ΓΔ: 1398.9 0.59% Τζίρος: 27.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:22:39 DATA
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Σταθερή πορεία αναβάθμισης για το ΧΑ, έγιναν δέκα οι μετοχές στον MSCI

Στον δείκτη MSCI Standard Index επανέρχεται η Motor Oil και αναμένονται εισροές 75 εκατ. δολ. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες για Τρ. Πειραιώς και Helleniq Energy. Ιλιγγιώδης τζίρος τον Φεβρουάριο, έχει ανέλθει σε 917 εκατ. ευρώ.

Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησε η χθεσινοβραδινή ετυμηγορία του οίκου Morgan Stanley Capital International, καθώς στον δείκτη MSCI Standard Index προστέθηκε η Motor Oil, αυξάνοντας σε δέκα πλέον τις μετοχές του Χ.Α. σε αυτόν, όμως δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες προσδοκίες για την ενδεχόμενη είσοδο και της Πειραιώς Financial, ή (και) της Helleniq Energy.

Βεβαίως, μολονότι είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για επιπλέον εισαγωγές, η μεγάλη εικόνα είναι άκρως αισιόδοξη, καθώς επιβεβαιώνει την επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου στους διεθνείς δείκτες που αποτελούν επενδυτικό μπούσουλα για τα κορυφαία χαρτοφυλάκια παγκοσμίως. Αρκεί να θυμίσουμε ότι έως πριν 21 μήνες, οι συμμετοχές του Χ.Α. είχαν μειωθεί στις τρεις (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo).

Πλέον στον MSCI Standard Index συμμετέχουν τέσσερις ενεργειακές μετοχές, καθιστώντας τον κλάδο ναυαρχίδα του δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., καθώς ήδη περιλαμβάνονταν οι ΔΕΗ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή, μαζί με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, Alpha Bank και Εθνική.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα το Χ.Α. που όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε μια διαδικασία άτυπου rebalancing με ιλιγγιώδεις όγκους και τζίρους, ποντάροντας στην αύξηση της στάθμισης ευρύτερα της ελληνικής αγοράς στους διεθνείς δείκτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Societe Generale, η προσθήκη της μετοχής της Motor Oil στον δείκτη MSCI θα φέρει εισροές κεφαλαίων από funds παθητικής διαχείρισης ύψους 75 εκατ. δολ., ενώ θα αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI κατά 0,22%. Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση που έγινε ήταν η πρώτη τριμηνιαία, όπου η MSCI εφάρμοσε τους κανόνες της ετήσιας αναθεώρησης, η οποία έως τώρα γινόταν τον Μάιο. Συνολικά, στους δείκτες MSCI Global Standard προστέθηκαν 34 μετοχές, ενώ αφαιρέθηκαν 24.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μια θετική εξέλιξη για το Χ.Α. που αποκτά ξανά διψήφιο αριθμό εταιρειών στον πλέον προβεβλημένο δείκτη διεθνώς, μετά από μια μακρά περίοδο διαγραφών, υποβαθμίσεων και συρρίκνωσης.

Τζίρος 917 εκατ. ευρώ σε εφτά συνεδριάσεις

Ήδη, στις εφτά συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει διακινηθεί συνολικός τζίρος 917 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσες συναλλαγές περί τα 131 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα, καθιστώντας τον το πιο «πλούσιο» (χωρίς επίσημο rebalancing και χωρίς κάποιοι μεγάλο placement) των τελευταίων πολλών ετών έως τώρα. Πρόκειται για εξαιρετικά μεγάλες συναλλαγές που ασφαλώς δείχνουν την προεξόφληση ότι το Χ.Α. οδεύει προς την αναβάθμιση, για να επιστρέψει στις ανεπτυγμένες αγορές ύστερα από μια δεκαετία υποβάθμισης στις αναδυόμενες.

Θυμίζουμε πως και ο Ιανουάριος ήταν πλούσιος σε συναλλαγές με μέσο τζίρο 91,6 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 55 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές το Δεκέμβριο, ενώ η μέση αξία συναλλαγών το 2023 διαμορφώνεται πάνω από 100 εκατ. ευρώ πλέον, επίδοση που είναι αυξημένη κατά 30% περίπου, έναντι του 2022 που η αντίστοιχη επίδοση ήταν στα 74 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στην κορυφή των τζίρων όλες αυτές τις ημέρες βρέθηκαν και μετοχές που ήδη συμμετέχουν στον MSCI Standard Index, όπως οι ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Jumbo και Mytilineos, κάτι που δείχνει ότι γίνεται ένα ευρύτερο… παλαντζάρισμα διεθνών χαρτοφυλακίων.

Πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια πόνταραν σε μια συνολική αύξηση της βαρύτητας της ελληνικής αγοράς στους δείκτες MSCI, κάτι που ξεκίνησε και από το 2022 όταν και διαγράφηκαν οι ρωσικές μετοχές οπότε ξαναμοιράστηκαν οι σταθμίσεις, ενώ πέρυσι προστέθηκαν στο δείκτη οι Εθνική, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Motor Oil έκλεισε στην κορυφή των αποδόσεων στον FTSE 25 το 2022, κερδίζοντας 59%, ενώ φέτος έχει κατεβάσει ταχύτητες, καθώς ενισχύεται κατά 6,78%, υστερώντας έναντι του Γ.Δ. και της υπόλοιπης αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και προσεχώς η μετοχή της Πειραιώς, η οποία είχε επιδοθεί σε ένα τρομερό κρεσέντο ανόδου τελευταία, καταγράφοντας ράλι 44,51% φέτος, μακράν το μεγαλύτερο στον Large Cap, ενώ από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ του περασμένου Ιουλίου, καταγράφει ιλιγγιώδη άνοδο +185%.

