ΓΔ: 2285.92 6.58% Τζίρος: 526.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η ανακοίνωση για την υπογραφή ενδιάμεσης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει φέρει θετική ώθηση στην παγκόσμια οικονομία με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά.

Σε ένα ακόμα ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από μια σειρά θετικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα και τις ενισχυόμενες ενδείξεις για μια προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Στις 11:35, στο Λονδίνο ο FTSE-100 σημειώνει άνοδο 0,26% στις 7.651 μονάδες, με τον DAX στην Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη 0,19% στις 13.326 μονάδες ενώ ο CAC 40 του Παρισιού ενισχύεται κατά 0,27% στις 6.045 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης ενισχύεται κατά 0,14% στις 9.675 μονάδες με τον MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες 0,57% στις 23.761 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,23% στις 419,82 μονάδες. Ο δείκτης καταγράφει ιστορικά υψηλά επίπεδα για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις σε μια εβδομάδα με λιγότερες συνεδριάσεις λόγω των εορτών.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι τα κέρδη των βιομηχανικών εταιριών της Κίνας αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών τον Νοέμβριο. Η είδηση ενίσχυσε το ευρύτερο ράλι της αγοράς που είχαν τροφοδοτήσει η προκαταρκτική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας και οι ελπίδες για ένα πιο ομαλό Brexit.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Ουάσινγκτον για τη ‘φάση 1’ της συμφωνίας, ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια επίσημη υπογραφή υπογραφής. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο καθώς έως το τέλος της φετινής χρονιάς δεν αναμένονται άλλες σημαντικές εξελίξεις είτε στο μέτωπο του εμπορίου είτε αναφορικά με τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο όγκος συναλλαγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Άλμα άνω του 5% με ώθηση από τράπεζες στον απόηχο της εκεχειρίας

Στις 2.253,76 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης που σημειώνει άνοδο άνω του 5%, με την αξία των συναλλαγών να έχει ήδη ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Στο 8% τα κέρδη των τραπεζών, ξεχωρίζουν Metlen, Coca Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Oριακή άνοδος με φόντο τη νέα ένταση στη Μέση Ανατολή λόγω Ιράν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν σχεδόν αμετάβλητες, με τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το τελεσίγραφο Τραμπ προς το Ιράν να κρατούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές ξανά.
Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στο ΧΑ με ώθηση από MSCI και διεθνές κλίμα, στο επίκεντρο οι τράπεζες

Ισχυρή άνοδο 3,45% καταγράφει το ΧΑ με τον ΓΔ να διαμορφώνεται στις 2.136,75 μονάδες, και τις τράπεζες στο προσκήνιο υπεραποδίδοντας έναντι των ευρωπαϊκών αγορών. Ώθηση από την αναβάθμιση της MSCI και το θετικό διεθνές κλίμα.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση στο άνοιγμα λόγω Μέσης Ανατολής

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη των συναλλαγών, με τον STOXX 600 να καταγράφει απώλειες 0,2%, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι μετοχές ΜΜΕ υποχώρησαν 1,4%.