Κάτω από τα 20.000 δολάρια βρέθηκε χθες το Bitcoin, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν άλλα δημοφιλή κρυπτονομίσματα όπως το Defi και Solana στον απόηχο της κατάρρευσης του hedge fund Three Arrows Capital.
Η συνεχιζόμενη πτώση για τα κρυπτονομίσματα θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την… επιβίωση του οικοσυστήματος τουλάχιστον με τη μορφή που ξέρουμε.
Η πτώση ξεκίνησε φέτος λόγω της διάθεσης των επενδυτών να μειώσουν την ανάληψη κινδύνου, μία τάση που τροφοδοτήθηκε από τη Fed και φέρνει στο μυαλό αρκετών την κατάρρευση της αγοράς παραγώγων του 2008.
Το bitcoin έχει υποχωρήσει σχεδόν 70% σε σύγκριση με το ρεκόρ του, ενώ το ίδιο ισχύει για τα περισσότερα κρυπτονομίσματα. Η κατάρρευση του οικοσυστήματος Terra - ένα πολύ-υποτιμημένο πείραμα στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση - ξεκίνησε με το αλγοριθμικό stablecoin του που έχασε τη σύνδεσή του με το δολάριο των ΗΠΑ, και τελείωσε με ένα bank run που κατέστησε 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε token πρακτικά άχρηστα.
Οι σπόροι που γέννησαν την κατάρρευση - απληστία, υπερβολική χρήση της μόχλευσης, δογματική πίστη στη «συνεχή άνοδο» - δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχαν όταν έσκασε σχεδόν κάθε άλλη φούσκα περιουσιακών στοιχείων. Στην κρυπτογράφηση, όμως, και ιδιαίτερα αυτή ακριβώς τη στιγμή, οι συμμετέχοντες προσγειώνονται σε μια νέα και σε μεγάλο βαθμό ακόμη μη ρυθμιζόμενη βιομηχανία.
Η κρυπτογράφηση έχει περάσει αρκετές μεγάλες διακυμάνσεις στην ιστορία της και η αυξανόμενη υιοθέτηση από την Main Street στη Wall Street σημαίνει ότι τώρα διακυβεύονται περισσότερα. Το να πουλάει η Kim Kardashian ένα κρυπτονόμισμα που κατέρρευσε λίγο αργότερα είναι ένα πράγμα, αλλά τα σχέδια της Fidelity να προσφέρει Bitcoin στα συνταξιοδοτικά ταμεία θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια ολόκληρη γενιά.
«Η πτώση έχει μία διαφορετική «γεύση» αυτήν τη φορά», επισημαίνει ο Jason Urban, συν-επικεφαλής των συναλλαγών στην Galaxy Digital Holdings. Η Galaxy, η χρηματιστηριακή εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Mike Novogratz, επωφελήθηκε πάρα πολύ από την άνοδο της κρυπτογράφησης - αλλά ήταν επίσης ένας από τους πιο εξέχοντες επενδυτές του κλάδου στο πείραμα Terra. «Ειλικρινά, είναι σαν να είσαι θύμα της ίδιας σου της επιτυχίας», σημειώνει ο Urban.
Αν η Terra ήταν η Bear Stearns του κλάδου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί φοβούνται ότι η στιγμή της Lehman Brothers για τον κλάδο είναι προ των πυλών. Ακριβώς όπως η αδυναμία των δανειστών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ήταν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κρυπτογράφηση αυτό το μήνα αντιμετώπισε κάτι αντίστοιχο: Η Celsius Network, η Babel Finance και η Three Arrows Capital αποκάλυψαν μεγάλα προβλήματα καθώς οι τιμές των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων έπεσαν, προκαλώντας μια κρίση ρευστότητας που τελικά πηγάζει από την αλληλεξάρτηση του κλάδου.
«Το 2022, η ύφεση μοιάζει πολύ περισσότερο με μια παραδοσιακή χρηματοοικονομική απομόχλευση», δήλωσε ο Lex Sokolin, παγκόσμιος συν-επικεφαλής fintech στην ConsenSys και προσθέτει ότι «όλες οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο κόσμος, όπως "bank run " ή χρεωκοπία, είναι οι ίδιες που θα εφαρμόζατε σε έναν λειτουργικό αλλά υπερθερμασμένο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και η αντίληψη των αρνητικών παραγόντων έπαιξαν σίγουρα ρόλο και στις δύο περιπτώσεις, αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα έχει να κάνει με την απομάκρυνση χρημάτων από αναπτυγμένα, λειτουργικά συστήματα λόγω της υπερβολικής μόχλευσης και της κακής ανάληψης κινδύνων».
Σε ανοδικές περιόδους, η μόχλευση είναι ένας τρόπος για τους επενδυτές να αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη με λιγότερα μετρητά, αλλά όταν η αγορά βουλιάζει, οι θέσεις αυτές καταρρέουν γρήγορα. Και επειδή πρόκειται για κρυπτογράφηση, τα στοιχήματα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα είδη περιουσιακών στοιχείων - γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανό να συμβεί μετάδοση σε όλη την αγορά.
Ο Τζον Γκρίφιν, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, δήλωσε ότι η άνοδος των τιμών των κρυπτονομισμάτων πέρυσι τροφοδοτήθηκε πιθανότατα από τη μοχλευμένη κερδοσκοπία. «Με την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης στις μοχλευμένες πλατφόρμες, αυτός ο κύκλος απομόχλευσης έχει ως αποτέλεσμα την εκκαθάριση αυτών των τιμών πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αυξήθηκαν», ξεκαθαρίζει.