ΓΔ: 1396.95 -0.05% Τζίρος: 57.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πώς παίρνει θέση... αφεντικού ο τομέας της ενέργειας στο Χρηματιστήριο

Με τρεις εκπροσώπους στον δείκτη MSCI, υψηλές αποδόσεις και πληθώρα επιχειρηματικών συμφωνιών, ο τομέας της ενέργειας συναγωνίζεται πλέον τον τραπεζικό για τα πρωτεία στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων έχει αναδειχτεί ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος στη χώρα μας, τόσο εντός, όσο και εκτός χρηματιστηρίου. Πρόκειται για τον πιο «καυτό» κλάδο του εγχώριου επιχειρείν τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον κλάδο που έχει πάρει τα ηνία και στο χρηματιστήριο, έχοντας δώσει τις καλύτερες αποδόσεις φέτος.

Χθες ήταν και ο κλάδος που στήριξε το Χ.Α. και επανέφερε το Γ.Δ. πάνω από τις 900 μονάδες σε μια ημέρα ισχυρών πιέσεων στις τράπεζες. ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Helleniq Energy έκλεισαν ανοδικά, εξισορροπώντας την πτώση των τραπεζών.

Συνάμα, ο ενεργειακός κλάδος δεν είναι μόνο πρωταγωνιστής στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στις εκδόσεις ομολόγων και αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά βρίσκεται πλέον στο κεντρικό focus εγχώριων και διεθνών οίκων, που με αλλεπάλληλες εκθέσεις και αναλύσεις, «σκανάρουν» τις εταιρείες και τις μετοχές, δίνοντας νέες τιμές στόχους.

Ήδη τρεις μετοχές του ενεργειακού κλάδου (ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή) έχουν εισαχθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece, ισοφαρίζοντας τις τράπεζες που επίσης έχουν τρία μέλη στο δείκτη – βιτρίνα του Χ.Α., που αποτελεί πυξίδα για τα διεθνή παθητικά χαρτοφυλάκια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν το πρώτο εξάμηνο του 2023 να γίνουν τέσσερις, με την είσοδο και της Motor Oil που βρίσκεται στο όριο εισαγωγής.

Στο πρόσφατο road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ο ενεργειακός τομέας ήταν –μαζί με τις τράπεζες– αυτός που συγκέντρωσε το εντονότερο ενδιαφέρον επενδυτών για ραντεβού, αλλά και αυτός στον οποίο έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον οι ξένοι επενδυτές.

Τα διυλιστήρια Motor Oil (η μετοχή πρώτη σε απόδοση με +45,31% φέτος) και Helleniq Energy ανακοίνωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα 9μήνου της ιστορίας τους, βάζοντας πλώρη για την καλύτερη χρήση τους. Η Motor Oil πρόσφατα ανακοίνωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Ο όμιλος Helleniq Energy (η μετοχή στο +15,76% το 2022) προχωρά επίσης σε μεγάλο μετασχηματισμό από μια αμιγώς πετρελαϊκή εταιρεία σε μια καθετοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με σημαντικές δραστηριότητες στις ΑΠΕ, σχεδιάζοντας να υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 3,5 έως 4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Ο όμιλος διοχετεύει περίπου το 50% των νέων επενδύσεών του στις ανανεώσιμες πηγές, με στόχο να αλλάξει το μείγμα της παρεχόμενης ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Μυτιληναίος (η μετοχή +21% φέτος) την επόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τον δεύτερο μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό της τελευταίας πενταετίας, με πολύ σημαντικές αλλαγές, με την απόσχιση κλάδων για καλύτερη διαλειτουργικότητα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ενώ θα γίνουν και δομικές αλλαγές σε όλη τη λειτουργία του ομίλου.

