Για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, οι διεθνείς αγορές λειτουργούν υπό το κράτος της αβεβαιότητας και αναταραχής, που έχουν προκαλέσει οι δραματικές εξελίξεις στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνεχίζουν την πτώση τους, το πετρέλαιο την ανοδική του κίνηση, ενώ ευνοούνται από μετακινήσεις κεφαλαίων τα ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα υψηλής πιστωτικής διαβάθμισης.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης Euro Stoxx των 50 σημαντικότερων blue chips σημείωνε πτώση της τάξεως του 1,20% λίγο πριν τις 14.00, ενώ μεγαλύτερες (-1,60%) ήταν οι απώλειες του γερμανικού DAX. Ο δείκτης MSCI World, που καταγράφει την παγκόσμια κίνηση των μετοχών, έχει απολέσει σε δύο συνεδριάσεις, την Παρασκευή και σήμερα, όλα τα κέρδη που είχε εγγράψει τις πρώτες ημέρες του έτους. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 και του Nasdaq υποχωρούν κατά 0,60% και 0,70%, αντίστοιχα, προαναγγέλλοντας νέα υποχώρηση των δεικτών της Wall Street μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, στις 16.00 ώρα Ελλάδος.
Η «βουτιά» του Euro Stoxx 50
Την ίδια στιγμή, η τιμή του μπρεντ κερδίζει γύρω στο 2% και πιάνει τα 70 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,7%, στα 64 δολ. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα τιμών του «μαύρου χρυσού» από τον Σεπτέμβριο, όταν οι τιμές είχαν εκτιναχθεί και πάλι, μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της σαουδαραβικής Aramco.
Ο χρυσός, ως κατ’ εξοχήν ασφαλές καταφύγιο, έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2013 (1.579 δολ./ουγκιά), κερδίζοντας 1,6%. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έπεσε για λίγο σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στο -0,31%, πριν επανέλθει λίγο υψηλότερα, στο -0,29%, ενώ ανάλογα ενισχύθηκε και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.
Ορισμένοι αναλυτές αισιοδοξούν ότι η αναταραχή δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. Όπως δηλώνει στο Reuters το ανώτερο στέλεχος της UBS Global Wealth Management, Μαρκ Χέφελε, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες, αλλά οι προηγούμενες περίοδοι αυξημένων εντάσεων δείχνουν πώς η επίδραση ευρύτερα στις αγορές τείνει να έχει μικρή διάρκεια, ενώ μεγαλύτερη διάρκεια έχουν οι επιδράσεις σε τοπικές αγορές. Γενικά, σημειώνει ο ίδιος, αυτό υποστηρίζει τη διατήρηση διαφοροποιημένων θέσεων στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.
Στην παρούσα φάση, πάντως, οι αγορές δεν έχουν επαρκή ορατότητα σχετικά με την εξέλιξη της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν. Παρότι δεν φαίνεται πιθανό να εξελιχθεί η αναμέτρηση σε ένα κανονικό πόλεμο, βέβαιο θεωρείται ότι το Ιράν θα επιχειρήσει επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους το επόμενο διάστημα, ενώ στην αβεβαιότητα συμβάλλει η δέσμευση του προέδρου Τραμπ ότι θα ανταπαντήσουν οι ΗΠΑ σε πιθανές ιρανικές επιθέσεις ακόμη και με «δυσανάλογο τρόπο».
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο για τους επενδυτές να οριοθετήσουν την αρχή και το τέλος αυτού του επεισοδίου αυξημένης έντασης, ενώ πάντα θα πρέπει να σταθμίζουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης, ακόμη και από εσφαλμένους εκατέρωθεν χειρισμούς. Έτσι, η ανοδική δυναμική που είχε αναπτυχθεί από την αρχή του χρόνου στα χρηματιστήρια εξανεμίζεται και οι επενδυτές μπαίνουν, μέχρι νεωτέρας, σε τακτική περιορισμού του κινδύνου των τοποθετήσεών τους, αποφεύγοντας νέα ανοίγματα.