ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

HSBC: Νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες, αποτελούν «long play»

Περιθώρια ανόδου έως και 58% για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών «βλέπει» ο διεθνής όμιλος, μετά από συναντήσεις που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο. Οι βασικοί καταλύτες.

Σύσταση «αγορά» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Τρ. Κύπρου δίνει σε νέα έκθεσής της η HSBC, στον απόηχο των συναντήσεων που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο και αφορούσαν τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό τραπεζικό σύστημα. 

Ο διεθνής όμιλος δίνει τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ (περιθώριο ανόδου 9%), για τη Eurobank στα 1,60 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%), για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ (περιθώριο ανόδου 8%), για την Τρ. Πειραιώς στα 3,30 ευρώ (περιθώριο ανόδου 58%) και για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,75 ευρώ (περιθώριο ανόδου 83%). 

Για την Alpha Bank αναφέρει ότι αναμένει στα επόμενα τρίμηνα θα έχει καλή κερδοφορία λόγω και των αυξήσεων επιτοκίων. Ανάλογη είναι η άποψη και για τη Eurobank, ενώ τονίζει ότι μπορεί να δώσει μέρισμα εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους, κάτι το οποίο ισχύει και για την Εθνική Τράπεζα. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της HSBC στις συναντήσεις που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο η θετική στάση έναντι των ελληνικών τραπεζών που έχουν οι αναλυτές της έγινε «καλής υποδοχής», με το βασικό ερώτημα εκ μέρους των επενδυτών να είναι ποιοι είναι οι καταλύτες που θα μπορούσαν να α παρατείνουν το ράλι, δηλαδή τους ανοδικούς κινδύνους για τα κέρδη, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, τις εκλογές και τη σχεδιαζόμενη πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες. 

«Τρέχουν» οι επενδυτές για τις τράπεζες

Οι περισσότεροι επενδυτές είχαν long θέσεις στις ελληνικές τράπεζες, καθώς ήθελαν να προσθέσουν «beta» στα χαρτοφυλάκιά τους. Το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί –μετά το πρόσφατο ράλι- από τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα στις Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, καθώς έχουν χαμηλότερες αποτιμήσεις. 

Οι περισσότεροι επενδυτές εκτίμησαν ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου/απόδοσης, ακόμη και μετά την επαναξιολόγησή της, καθώς διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο P/B 2023 στην κάλυψη των τραπεζών της HSBC, παρά τον αξιοπρεπή δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 10%. 

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ανοδικό κίνδυνο για τα έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), θεωρώντας ότι οι τράπεζες καθοδήγησαν πολύ συντηρητικά τη μετακύλιση των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις. Λίγοι επενδυτές που ασχολούνταν αποκλειστικά με μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις έμειναν στις εναπομείνασες προσπάθειες εξυγίανσης των NPE και στην ποιότητα των κεφαλαίων για να εκτιμήσουν τους κινδύνους. 

Η χαμηλή ρευστότητα των μετοχών ήταν η κύρια αιτία που προβληματίζει τους επενδυτές. Ερωτηματικά επίσης εκφράστηκαν για το εάν το ΤΧΣ προχωρώντας σε πωλήσεις των μεριδίων που κατέχει θα βοηθήσει στη ρευστότητα. Η HSBC εκτιμά ότι το ΤΧΣ θα «αποχωρήσει» από τις τράπεζες στο β’ εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά την εκλογική διαδικασία και υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. 

Πώς αξιολογούνται οι τράπεζες 

Όπως σημειώνεται η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών γίνεται βάσει των παρακάτω δεδομένων: 

  • Εξετάζεται το απαιτούμενο κεφάλαιο για επίτευξη CET1 στο 13%, 
  • Προσαρμόζει τις εκτιμήσεις για την ενσώματη λογιστική αξία για το πλεονάζον κεφάλαιο και αποτιμούμε το υπόλοιπο με βάση την αποτίμηση των εγγυημένων ιδίων κεφαλαίων (WEV), 
  • Στο παραπάνω προστίθεται η καθαρή παρούσα αξία τυχόν μερισμάτων, 
  • Υπάρχει μία έκπτωση λόγω του μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ, με βάση έναν πολλαπλασιαστή 0,15x. 

H HSBC τονίζει ότι «τα μοντέλα αποτίμησής μας έχουν σαφή ορίζοντα πρόβλεψης πέντε ετών έως το 2026. Η παραδοχή μας για το COE ενσωματώνει επιτόκιο χωρίς κίνδυνο 2,0%, ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών 4,5%, βήτα 2,0 και πρόσθετο ασφάλιστρο κινδύνου 3,5% (όλα αμετάβλητα) για να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι της Ελλάδας για την υψηλή μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς στην οικονομική δραστηριότητα από υψηλότερα επιτόκια. Αυτά συνεπάγονται ένα COE 14,5% μέχρι το τέλος του ορίζοντα αποτίμησής μας». 

Οι πτωτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν: 

  • Περαιτέρω αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου λόγω γεωπολιτικών γεγονότων, 
  • Χαμηλότερα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζουν αρνητικά τα περιθώρια αμοιβών και τον σχηματισμό NPEs και 
  • Χαμηλότερη από την αναμενόμενη βελτίωση της παραγωγής δανείων

Το ενδιαφέρον ήταν καλό, αναφέρει η HSBC, και για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν καθαρά στην οικονομία, τις εκλογές και τις επιπτώσεις στις τράπεζες. Η τοποθέτηση ήταν ελαφριά και οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να χτίσουν ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μπαράζ αναβαθμίσεων από διεθνείς οίκους για τις μετοχές των τραπεζών

Θετική αναπροσαρμογή τιμών στόχων και εκτιμήσεων για τα μεγέθη των τραπεζών μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου. Τι λένε οι εκθέσεις των οίκων, ποια είναι τα περιθώρια ανόδου των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες: Η «βουτιά» των μετοχών, τα κέρδη 3μήνου και οι ξένοι αναλυτές

Ξεπέρασαν το 7% οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη, κομβικό σημείο για τη συνέχεια οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Εξαιρετικοί δείκτες αποδοτικότητας το α' εξάμηνο. Πιο επιφυλακτικοί οι ξένοι αναλυτές.