Σε παράσταση για δύο ρόλους έχουν εξελιχτεί οι τελευταίες συνεδριάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς στον κλάδο που παραδοσιακά είναι ναυαρχίδα της αγοράς, τις τράπεζες, έχουν προστεθεί πλέον και οι μετοχές της ενέργειας, με τους δύο κλάδους να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές πλέον σε όγκους, τζίρους και αποδόσεις.
Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα για την ελληνική αγορά, που ασφαλώς είναι ενδιαφέρουσα καθώς βάζει στο «παιχνίδι» -και στη θέση του οδηγού πολύ συχνά - για πρώτη φορά έναν κλάδο της πραγματικής οικονομίας, που λειτουργεί ως μοχλός έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, φέρνει επιχειρηματικές συμφωνίες και λειτουργεί ως ένας ακόμη πυλώνας στήριξης του Γενικού Δείκτη.
Τράπεζες και Ενέργεια είναι οι μοναδικοί κλάδοι που έχουν από τρεις εκπροσώπους στον δείκτη MSCI Standard Greece, καθώς οι πρώτες συμμετέχουν και τις Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, ενώ η ενέργεια εκπροσωπείται από ΔΕΗ, Mytilineos και Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εισήλθε από την 1η Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως πριν 13 μήνες, έως τα μέσα του Νοεμβρίου 2021, ο ενεργειακός τομέας δεν είχε καμιά παρουσία στον εν λόγω δείκτη, κάτι που μαρτυρά το momentum που έχει αποκτήσει ο κλάδος.
Το Νοέμβριο του 2021 εισήλθε η ΔΕΗ, μετά τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ που ανέβασε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση, τον περασμένο Μάιο εισήλθε η Μυτιληναίος (μαζί με την Εθνική) και πρόσφατα η Τέρνα Ενεργειακή. Μάλιστα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι αυξημένες οι πιθανότητες να υπάρξει και τέταρτη μετοχή, καθώς η Motor Oil είναι στο όριο εισόδου, ενώ κινείται σε υψηλά τριετίας.
Στη χθεσινή συνεδρίαση στις τρεις πρώτες θέσεις των συναλλαγών δεν ήταν τραπεζικές μετοχές, αλλά μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με πρώτο τον ΟΤΕ που διακίνησε 6,64 εκατ. ευρώ τζίρο (και έχει κάνει μετά τον MSCI μακράν τις μεγαλύτερες συναλλαγές στο Χ.Α.). Στη δεύτερη θέση η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) με 5,78 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση η Mytilineos, η οποία με 5,54 εκατ. ευρώ τζίρο έκλεισε στα 18,94 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά για την 27χρονη χρηματιστηριακή διαδρομή της μετοχής.
Πλέον η Μυτιληναίος με κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ πλασαρίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία στην 6η θέση των αποτιμήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου, αποτελώντας την πρώτη σε κεφαλαιοποίηση ενεργειακή μετοχή, ανεβάζοντας όλο το «βάρος» του κλάδου. Πλέον, μέσα στην πρώτη δεκάδα των αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank) και τέσσερις ενεργειακές μετοχές (Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy) κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά, ενώ στην 11η θέση βρίσκεται ένας ακόμη πολύ δυνατός ενεργειακός όμιλος, η Motor Oil.
Εύλογα, έχει αυξηθεί σημαντικά η στάθμιση των ενεργειακών μετοχών και στους κύριους δείκτες, άρα έχει αυξηθεί η ευρύτερη επιρροή τους στο momentum της αγοράς. Coca Cola HBC και ΟΤΕ παραμένουν οι αδιαφιλονίκητοι leaders στο Γενικό Δείκτη με στάθμιση 10,86% και 8,16% αντίστοιχα, ενώ συνολικά περί το 20% (20,37%) είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με την Alpha Bank στο 5,37%, τη Eurobank στο 5,14%, Εθνική 5,08% και Πειραιώς 4,78%.
