ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Διεύρυνση απωλειών για το Χρηματιστήριο, πιέσεις σε ΔΕΗ και τράπεζες

Προς το επίπεδο των 825 μονάδων διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με τη ΔΕΗ να υποχωρεί άνω του 4%, ενώ απώλειες που ξεπερνούν το 1% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης.

Πορεία χειρότερη αυτήν των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις να διοχετεύονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις μετοχές των τραπεζών αλλά και της ΔΕΗ να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να διολισθαίνει προς το επίπεδο των 825 μονάδων. 

Πτωτική είναι η κίνηση και στην Ευρώπη, λόγω ενεργειακής κρίσης και εν αναμονή της αυριανής απόφασης της ΕΚΤ για τα επιτόκια, αλλά με ρυθμό λιγότερο επιθετικό από το ΧΑ, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,50%, ενώ 0,44% χαμηλότερα κινείται ο γερμανικός DAX. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 13:02 υποχωρεί 1,12% στις 825,52 μονάδες, μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας των 825,26 μονάδων, ενώ το υψηλό ήταν στις 835,55 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 25,35 εκατ. ευρώ και πλήρη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 71, έναντι 21 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Στο -1,15% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1,04%. 

Στο στόχαστρο των πωλητών οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει απώλειες 1,53%, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 2,60%, η Eurobank κινείται 1,27% χαμηλότερα, η Εθνική Τράπεζα αποδυναμώνεται 0,79%, ενώ στο -1,24% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σε κλοιό πολύ μεγάλων πιέσεων η μετοχή της ΔΕΗ με απώλειες που ξεπερνούν το 4%, καθώς δεν ικανοποίησε την αγορά με τα μεγέθη α' εξαμήνου, ενώ πτώση άνω του 2% εμφανίζει ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Στο -0,45% κινείται ο ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 0,61%. Αντίσταση από τη μετοχή της Jumbo, με κέρδη 1,4%, καθώς ανακοίνωσε νέα αύξηση των πωλήσεών της για τον Αύγουστο. 

Η πολύ καλή πορεία του ΑΕΠ δεν φαίνεται να δημιουργεί διαθέσεις αγορών στους επενδυτές, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του έτους έτρεξε με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, με την ανάπτυξη να φθάνει στο 7,7% και να είναι μία από τις ισχυρότερες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θετικά τα μηνύματα και από την εξαγωγική δραστηριότητα στο επτάμηνο, με αύξηση των εξαγωγών σχεδόν 40% και διαμόρφωσή τους πλησίον του επιπέδου των 31 δισ. ευρώ. 

Οι αρνητικές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και των φόβων για περισσότερο επιθετική νομισματική πολιτική είναι αυτές που επικρατούν, με τους επενδυτές να αναμένουν την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, έχοντας προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης. Το μεγαλύτερο, όμως, ενδιαφέρον έγκειται στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και στο κατά πόσο θα αποκαλύψει τις μελλοντικές προθέσεις της τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης, με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν συνεχή μέτρα στήριξης λόγω της εκτίναξης των λογαριασμών ρεύματος, ενώ στον ορίζοντα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή θα υποχωρήσει, τουλάχιστον όσο η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο το φυσικό αέριο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