Πρόκειται για κομβικές αλλαγές που θα μετασχηματίζουν τον όμιλο σε έναν ακόμη πιο σύγχρονο οργανισμό διεθνούς εκτοπίσματος με έμφαση τον ενεργειακό τομέα και την παροχή ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού χαρτοφυλακίου υπηρεσιών καθιστώντας τον ένα Energy Utility -είναι πιθανό να υπάρξει απόσχιση του κατασκευαστικού ή και του μεταλλουργικού κλάδου.

Επόμενος μεγάλος στόχος της Μυτιληναίος είναι να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα, ήτοι την αποτίμηση που του αξίζει. Στόχος του νέου μεγάλου μετασχηματισμού που θα ανακοινωθεί στις 14 Δεκέμβρη, εκτός από όλα τα πρακτικά ζητήματα στη λειτουργία και στην αναγνωρισιμότητα του brand, θα είναι και η –εν ευθέτω χρόνω– εισαγωγή σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο.

Η ΔΕΗ (υποχωρεί κατά 29,79% φέτος) έχοντας μεγάλη ρευστότητα από τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 2021 και τις εκδόσεις ομολόγων, βρίσκεται σε αναζήτηση μεγάλης επενδυτικής κίνησης στο εξωτερικό, με εστίαση στη ρουμανική και τη βουλγαρική αγορά.

Η Τέρνα Ενεργειακή, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι κοντά σε συμφωνία με το αυστραλιανό fund First Sentier για την πώλησή της. Η μετοχή κερδίζει 42,49% φέτος και μαζί με τη Motor Oil είναι στην κορυφή των αποδόσεων (και) φέτος.

Ξεπερνούν τις είκοσι οι συμφωνίες το 2022 στον ενεργειακό κλάδο

Εξάλλου, ξεπερνούν τα είκοσι τα deals που έχουν «κλειδώσει» μέσα στο 2022, καθιστώντας το τρέχον έτος το πιο πλούσιο και παραγωγικό των τελευταίων πολλών ετών. Μολονότι φέτος δεν έχουμε συμφωνία ανάλογης αξίας με την περυσινή πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, όπου το αυστραλιανό Macquarie Group έδωσε 2,1 δισ. ευρώ στην πιο προσοδοφόρα ιδιωτικοποίηση της ιστορίας της χώρας, εντούτοις υπάρχουν πολλές συμφωνίες που αλλάζουν σταδιακά το χάρτη στον κλάδο.

Εξαγορές εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων εταιρειών, συμφωνίες επιχειρηματικής σύμπραξης με στόχο διάφορα projects στην πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα, πράσινο υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση) και άλλες τέτοιες διαδικασίες είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από τη μία η ανάγκη για πράσινη «στροφή» ολόκληρου του φάσματος της ενέργειας διεθνώς, από την άλλη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αποκοπή της πρώτης από τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δρώμενα, είναι παράγοντες που συνδυαστικά με το ευρύτερο timing φέρνουν τεκτονικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κλάδο. Η εποχή που διανύουμε είναι ιδιάζουσα για τον κλάδο, καθώς οι εξελίξεις απαιτούν ταχύτητα, αμεσότητα και ετοιμότητα, τόσο επιχειρησιακή, όσο και κεφαλαιακή.

Μέσα στο 2022 είχαμε κάποια σημαντικά deals με αιχμή την ενέργεια, όπως την εξαγορά της Άνεμος από τον όμιλο Motor Oil, ο οποίος πλέον καθίσταται η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πίσω από την Τέρνα Ενεργειακή, αλλάζοντας και το δικό του μείγμα παραγωγής ενέργειας.

Επίσης, η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής nrg, τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε στην εξαγορά του 60% της εταιρείας Automotive Solutions, η οποία αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με δραστηριότητα από το 2002. Τον Αύγουστο η Motor Oil προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας βιοκαυσίμων VERD από τη Motor Oil, ενώ προ πρόσφατα εξαγόρασε την εταιρεία Thalis ES, κάνοντας άνοιγμα στη διαχείριση απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας.

