Υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020, καθώς μέχρι τώρα οι προσφορές προσεγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ.
Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%.
Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές έρχεται μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ με θετικές προοπτικές, από την Standard & Poor's, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική δυναμική στην αγορά μετά και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s σε μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από το investment grade αλλά και τις θετικές εκθέσεις επενδυτικών οίκων όπως οι JP Morgan, Citigroup, Société Générale, οι οποίοι δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ελληνικά ομόλογα. Η επιλογή της 7ετούς λήξεως συμπίπτει χρονικά με την έκδοση προ διετίας και ελέω των γεωπολιτικών συνθηκών και των αυξημένων αποδόσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, δείχνει μια «εκ τους ασφαλούς» επιλογή.