Σταθερά θετική για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές παραμένει η HSBC, προχωρώντας σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ διατηρεί για όλες τη σύσταση «αγορά» («buy»).
Αιτία των αναβαθμίσεων η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία για τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, με τη νέα τιμή – στόχο για την Alpha Bank να είναι 1,45 ευρώ (από 1,25 πριν), τη Eurobank στα 1,65 ευρώ (από 1,45), την Εθνική Τράπεζα στα 4,55 ευρώ (από 4,15) και την Τρ. Πειραιώς στα 2,70 ευρώ (από 1,95).
Όπως τονίζεται στην έκθεση οι ελληνικές τράπεζες εξέπληξαν καθώς ανακοίνωσαν ισχυρότερη αύξηση των δανείων, ταχύτερη αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων τους και ισχυρά έσοδα από προμήθειες για το β’ τρίμηνο. Ο θετικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων στις αποδόσεις των δανείων δεν έχει ακόμη αρχίσει να αποτιμάται, ενώ παράλληλα υπήρξε πολύ καλή διαχείριση του λειτουργικού κόστους και δεν υπήρξαν ενδείξεις για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.
Παράλληλα η HSBC προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη, αναμένοντας ότι κατά μέσο όρο θα ενισχυθούν κατά 11% φέτος, κατά 10% το 2023 και κατά 11% το 2024, ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTΕ), αναμένεται, πάντα κατά μέσο όρο, ότι θα φθάσει στο 8,2%.
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη η Alpha είχε την καλύτερη πιστωτική ανάπτυξη και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους, αλλά η αύξηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ήταν ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες, λόγω χαμηλότερων προμηθειών.
Πιο βραδεία ήταν η αύξηση των δανείων από την Εθνική Τράπεζα, η οποία, όμως, είχε ισχυρά έσοδα από τόκους, ενώ η Eurobank ξεχώρισε με τον καλύτερο CET-1, χάρη στα ισχυρά κέρδη από τις συναλλαγές.
Όπως τονίζεται τα πιο ελπιδοφόρα μεγέθη β’ τριμήνου προήλθαν από την Τράπεζα Πειραιώς, με ισχυρή αύξηση του δείκτη ΡΡΙ, καλή δημιουργία κεφαλαίων.
Οι Eurobank και Τρ. Πειραιώς έχουν το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου (όπως φαίνεται και από τις τιμές – στόχους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης), με την πρώτη να παραμένει η κορυφαία επιλογή της HSBC, ενώ θετική κρίνεται η σχέση κινδύνου/απόδοσης στην Πειραιώς- το P/TBV της είναι το χαμηλότερο από τους ομολόγους της ΕΕ, αν και η εξυγίανση του ισολογισμού της έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί και το ROTE της είναι μπορεί να φθάσει το 2023 κοντά στο 9%.
Πιο αναλυτικά και ανά τράπεζα στην έκθεση τονίζονται τα ακόλουθα:
- Alpha Bank: Η Alpha είχε την καλύτερη επέκταση στα εκτελούμενα ανοίγματα (PEs) μεταξύ των ανταγωνιστών της το α’ εξάμηνο. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά της έξοδα παρέμειναν σταθερά. Αυτά τα θετικά στοιχεία αντιστάθμισαν την κάπως βραδύτερη αύξηση των αμοιβών. Η διαχρονική αύξηση του βασικού ΡΡΙ ήταν ισχυρή στο 8%. Αναβαθμίζονται οι εκτιμήσεις για τα κέρδη κατά 12% το 2022, 2% το 2023 και κατά 9% το 2024.
- Eurobank: Ο βασικός ΡΡΙ της Eurobank αυξήθηκε κατά περίπου 11% σε τριμηνιαία βάση, ελαφρώς καλύτερα από τους ανταγωνιστές της. Η ανοδική ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου τίτλων της τράπεζας ήταν εντυπωσιακή. Τα ισχυρά κέρδη από τις συναλλαγές στο τρίμηνο αύξησαν τον δείκτη CET-1 κατά περίπου 40 μ.β., τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ των τραπεζών. Αναβαθμίζεται η εκτίμηση για τα κέρδη 13% τόσο για το 2023 όσο και το 2024.
- Εθνική Τράπεζα: Προερχόμενες από χαμηλή βάση, οι προμήθειες αυξήθηκαν ταχύτερα από τους ανταγωνιστές στο α’ εξάμηνο. Συνέχισε να ηγείται όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού με τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης και το χαμηλότερο CoR το β' τρίμηνο. Ενώ η κερδοφορία ήταν εύρωστη, ο pro forma δείκτης FLB3 CET-1 μειώθηκε λόγω έκτακτων επιβαρύνσεων. Αυξάνονται οι προβλέψεις μας για τα κέρδη 2022/23/24e κατά 22%, 4% και 4% αντίστοιχα.
- Τρ. Πειραιώς: Η Πειραιώς εξέπληξε τους αναλυτές στα έσοδα από προμήθειες. Αποτέλεσμα η HSBC να αναμένει αύξηση 20% στα έσοδα από προμήθειες στην επόμενη 3ετία. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022 κατά 38%, για αυτά του 2023 κατά 22% και για αυτά του 2024 κατά 17%.