Κατέκτησε, ενδοσυνεδριακά, το επίπεδο των 1.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, εμφανίζοντας, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, θετικό πρόσημο, με βασικό χαρακτηριστικό την πολύ καλή πορεία για τον τζίρο.
Το κλίμα στην εγχώρια αγορά παραμένει πολύ καλύτερο από αυτό στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη μόλις 0,02%, ενώ ο DAX ενισχύεται 0,06% και τα futures της Wall Street,την ίδια στιγμή, εμφανίζουν οριακές μεταβολές με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,11%.
Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε δυναμικά τη συνεδρίαση, ενώ στις 11:16 εμφανίζει κέρδη 0,37% στις 1,001,66 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 14,4 εκατ. ευρώ, βοηθούμενη και από πακέτο αξίας άνω των 1,5 εκατ. ευρώ της Eurobank. Κέρδη 0,35% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο +0,59%.
Οριακή υποχώρηση 0,05% για τον τραπεζικό δείκτη με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει και να ενισχύεται 0,96%, την Alpha Bank στο -0,33%, τη Eurobank να αποδυναμώνεται 0,42 % και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 0,19% χαμηλότερα. Οι τραπεζικές μετοχές έλαβαν «ψήφο εμπιστοσύνης» και από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος σε έκθεσή του αναφέρει ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι καλά προετοιμασμένος ώστε να αντιμετωπίσει ένα αρκετά δύσκολο 2023, ενώ προβλέπει ότι τα επίπεδα κερδοφορίας τους θα φθάσουν αυτά των ευρωπαϊκών ομίλων εντός του τρέχοντος έτους.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η μετοχή της Mytilineos με κέρδη 1,94%, ενώ άνω του 1% ενισχύονται Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ και Quest. Κέρδη 0,36% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο +0,48% και τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,60%.
Το βασικό story για την αγορά δεν είναι άλλο από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μία εξέλιξη που μπορεί να συμβεί στις αρχές Μαρτίου όταν δημοσιοποιεί την αξιολόγησή του ο οίκος DBRS, αλλά να υπάρξει και μία δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Standard & Poor's στα τέλη Απριλίου.
Σε τεχνικό επίπεδο οι 1.000 μονάδες μπορεί να μην αποτελούν κάποιο σημαντικό ορόσημο, αλλά αποτελούν ένα σημάδι για θεσμικά χαρτοφυλάκια, κυρίως διεθνή, για να προσέξουν περισσότερο την εγχώρια αγορά και πιθανώς να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους. Το ΧΑ φαίνεται ότι έχει εισέλθει στο ραντάρ των ξέων κεφαλαίων, με τοποθετήσεις σε ένα ευρύ φάσμα μετοχών και όχι μόνο στις τράπεζες, υπό την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί πορεία καλύτερη από αυτή της ευρωζώνης, την ώθηση που μπορεί να δώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα και όλα αυτά παρά το μεγάλο ερωτηματικό που αποτελούν οι επερχόμενες εκλογές.
Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχαστεί το γεγονός ότι η αγορά, με την αναρρίχησή της στην περιοχή των 1.000 μονάδων κλείνει έναν μεγάλο κύκλο απαξίωσης και πρωτοφανών κλυδωνισμών, όπως ήταν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α. για έξι εβδομάδες, το δημοψήφισμα, οι ακροβασίες με το Grexit και όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτή την οκταετία.