Το ιστορικό του δείκτη MSCI για την Ελλάδα

Η ελληνική αγορά είχε μπει στην… ελίτ των αγορών πριν από εικοσιδύο χρόνια, στις 31 Μαΐου του 2001, άμα της εισόδου της χώρας στη ζώνη του ευρώ, με το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 3.000 μονάδες και «νωπό» ακόμη το… ράλι του 1999.

Τότε η Ελλάδα αναβαθμίστηκε για πρώτη φορά σε ώριμη από αναδυόμενη αγορά, με την Morgan Stanley Capital International να εισάγει αρχικά 23 ελληνικές μετοχές στους δείκτες της, ενώ η στάθμιση της χώρας διαμορφώθηκε στο 1%. Έκτοτε, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία μεγάλωσε και «απλώθηκε» περαιτέρω, νέες χώρες και οικονομίες βγήκαν στο προσκήνιο, όπως του πρώην ανατολικού μπλοκ, ενώ αντίθετη πορεία είχε η Ελλάδα και το εγχώριο χρηματιστήριο, ειδικά μετά τη χρεοκοπία του 2010 και την είσοδο στα μνημόνια.

Το μεγάλωμα άλλων διεθνών αγορών – χωρών και η παράλληλη σμίκρυνση της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, μείωσε προοδευτικά τους εκπροσώπους του Χ.Α. και από τις 23 συμμετοχές, η Ελλάδα έπεσε στις οκτώ έως πριν από λίγα χρόνια και στις τρεις έως πριν δύο χρόνια (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo).

Τον Ιούνιο του 2013, το Χρηματιστήριο Αθηνών έγινε το πρώτο και μοναδικό ως τώρα στην ιστορία της MSCI (από το 1987), που υποβαθμίσθηκε από τον οίκο από την κατηγορία της ανεπτυγμένης αγοράς σε αυτήν της αναδυόμενης.

Εξηγώντας τότε την απόφασή της, η MSCI είχε τονίσει ότι το ΧΑ δεν εκπλήρωνε τα βασικά κριτήρια για να συμμετέχει στις ανεπτυγμένες αγορές, καθώς για δύο χρόνια η κεφαλαιοποίησή του είχε πέσει κάτω από τα ελάχιστα όρια, ενώ δεν είχε ακολουθήσει την πρόοδο των άλλων αγορών της κατηγορίας στη βελτίωση των συναλλακτικών πρακτικών. Πίσω από όλα αυτά βέβαια, υπήρχε το σοβαρότερο θέμα: ότι η χώρα έδινε «μάχη» για να κρατηθεί στην ευρωζώνη, που θα συνεχιζόταν για αρκετά χρόνια ακόμη.

Έτσι, η τωρινή αλλαγή ρότας, ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη που δείχνει ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα.

«Γραμμή» για την 8η σερί ανοδική εβδομάδα

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.074,87 μονάδες με νέα άνοδο 0,98%, επίπεδα που είχε να δει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά περίπου οκτώμισι ετών.

Ο FTSE 25 έκλεισε πάνω από τις 2.600 μονάδες για πρώτη φορά από τις 14 Ιανουαρίου του 2015, ήτοι ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο δείκτης έκλεισε χθες στις 2.617,91 μονάδες με άνοδο 1,14%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.610,88 μονάδες με άνοδο 0,59%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 842,86 μονάδες με άνοδο 1,59%, επίπεδα που είχε να δει από τις 30 Ιανουαρίου 2020, ήτοι πριν από τρία ακριβώς χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κλείνει τον κύκλο πτώσης λόγω Covid-19.

Είναι εντυπωσιακό ότι το Χ.Α. οδεύει για την 8η σερί ανοδική εβδομάδα, κάτι που θα αποτελέσει ρεκόρ πολλών ετών. Έως σήμερα, το 4ήμερο ο Γ.Δ. κερδίζει 4,01%, ο FTSE 25 είναι στο +4,12%, ο Mid Cap +2,40% και οι τράπεζες +6,17%. Μια ακόμη επιβεβαίωση του momentum. Από την αρχή του 2023 ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι 15,60%, ο Large Cap είναι στο +16,27%, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 14,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης οδηγεί την κούρσα με άνοδο 31,58%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Χρυσός» Φεβρουάριος στο χρηματιστήριο με «έκρηξη» στις συναλλαγές

Με μέσο ημερήσιο τζίρο 133,6 εκατ. ευρώ, κέρδη 10,41% για τον Δείκτη και +20,25% για τις τράπεζες, ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των στοιχημάτων στην αναβάθμιση στο ΧΑ και της δυναμικής επανόδου των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ πέντε μηνών ανόδου στο ΧΑ και οι προσδοκίες για αναβάθμιση

Πάνω από 40% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ ο Φεβρουάριος κλείνει σήμερα με μεγάλο τζίρο λόγω του rebalancing στον δείκτη της MSCI. Κρίσιμα τα επόμενα δύο «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ από το 2012 που έσπασε το ΧΑ και ο τζίρος 1 δισ. σε 8 συνεδριάσεις

Αρνείται να διορθώσει το ΧΑ, συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες για πρώτη φορά από το 2012. Μεγάλες τοποθετήσεις ξένων ανεβάζουν τον τζίρο. Απόδοση 32% για τον Δείκτη από τον Οκτώβριο, 35% για τον FTSE 25, 63% για τον τραπεζικό.
MSCI
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη «ετυμηγορία» από την MSCI και ο τζίρος 640 εκατ. σε πέντε ημέρες

Πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο μέσος τζίρος στις πέντε συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου, καθώς φαίνεται πως λαμβάνει χώρα καθημερινά ένα άτυπο… rebalancing σε κορυφαίους τίτλους. Αύριο οι ανακοινώσεις από την MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.