Ευθεία… επίθεση πραγματοποιούν οι επενδυτές στο σύνολο των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ξεπερνά το 2%, για πρώτη φορά από το 2013 και ταυτόχρονα το ευρώ να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 20 ετών.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε έως και τα 0,9772 δολάρια, ενώ το γερμανικό bund «είδε» την απόδοσή του να φθάνει έως και το 2,01%, συμπαρασύροντας στην άνοδο αυτές όλων των κρατικών χρεογράφων.
Εκτίναξη για την απόδοση του ελληνικού 10ετούς έως και το 4,660%, ενώ αυτή του ιταλικού έφθασε στο 4,367% επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί παρά στο ζενίθ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Η πρόσκαιρη περίοδος ηρεμίας στις αγορές ομολόγων τελείωσε μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από τη Fed τη Τετάρτη, με αρκετές κεντρικές τράπεζες να ακολουθούν τις επόμενες ημέρες το παράδειγμά της και την ΕΚΤ να βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων ώστε να καταστεί πιο επιθετική στη νομισματική της πολιτική, σε μία στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρώπη καλπάζει και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται.
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε προειδοποιήσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι πιθανότητες η κορυφαία οικονομία της Ευρώπης να διολισθήσει σε ύφεση συνεχώς αυξάνουν, με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ να παραδέχεται ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι «ίσως δυνητικά αναπόφευκτο», δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν.
Στην αβεβαιότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη έρχεται να προστεθεί η προοπτική των ιταλικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα δώσουν την εξουσία στην πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι επικεφαλής του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας».
Τα πιθανά μέλη του συνασπισμού έχουν μετριάσει την αντι-ΕΕ και αντιευρωπαϊκή ρητορική τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά παραμένουν αμφιβολίες για το αν θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδίασε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να εξασφαλίσει ότι η Ιταλία θα λάβει δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από την ΕΕ για την ανάκαμψή της από την πανδημία.
Χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η νέα ιταλική κυβέρνηση ενδέχεται να δυσκολευτεί να αναζωογονήσει την ανάπτυξη, ιδίως σε ένα περιβάλλον απότομα αυξανόμενων επιτοκίων που αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του τεράστιου βάρους του χρέους της χώρας.