Λίγες λέξεις από τον επικεφαλής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας ήταν αρκετές για να προκαλέσουν σήμερα δραματική πτώση της μετοχής της Credit Suisse που έφτασε και το -30%, να παρασύρουν σε πτώση της τάξεως του 6% τις τραπεζικές μετοχές του ευρωπαϊκού Stoxx 600 και να «βυθίσουν» 8,44% χαμηλότερα τον ελληνικό τραπεζικό δείκτη, με αποτέλεσμα να «βουλιάξει» 4,55% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ στις 1.025,22 μονάδες.
Το νέο δράμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο αυτή τη φορά στην Ευρώπη, άρχισε να εκτυλίσσεται μετά τη δήλωση του προέδρου της Saudi National Bank στο Bloomberg ότι σε καμία περίπτωση η τράπεζα του που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse με ποσοστό λίγο κάτω από το 10% δεν πρόκειται να εισφέρει νέα κεφάλαια στην ελβετική τράπεζα, και να αυξήσει με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή πάνω από το όριο του 10% που θα σήμαινε ότι θα υπαγόταν σε αυστηρό καθεστώς εποπτείας από τις ελβετικές και ευρωπαϊκές Αρχές.
Η σημασία αυτής της δήλωσης παρότι έχει επαναληφθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στα τέλη του περασμένου έτους ήταν πολύ μεγάλη στις σημερινές συνθήκες, καθώς η Credit Suisse δίνει «μάχη επιβίωσης» αφού αναγνώρισε ότι δεν είναι ακριβείς οι οικονομικές της καταστάσεις και έτσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβονται γενναίες «τρύπες» στον ισολογισμό της που θα την υποχρέωναν να αναζητήσει και πάλι κεφάλαια μετά την περυσινή αύξηση κεφαλαίου.
Το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κρύβει στους κόλπους του έναν «μεγάλο ασθενή», με ανοίγματα σε συναλλαγές με πολλές άλλες τράπεζες και στις αγορές παραγώγων τροφοδότησε πανικόβλητες ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών σε όλη την Ευρώπη, ενώ επανέφερε σε έντονα πτωτική πορεία τη Wall Street (οι απώλειες Dow Jones και S&P 500 ήταν της τάξεως του 2% μετά το κλείσιμο του ΧΑ), η οποία μόλις είχε συνέλθει από το σοκ της κατάρρευσης της Sillicon Valley Bank.
Σε αυτή τη χαοτική ημέρα για τις αγορές παγκοσμίως, το ελληνικό Χρηματιστήριο εύλογα σφυροκοπήθηκε από πωλήσεις, όχι μόνο στις μετοχές των τραπεζών αλλά και σε ολόκληρο το ταμπλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος ξεπέρασε τα 177 εκατ. ευρώ και κινήθηκαν ανοδικά μόνο 8 μετοχές, ενώ υποχώρησαν 107.
Ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης όπως προαναφέρθηκε είχε απώλειες που ξεπέρασαν το 8% καθώς η Τρ. Πειραιώς έχασε 10,98%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10,39%, και η Eurobank κατά 9,19%. Συγκριτικά πιο ανθεκτική ήταν η μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε κατά 4,17%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τραπεζικές μετοχές έγιναν περισσότερες από τις μισές συναλλαγές της συνεδρίασης, καθώς ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές με τους μεγαλύτερους τζίρους στη συνεδρίαση, σημειώνεται η πτώση της ΔΕΗ κατά 5,46%, της Motor Oil κατά 5,36%, και της Mytilineos κατά 4,69%. Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά είχαν οι τίτλοι του ΟΠΑΠ (-1,92%) και της Jumbo (-1,53%).
Ο Γενικός Δείκτης κατήλθε στις 1.025,22 μονάδες με απώλειες 4,55% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 1.023,69 μονάδες (-4,69%), ο FTSE 25 έχασε 4,81% πέφτοντας στις 2.490,08 μονάδες με πτώση 4,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπαθε πανωλεθρία με απώλειες 8,44% και κλείσιμο στις 763,59 μονάδες!
Μετά τη σημερινή πτώση, ο Γενικός Δείκτης πλησίασε επικίνδυνα τις 1.000 μονάδες, διασπώντας πολύ εύκολα σήμερα καθοδικά τα τεχνικά όρια των 1.050 και 1.030 μονάδων και πλέον τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, θα δοθεί από την αγορά η μάχη για τη διατήρηση των 1.000 μονάδων.
Στον χώρο του Large Cap μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις και σε blue chips της πραγματικής οικονομίας. ElvalHalcor, Σαράντης και Helleniq Energy υποχώρησαν άνω του 6%, άνω του 5% έχασαν οι Quest Συμμετοχών, Ελλάκτωρ, Lamda Development, ΔΕΗ και Motor Oil, ενώ σημαντική πτώση είχαν οι Mytilineos, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
Στο χώρο του Mid Cap απώλειες άνω του 6% είχαν οι ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings και AVAX, άνω του 5% έχασαν οι Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ και άνω του 4% οι Intrakat, Premia Properties, Profile, Intracom Holdings και Fourlis.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αγορά ήταν ότι μόλις οκτώ μετοχές έκλεισαν ανοδικά, έναντι 113 που υποχώρησαν, με έξι μετοχές να χάνουν από 10% έως 20%, οκτώ έχασαν άνω του 8%, ενώ δεκάδες τίτλοι υποχώρησαν άνω του 5%.