ΓΔ: 2130.37 -2.43% Τζίρος: 317.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Wall Street, NYSE, Markets, Stocks, USA, HPA
Φωτο: Shutterstock

«Βουτιά» των δεικτών στη Wall Street, νέες ανησυχίες για τα επιτόκια

Μετά το ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών για τον πληθωρισμό, αξιωματούχος της Fed τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 1% ως την 1η Ιουλίου. Πάνω από το 2% εκτινάχθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street. Ο S&P 500 υποχώρησε απότομα, αφού ένας αξιωματούχος της Federal Reserve ενίσχυσε τους φόβους για επιθετική αύξηση των επιτοκίων, εκτινάσσοντας τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη. Νωρίτερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,84%, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 1,47% ή 526 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 2,1%.

Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπάλαρντ υποστήριξε την ιδέα αύξησης των επιτοκίων της Fed κατά 1% έως τον Ιούλιο, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 7,5%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό από το 1982. «Θα ήθελα να δω 100 μονάδες βάσης μέχρι την 1η Ιουλίου», είπε ο Μπούλαρντ στο Bloomberg.

«Η αύξηση κατά 0,25% τον Μάρτιο έχει ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι η μισή μονάδα έχει τιμολογηθεί», ανέφερε η Μελίσα Μπράουν, διευθύνουσα σύμβουλος της ερευνητικής εταιρείας Qontigo.

Ο Μπούλαρντ πρότεινε επίσης ότι θα ήταν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της Fed μεταξύ των συνεδριάσεων, κάτι που ξάφνιασε την αγορά καθώς «σημαίνει ότι ίσως η Fed ανησυχεί περισσότερο για τον πληθωρισμό», όπως ανέφερε η Μ. Μπράουν. Ανάλυση των θέσεων των επενδυτών στη χρηματαγορά υποδηλώνει ότι πλέον προεξοφλείται ως πιθανή κατά  97,6% μια αύξηση κατά μισή μονάδα τον Μάρτιο, έναντι μόλις 24% χθες. 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 2% για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο χρόνια, προκαλώντας αναδίπλωση των επενδυτών από τοποθετήσεις με υψηλό ρίσκο, με την τεχνολογία να φέρει το κύριο βάρος της πίεσης. Η Apple, η Alphabet, η Meta Platforms, η Microsoft και η Amazon σημείωσαν πτώση άνω του 1%.

Ωστόσο, υπήρχαν κάποια θετικά στοιχεία στην αγορά, καθώς οι θετικές ανακοινώσεις τριμηνιαίων κερδών από τις εταιρείες συνέχισαν να εντυπωσιάζουν.

Η Coca-Cola σημείωσε άνοδο 0,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, αν και μια ασθενέστερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη για το τρέχον έτος εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων κράτησε τα κέρδη υπό πίεση.

Η PepsiCo σημείωσε επίσης ανοδική πορεία τόσο σε ό,τι αφορά τον τζίρο όσο και τα κέρδη, και επίσης επεσήμανε τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση του κόστους εισροών για το επόμενο έτος. Οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 2%.

Η Walt Disney, εν τω μεταξύ, σημείωσε άνοδο περισσότερο από 3%, αφού ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, υποστηριζόμενα από την ισχυρή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στα πάρκα και τους ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των συνδρομητών στη συνδρομητική της τηλεοπτική πλατφόρμα.

Η Uber Technologies υποχώρησε 6% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία αποτελέσματα, και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών έκανε λόγο για την προοπτική να εμφανίσει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από το τέλος του έτους.

Η μετοχή της Affirm υποχώρησε 21%, αφού η εταιρεία δημοσίευσε εκ παραδρομής πρόωρα τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου μέσω Twitter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και υψηλή μεταβλητότητα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου, αλλά και με έντονη αβεβαιότητα λόγω της σύγκρουσης στο Ιράν, κινούνται οι αγορές. Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ και οι αποφάσεις για το πετρέλαιο.
Χρηματιστήριο πόλης νύχτα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε κλίμα αισιοδοξίας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Οι αγορές ανακάμπτουν μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό τέλος της σύγκρουσης με το Ιράν που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα σε Ευρώπη, Ασία και Wall Street. Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου.
Γραφικά μετοχών και παράγωγα
ΑΓΟΡΕΣ

Τρομάζει τις αγορές ο γρίφος της διάρκειας του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών και νέες απώλειες στις διεθνείς αγορές. Τρομάζει το κόστος του πολέμου. Ο γρίφος της διάρκειας των συγκρούσεων και οι επιπτώσεις σε ενέργεια - εμπόριο.
Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται συνέχεια στην αντίδραση εν μέσω αβεβαιότητας

Οι αγορές κινούνται σε εύθραυστη ισορροπία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με άνοδο σε futures ΗΠΑ-Ευρώπης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί συνέχεια στην ανοδική αντίδραση.