ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Χρηματιστηριακά δεδομένα γραφημάτων
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Μεγέθη τριμήνου και MSCI θα δώσουν τον τόνο

Το ΧΑ συνέχισε και χθες να έχει πορεία καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ η προσοχή έχει στραφεί, πλέον, στον «καταιγισμό» ανακοινώσεων μεγεθών τριμήνου, με τις τράπεζες να είναι στο επίκεντρο.

Η πληθώρα ανακοινώσεων μεγεθών γ' τριμήνου, αλλά και η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τη σημερινή πορεία της αγοράς, ενώ σε διεθνές επίπεδο η προσοχή παραμένει στραμμένη στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ αλλά και στην ανακοίνωση για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού. 

Η αγορά και στη χθεσινή συνεδρίαση κατόρθωσε να αντιδράσει έναντι των διαθέσεων για κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές, καθώς ο Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, αλλά κατόρθωσε να «γυρίσει» θετικός, για να κλείσει με άνοδο 0,48% στις 891,80 μονάδες, ενώ  κινήθηκε μεταξύ του χαμηλού των 880,73 μονάδων (-0,77%) και του υψηλού των 891,81 μονάδων (+0,48%). 

Πιέσεις δέχονται τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 0,57%, ενώ αντίθετα  με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures της Wall Street, όπου ο S&P 500 ενισχύεται 0,17%. 

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς είναι ακόμη αρκετά αβέβαιο το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών, ενώ το ποιος θα έχει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μελλοντικό νομοθετικό έργο στις ΗΠΑ. Πτώση 1,95% εμφάνισε ο Dow Jones στις  32.514,27 μονάδες, με τον S&P 500 να έχει απώλειες 2,07% στις 3.748,90 μονάδες, ενώ τη χειρότερη επίδοση είχε ο Nasdaq, καθώς έκλεισε με πτώση 2,48% στις 10.353,17 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο εισέρχεται σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο διήμερο καθώς σήμερα ανακοινώνουν μεγέθη γ’ τριμήνου ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά της και η Τρ. Πειραιώς. Παράλληλα την Πέμπτη θα λάβει χώρα και η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI, αν και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια μεταβολή για τις ελληνικές μετοχές.

«Για σήμερα τα ευρωπαϊκά παράγωγα υποδεικνύουν αρνητικό άνοιγμα, με τους επενδυτές να περιμένουν τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται σήμερα. Στο εσωτερικό οι τράπεζες θα παραμείνουν στο επίκεντρο με την Εθνική και τη Eurobank να δημοσιεύουν αποτελέσματα μετά το τέλος της συνεδρίασης», σημειώνει στο προσυνεδριακό της σχόλιο η Eurobank Equities.

Από την πλευρά της η Euroxx αναφέρει ότι «Περιμένουμε μία συνεδρίαση μεταβλητότητας οδηγούμενη από τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα και από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδος της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
MARKET MAKER

Πάνω - κάτω δείκτες και ψυχολογία, ποιες μετοχές άντεξαν και σενάρια για ΑΔΜΗΕ

Τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου σε ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ και η ανακούφιση από Ρουμανία, η Theon που δυστυχώς δεν είναι στο Χ.Α., τα νούμερα της Εθνικής, η υπερβολή στη Jumbo και η «βουτιά» στη Wall Street..
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.