Στην ενέργεια, πλέον η ΔΕΗ επηρεάζει το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 5,68%, η Mytilineos σε ποσοστό 5,62%, η Motor Oil 5,47%, η Τέρνα Ενεργειακή 5,37%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 3,38%, η Helleniq Energy 2,42%. Μόνο οι τέσσερις πρώτες, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή επηρεάζουν το Γ.Δ. 22,14%, άρα περισσότερο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ αν προστεθούν και οι ΓΕΚ Τέρνα και Helleniq Energy, το ποσοστό επιρροής των ενεργειακών μετοχών στο Γ.Δ. ανεβαίνει στο 27,94%, καθιστώντας τον κλάδο ναυαρχίδα της αγοράς!
Αποδόσεις ενεργειακών και τραπεζικών μετοχών
Από πλευράς αποδόσεων, δύο ενεργειακές μετοχές ηγούνται το 2022, καθώς Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil ενισχύονται κατά 48,75% και 48,50% αντίστοιχα. Η πρώτη έχει κάνει τα περισσότερα deals σε όλη την ελληνική αγορά φέτος, η δεύτερη εισήλθε στο δείκτη MSCI, ενώ είναι σε δρόμο μεγάλης συμφωνίας πώλησης.
Η μετοχή της Helleiniq Energy κερδίζει 22,19% φέτος, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +4,31%, ενώ πτώση 28,51% και 24,22% καταγράφουν αντίστοιχα οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, με το δεύτερο να έχει αντίδραση +7,5% το τελευταίο διήμερο, εν μέσω «καινούριων» πονταρισμάτων.
Στις τράπεζες οι οποίες πέρασαν δια πυρός και σιδήρου και φέτος, καθώς ο κλάδος έφτασε να υποχωρεί κοντά στο 23% έως τις αρχές Ιουλίου 2022, πλέον ο δείκτης είναι στο +8,80% και είναι αυτός που έχει γυρίσει θετικά όλο το Χ.Α.. Η Εθνική ενισχύεται φέτος κατά 23,47%, η Eurobank +15,55%, η Πειραιώς είναι στο +3,10% μολονότι έως τις 14 Ιουλίου έχανε 43,4%, ενώ η Alpha Bank υποχωρεί κατά 6,13%, μολονότι έφτασε να χάνει άνω του 32% φέτος.
Είναι εντυπωσιακό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα κρεσέντο θετικών εκθέσεων και αναλύσεων για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την ελληνική οικονομία από διεθνείς οίκους, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κλάδο, αλλά και στις δυνατότητες υπεραπόδοσης του Χ.Α. το 2023.
Χθες ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs επισήμανε πως η ελληνική οικονομία είναι ικανή να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Η HSBC προχώρησε σε αναβάθμιση του εγχώριου τραπεζικού τομέα, βλέποντας σημαντική ώθηση στα έσοδα τόκων από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Βλέπει δύο διαδοχικά τρίμηνα εκρηκτικής αύξησης των εσόδων από τόκους, εκτιμώντας ότι θα συνεχίσουν το 2023 να αυξάνουν την κερδοφορία τους.
Έτσι, διατηρεί τη σύσταση «αγορά» και για τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους, ενώ προχωρά σε αναμόρφωση των τιμών στόχων. Αυξάνει την τιμή – στόχο για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ, για την Εθνική στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από 2,75 ευρώ. Αντίθετα μειώνει ελαφρά στα 1,60 ευρώ, από 1,75 ευρώ την τιμή – στόχο για τη Eurobank. Θυμίζουμε πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οίκοι όπως Morgan Stanley, JP Morgan, Bank of America, Deutsche Bank και Jefferies έχουν επίσης εκφραστεί θετικά για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.
Πλέον, ο Γενικός Δείκτης και ενώ απομένουν 15 συνεδριάσεις έως τη λήξη του έτους, κερδίζει 2,47%, ο FTSE 25 είναι στο +3,24% ενώ ο Mid Cap υποχωρεί κατά 7% καθώς είχε υπεραποδώσει πέρυσι με επίδοση άνω του 34%. Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε για 3η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά και για έκτη στις οκτώ τελευταίες, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 915,40 μονάδες, όχι μακριά από τις πρόσφατες 922,42 μονάδες που έκλεισε την 1η Δεκεμβρίου, επίπεδα που αποτελούν υψηλά 8μήνου.