ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
Πηγή: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, επιστρέφουν οι ανησυχίες για οικονομία

«Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν», το μήνυμα που έστειλαν κορυφαία στελέχη τόσο της ΕΚΤ όσο και της Fed, ενώ αρνητικά μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ «δυσκολεύουν» το κλίμα στις αγορές.

Αρνητικές οι διαθέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street, με την αισιοδοξία τόσο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας όσο και για την επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών να υποχωρεί, στον απόηχο αρνητικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ αλλά και «επιθετικών» δηλώσεων από στελέχη τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ. 

Πτώση 0,57% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου με απώλειες 1,9%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,49%, με τον βρετανικό FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,53% και τον γαλλικό CAC 40 να έχει απώλειες 0,47%. Πτωτική κίνηση και για την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB στο -0,40% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ να υποχωρεί 0,68%. 

Οριακές οι μεταβολές για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει πτώση 0,17%, τον S&P 500 να κινείται 0,10% χαμηλότερα, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,05%. 

Το κλίμα στις αγορές άρχισε να αλλάζει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, μετά από τη δήλωση του προέδρου της Fed Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, που ζήτησε η τράπεζα να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα σε αύξηση του επιτοκίου στο 5%. ενώ η επικεφαλής της Fed του Κλίβελαντ, Λ. Μακμέστερ υποστήριξε ότι είναι απόλυτα απαραίτητες νέες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να παταχθεί ο πληθωρισμός. 

Σε σημερινές δηλώσεις του ο Κ. Νοτ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε και αυτός με τη σειρά του ότι οι αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν. «Πιστεύω ότι τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του έτους, θα βρισκόμαστε σε κατάσταση σύσφιξης», σημείωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στις αγορές που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δεν είναι τελείως καλοδεχούμενες. Δεν πιστεύω ότι είναι συμβατές με την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμός προς το 2%». 

Πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 1,07% στα 84,07 δολάρια, ενώ απώλειες 1,24% στα 78,81 δολάρια εμφανίζει το αμερικανικό αργό, με την κίνηση να αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τα αμερικανικά αποθέματα μαύρου χρυσού. Αντίθετα επιστροφή σε ανοδική πορεία για το φυσικό αέριο, καθώς η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Ευρώπη αυξάνει την κατανάλωση, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου να ενισχύεται 3,8% στα 64 ευρώ. 

Μεικτές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,43% στα 1.915,05 δολάρια, ενώ αντίθετα πιέσεις ασκούνται στον άργυρο που υποχωρεί 0,09% στα 23,6 δολάρια. 

Σημαντικές οι πιέσεις για την αγορά της Ιαπωνίας με τον Nikkei να υποχωρεί 1,4%, ενώ απώλειες 0,11% εμφάνισε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα κέρδη 0,49% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