Η Μυτιληναίος μέσα στο έτος εξαγόρασε την εταιρεία WATT+VOLT έναντι 36 εκατ. ευρώ και είναι πλέον, μέσω της Protergia, ο κορυφαίος ιδιώτης πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς περίπου 12%.

Επίσης η ΔΕΗ προχώρησε στην εξαγορά σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra. Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης (enterprise value), ύψους 133 εκατ. ευρώ, με τη συμφωνία να αφορά 112 MW αιολικών, εν λειτουργία ή υπό κατασκευή. Επίσης, η ΔΕΗ blue τον Ιούνιο εξαγόρασε την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge. Πρόκειται για startup που έχει αναπτύξει λογισμικό για εφαρμογές οι οποίες, μεταξύ άλλων, δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να πλοηγηθεί μέσα από έναν ψηφιακό χάρτη φθάνοντας στον σταθμό φόρτισης από την καλύτερη και ταχύτερη διαδρομή.

Η Sunlight (όμιλος Olympia) εξαγόρασε το 70% της εταιρείας τεχνολογίας Technoform που εδρεύει στο Κιλκίς έχοντας ιδιόκτητη μονάδα κατασκευής μεταλλικών θηκών για μπαταρίες, ενώ έχει προβεί και σε σημαντικές επενδυτικές κινήσεις διεθνώς.  

Στις αρχές Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η εξαγορά έναντι 5 εκατ. ευρώ του 20% της εταιρείας R Energy 1 Holdings, του Γιώργου Ρόκα, από τη Lamda Energy Investments, 100% θυγατρική της Lamda Development, με option για επιπλέον 50,1% μέσω συμμετοχής σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Ήταν η πρώτη κίνηση του ομίλου Lamda Development στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι 13... σωματοφύλακες του ΧΑ που έφεραν κέρδη 4% στην αγορά το 2022

Δεκατρείς μετοχές του Large Cap με πρώτη τη Motor Oil και με αποδόσεις 6% έως 58% έφεραν το θετικό κλείσιμο στη χειρότερη χρονιά των αγορών από το 2008. Πτωτικά κινήθηκαν τα δύο τρίτα των μετοχών. Αναλυτικοί πίνακες.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ενέργεια και κατασκευές πήραν το 2022 τη θέση οδηγού στο Χρηματιστήριο

Αποδόσεις έως 57% έχουν φέτος οι μετοχές του ευρύτερου τομέα ενέργειας και κατασκευών, ενώ έχουν ξεπεράσει τον τραπεζικό κλάδο σε επίδραση στον Γενικό Δείκτη. Κλειδί η κερδοφορία και τα deals.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τα σκήπτρα του Χ.Α. ανάμεσα σε τράπεζες και ενέργεια

Για πρώτη φορά, στην κορυφαία δεκάδα αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες και τέσσερις ενεργειακές μετοχές: Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Οι ενεργειακές επηρεάζουν πλέον περισσότερο τον Γενικό Δείκτη.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι του 11μήνου στον δείκτη των «βαριών χαρτιών»

Μεικτή είναι η εικόνα στον FTSE-25 στο ελληνικό χρηματιστήριο με τη συμπλήρωση του 11μήνου. Σχεδόν οι μισοί τίτλοι έχουν ακολουθήσει την ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη, ενώ πολλοί εξακολουθώντας να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στον αστερισμό των placements και των μεγάλων τζίρων το χρηματιστήριο

Συνεχίζει να αποκτά βάθος και να περνά με επιτυχία τα τεστ ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο. Τους επτά τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων και απορροφήθηκαν χωρίς δυσκολία από την αγορά.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και ενεργειακές στο επίκεντρο του συνεδρίου EXAE - JPMorgan

Άκρως επιτυχημένο ήταν το επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan με την ΕΧΑΕ χθες στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία 17 εισηγμένων και κάποιων μη εισηγμένων εταιρειών, εν μέσω εξαιρετικού κλίματος στις αγορές.