ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Υπό πίεση το Χρηματιστήριο, με εικόνα καλύτερη των ευρωαγορών

Κοντά στο επίπεδο των 850 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται στις τραπεζικές μετοχές αλλά και σε αρκετά blue chips.

Πτωτικά αλλά με τις πιέσεις να είναι λιγότερο επιθετικές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές αγορές κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει από το επίπεδο των 850 μονάδων. 

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διευρύνουν την αρχική τους πτώση, με τη βρετανική πολιτική κρίση, την άνοδο του πληθωρισμού αλλά και την αύξηση των επιτοκίων να αποτελούν το βασικό τρίπτυχο που δημιουργεί διαθέσεις ρευστοποιήσεων στους επενδυτές και οδηγεί τον Stoxx 600 σε απώλειες που ξεπερνούν το 1,4%. 

Ο Γενικός Δείκτης αν και ξεκίνησε σταθεροποιητικά στις 11:26 υποχωρεί 0,66% στις 849,16 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 8,11 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,75% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται στο -0,28%. 

Απώλειες 1,34% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank στο -0,98%, τη Eurobank να υποχωρεί 1,46%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,40% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,64% χαμηλότερα. 

Με απώλειες το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει ανοδικά η μετοχή της Sarantis με κέρδη που ξεπερνούν το 2%. Αντίθετα πτώση 1,03% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -0,13%, τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,87% και τη ΔΕΗ να γυρνά σε θετικό έδαφος και να έχει κέρδη 0,7%. 

Η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ για το φυσικό αέριο αποτελεί έναν παράγοντα που καθησυχάζει έως ένα βαθμό τις αγορές, όμως, η πολιτική κρίση στη Βρετανία δημιουργεί νέα πεδία ανησυχίας και όλα δείχνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να διακόψουν την πολιτική αύξησης των επιτοκίων. 

Στην εγχώρια αγορά σημαντικό μερίδιο της προσοχής στρέφεται και στη σημερινή έκθεση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's. Αν και έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε αλλαγή στην αξιολόγηση, με δεδομένο ότι ο οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της Ελλάδας τον Απρίλιο, ενώ παράλληλα η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «κρατά» τις όποιες διαθέσεις για μία τέτοια κίνηση, οι εκτιμήσεις που θα διατυπώσουν οι αναλυτές του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν αρκετά μεγάλη βαρύτητα. 

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος δίνει μαζί με την DBRS την υψηλότερη βαθμολόγια, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με τη Societe Generale σε έκθεσή της να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει «κάποια κίνηση» με πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών για την ελληνική οικονομία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο Metlen
ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς Metlen ο MSCI Greece. Δεν υπήρξε αντικατάσταση, μένει με 8 μετοχές

Την έξοδο της Metlen από τον MSCI Greece ανακοίνωσε χθες η MSCI. Σενάρια για αύξηση της στάθμισης των 8 μετοχών που παραμένουν στον δείκτη ή ένταξη άλλης εγχώριας μετοχής σε δεύτερο χρόνο. Οι επιπτώσεις στη μετοχή της Metlen.
Χρηματιστήριο και μετοχές
MARKET MAKER

Ασανσέρ το ΧΑ, «σκάνε» deals στην ενέργεια και το road show των «μικρών»

Λίγες ώρες κράτησαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τους δείκτες αποτίμησης στη Wall Street και έτσι μπόρεσε και η δική μας αγορά να κλείσει με οριακή άνοδο και να κρατήσει τις 2.000 μονάδες. Εκτός MSCI Greece η Metlen.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
MARKET MAKER

Πάνω - κάτω δείκτες και ψυχολογία, ποιες μετοχές άντεξαν και σενάρια για ΑΔΜΗΕ

Τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου σε ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ και η ανακούφιση από Ρουμανία, η Theon που δυστυχώς δεν είναι στο Χ.Α., τα νούμερα της Εθνικής, η υπερβολή στη Jumbo και η «βουτιά» στη Wall Street..
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.