ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

HSBC: Διαχειρίσιμο το κόστος των καταστροφών, σε καλό δρόμο η οικονομία

Περαιτέρω αύξηση των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) για τις ελληνικές τράπεζες αναμένει ο οίκος, μετά το roadshow που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, έχοντας συναντήσεις με τράπεζες και κυβερνητικά στελέχη.

Θετικές ήταν οι διαθέσεις των επενδυτών που συμμετείχαν στο roadshow που πραγματοποίησε η HSBC στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ακολουθεί πορεία καλύτερη αυτής της ευρωζώνης, ενώ οι τράπεζες θα επωφεληθούν περαιτέρω από τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Παράλληλα στο report του ο διεθνής όμιλος θεωρεί ότι το κόστος αποκατάστασης των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι διαχειρίσιμο, αν και θα έχει επίπτωση, όπως ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση ενώ οι δείκτες δραστηριότητας υποχωρούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε το β' τρίμηνο του 2023 (από 2,1% σε ετήσια βάση σε 2,7%), χάρη στην κατανάλωση. Οι δείκτες PMI παραμένουν αρκετά πάνω από το 50 και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν αυξήθηκε σε υψηλό 17 μηνών τον Αύγουστο. 

Ο τουρισμός βρίσκεται πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα. Η χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ - από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει 35 δισ. ευρώ (18% του ΑΕΠ) - επιταχύνεται, ιδίως για τα δάνεια (που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών και όχι δημόσιων επενδύσεων). 

«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μιλήσαμε στην Αθήνα βλέπουν περιορισμένο αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων (αν και η αύξηση του δανεισμού έχει επιβραδυνθεί). Και παρόλο που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει διευρυνθεί πρόσφατα, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα ΑΞΕ παρέχουν μια πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης από ό,τι στο παρελθόν», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η επενδυτική βαθμίδα 

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα η HSBC σημειώνει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG). Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (GGBs) είναι πλέον αποδεκτά ως ενέχυρο στην ΕΚΤ χωρίς καμία πιστωτική παρέκκλιση και με χαμηλότερη εφαρμογή περικοπών. Μια περαιτέρω αναβάθμιση από την S&P (20 Οκτωβρίου) ή τη Fitch (1 Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να σημάνει την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων IG και να συμβάλει στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών. Με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, περίπου 38 δισ. ευρώ ταμειακά αποθέματα (18% του ΑΕΠ), και με το χρέος προς το ΑΕΠ να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, και την κυβέρνηση να εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, οι επενδυτές συμφώνησαν ότι δεν είναι απρόβλεπτο να ακολουθήσει μια παρόμοια πορεία με την Πορτογαλία όσον αφορά τα κρατικά spreads.

Το κόστος των καταστροφών 

Η Ελλάδα επλήγη πρόσφατα από πλημμύρες σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει το 15% της γεωργικής παραγωγής. Σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομολόγους, ωστόσο, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην ανάπτυξη του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι περιορισμένος και το δημοσιονομικό κόστος διαχειρίσιμο. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εκ νέου τον στόχο της για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για φέτος, ο οποίος θα πρέπει να είναι εφικτός, δεδομένης της υπεραπόδοσης μέχρι σήμερα και επειδή η ΕΕ είναι πρόθυμη να συνεισφέρει έως και 2,5 δισ. ευρώ από πρόσθετα κονδύλια.

Νέα αύξηση ΝΙΙ για τράπεζες

Λόγω της πολύ χαμηλής μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις, ένας ακόμη γύρος αναβάθμισης του καθαρού εισοδήματος από τόκους (NII) από τις τράπεζες φαίνεται πιθανός. Πάντως η κεντρική τράπεζα εξέφρασε την ανησυχία ότι το NII θα μειωθεί τελικά καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται και ελλείψει επαρκούς αύξησης των δανείων. Οι τράπεζες σχεδιάζουν να μετριάσουν την πτώση των περιθωρίων κέρδους εστιάζοντας στις αμοιβές (ιδίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων) και σε περαιτέρω περικοπές κόστους. Ο χρόνος και η δομή των μελλοντικών τοποθετήσεων του ΤΧΣ και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου αποτέλεσαν επίσης θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crash test στην αποδοτικότητα των τραπεζών: Η κατάταξη στην ευρωζώνη

Στο 14,08% ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ έχουν το χαμηλότερο δείκτη κόστους προς έσοδα, μόλις 32,4%. Χαμηλά ο δείκτης κόστους κινδύνου μετά την εξυγίανση χαρτοφυλακίων.