταλία παραμένει κυρίαρχη και συμβούλεψε τον Τραμπ να εστιάσει στη δική του δημοτικότητα.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Επίθεση στην Τζόρτζια σημαίνει επίθεση σε όλους μας

Ο Ματέο Σαλβίνι τόνισε πως «όποιος προσβάλλει τη Μελόνι, προσβάλλει όλους μας», σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, και ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν παρακαλεί κανέναν, μέσω ανακοίνωσης της Λέγκας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ταγιάνι ακυρώνει επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Τζόρτζια Μελόνι, τις οποίες η ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επινόηση».
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η Μελόνι ζήτησε φωτογραφία μαζί του στη σύνοδο G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον παρακάλεσε να βγάλουν μαζί φωτογραφία στη Σύνοδο της G7, προσθέτοντας πως η Μελόνι χαιρόταν που του μίλησε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί της αρχικά.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 600 εκατ. δολάρια το κόστος για νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο

Η νέα αίθουσα χορού στον Λευκό Οίκο, που κατασκευάζεται με απόφαση Τραμπ, θα κοστίσει ως και 600 εκατ. δολάρια, με τα μισά από δημόσιους πόρους, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του, αποκαλύπτει η Washington Post.