Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρά στην απελευθέρωση 1 εκατ. βαρελιών μαύρου χρυσού ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το brent να υποχωρεί 5,7% στα 105,08 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό εμφανίζει απώλειες 6,40% στα 100,92 δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι ΗΠΑ μπορεί να προχωρήσουν σε συνολική απελευθέρωση 180 εκατ. βαρελιών, ποσότητα η οποία θεωρείται πρωτόγνωρη, ενώ η διαδικασία θα γίνε υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και το πιθανότερο είναι ότι το παράδειγμα των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.
Από την πλευρά του, όμως, ο ΟΠΕΚ παραμένει σταθερός και δεν φαίνεται να έχει κάποια διάθεση να προσφέρει στήριξη ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, αποφασίζοντας σε μία διαδικτυακή σύσκεψή του να μην προχωρήσει σε κάποια αλλαγή των αποφάσεων για την αύξηση παραγωγής, γεγονός, πάντως, το οποίο ανέμεναν οι αγορές.
Όμως μεγάλες είναι οι πιέσεις που δέχεται και η τιμή του φυσικού αερίου, με απώλειες άνω του 4% στα 114,60 ευρώ, μετά τη νέα υπαναχώρηση από πλευράς Βλ. Πούτιν για το ζήτημα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, ο Πούτιν φέρεται να δέχθηκε την πληρωμή σε ευρώ, κάτι το οποίο έχει υποστηρίξει και η κυβέρνηση της Γερμανίας. «Ο Πούτιν είπε ότι οι όροι των συμβολαίων δεν πρόκειται να αλλάξουν», τόνισε ο Ντράγκι, μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, προσπάθησε να καθησυχάσει και αυτός τις αγορές και μιλώντας για τα διάφορα σενάρια που εξετάζονται ότι υπάρχει και η εναλλακτική η πληρωμή από τους ξένους αγοραστές να γίνεται σε ευρώ ή δολάρια προς τη Gazprombank, η οποία ακολούθως θα μετατρέπει το ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα τρέχοντα συμβόλαια τόσο με τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και με τα κράτη που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει ως «μη φιλικά» να μην επηρεαστούν στο ελάχιστο.
Συγκρατημένοι ως προς τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την κίνηση της απελευθέρωσης μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών εμφανίζονται, πάντως, οι αναλυτές.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs η απελευθέρωση θα βοηθούσε την αγορά να εξισορροπηθεί φέτος, αλλά δεν θα λύσει ένα διαρθρωτικό έλλειμμα για το πετρέλαιο. Πιο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της η S&P Global, η οποία εκτίμησε ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί τελικά ασήμαντη, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές θα παραμείνουν στο επίκεντρο της αγοράς.
Για μία εντυπωσιακή κίνηση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα την αγορά κάνει λόγο η ING, προσθέτοντας, όμως, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες προκειμένου να καταστεί πιο ισχυρή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, ειδικότερα, το φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική - η χώρα δεν έχει εισάγει κανένα από το 2019.