Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινούνται οι αποδόσεις τόσο των ελληνικών ομολόγων όσο και αυτών των περισσότερων κρατών - μελών της ευρωζώνης, μετά τη χθεσινή «εκτίναξή» τους και εν αναμονή ορισμένων μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ που μπορεί να αλλάξουν τις διαθέσεις στις αγορές.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί από το 2,3% και διαμορφώνεται λίγο μετά τις 14:00 στο 2,296%, επίπεδο αρκετά υψηλότερο από αυτά που έχει συνηθίσει η οικονομία το τελευταίο διάστημα, ενώ για το 5ετές φθάνει στο 1,372%, έχοντας ενισχυθεί ενδοσυνεδριακά πάνω και από το επίπεδο του 1,48%.
Η σημερινή πορεία για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Η νέα αύξηση των αποδόσεων για το κρατικό χρέος στην Ευρώπη έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο των δηλώσεων της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα, εάν κριθεί απαραίτητο, θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.
Την ίδια ώρα αρκετά καθησυχαστική για τη μελλοντική πορεία των ελληνικών χρεογράφων εμφανίζεται σε έκθεσή της η JPMorgan, η οποία τονίζει ότι αποτελούν το καλύτερο trade έναντι όλων των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να έχουν, έως το τέλος Μαρτίου, την ισχυρή υποστήριξη από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να παρέμβει στην αγορά για να αποτρέψει ανεξέλεγκτη πτώση τιμών και άνοδο αποδόσεων. Επιπλέον, μετά τον Μάρτιο, η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με αγορές ελληνικών τίτλων, εάν υπάρχει κάποια αναταραχή στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με συνέπεια να ανεβαίνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για λόγους που δεν συνδέονται με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στη χώρα.
Η σημερινή πορεία για την απόδοση του 5ετούς ομολόγου
Επίσης, οι αγορές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει φέτος σχετικά μικρές δανειακές ανάγκες, της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, τις οποίες θα μπορέσει με σχετική ευκολία να καλύψει, έστω και με αυξημένο κόστος δανεισμού, το οποίο πάντως δεν θα επηρεάζει σοβαρά τη συνολική εικόνα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Άλλωστε, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αγορές δεν έχουν κάποια «σήματα» που εμπνέουν ανησυχία για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλίσεων από τους στόχους που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η χθεσινή αναταραχή στα ομόλογα δεν προκάλεσε σοβαρές, ευρύτερες επιπτώσεις και το χρηματιστήριο κράτησε την ψυχραιμία του, σημειώνοντας μικρή πτώση.
Εν τω μεταξύ, οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται υποστηρικτικοί για την Ελλάδα, «δείχνοντας» στην κατεύθυνση νέων αναβαθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα, από την οποία η χώρα απέχει σήμερα κατά δύο βαθμίδες στις κλίμακες της S&P Ratings και της Fitch. «Αρκετά λογική» χαρακτήρισε χθες, μιλώντας στο Reuters, την πιθανότητα αναβάθμισης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τον Απρίλιο ο επικεφαλής αναλυτής Ευρώπης της Standard & Poor's, Φρανκ Γκιλ. Όπως τόνισε, η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να διαθέτουν «προστατευτικά αποθέματα ασφαλείας» απέναντι στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.