ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Στη δίνη του διεθνούς sell off αιχμαλωτίζεται το Χρηματιστήριο

Προς τις 830 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποιήσης να βρίσκεται στο «κόκκινο», με το ΧΑ να εναρμονίζεται απόλυτα με το διεθνές αρνητικό κλίμα.

Με πτώση ξεκινά την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών πλήρως ευθυγραμμισμένο με το διεθνές κλίμα, όπου επικρατεί διάθεση επιθετικών ρευστοποιήσεων, στον απόηχο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη. 

«Βουτιά» σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ διολισθαίνει σε νέο χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου, με τον γερμανικό DAX να είναι αυτός που δέχεται τις πιο μεγάλες πιέσεις, με δεδομένη και τη σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της Γερμανίας από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. 

Ο Γενικός Δείκτης στις 11:30 υποχωρεί 1,74% στις 830,10 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 1,74 εκατ. ευρώ. Πτώση 1,77% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να αποδυναμώνεται 1,47%. Συνεχίζεται και το ράλι για τις αποδόσεις των ομολόγων, με αυτή του 10ετούς να φθάνει έως και το 4,310%.

Στο -2,48% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να κινείται 2,89% χαμηλότερα, τη Eurobank να έχει απώλειες 2,51%, την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 1,63% και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο -3,32%. 

Μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινούνται με θετικό πρόσημο αυτή της Jumbo στο +1,7% και της Sarantis με κέρδη 0,4%. Άνω του 4% η πτώση για την ΕΥΔΑΠ, άνω του 3% η πτώση για τη Mytilineos, ενώ άνω του 2% υποχωρούν Quest, Viohalco, ElvalHalcor και ΔΕΗ. Στο -1,72% η Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να αποδυναμώνεται 0,90% και τον ΟΠΑΠ να βρίσκεται στο -1,52%. 

Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδηγεί σε νέα όξυνση την ενεργειακή κρίση, με τη τιμή του φυσικού αερίου να πλησιάζει στο επίπεδο των 300 ευρώ και τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε λήψη νέων έκτακτων μέτρων στήριξης. 

Την ίδια ώρα οι αγορές προεξοφλούν μία εντυπωσιακή αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη, μία κίνηση η οποία ακόμη και εάν είναι αναμενόμενη δεν αποτελεί διόλου θετική είδηση για τις μετοχές. 

Η καλή πορεία των μεγεθών των εισηγμένων «χάνεται» σε αυτόν των κυκεώνα αρνητικών ειδήσεων από το εξωτερικό, ενώ το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπαθούν να «μαζέψουν» τις προσδοκίες για την ανακοίνωση ενός «μεγάλου πακέτου» παροχών στη ΔΕΘ, καθώς παρά την καλή του εικόνα ο δημοσιονομικός χώρος είναι αρκετά περιορισμένος.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