Σταθερά σε ισχυρή ανοδική πορεία και κυρίως σε υπεραπόδοση σε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Ιανουάριο να αποδεικνύεται ένας από τους καλύτερους μήνες για το ΧΑ σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι απώλειες ξεπερνούν το 3%.
Με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το +3%, ο Γενικός Δείκτης στις 13:27 ενισχύεται 1,51% στις 938,40 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 939,95 μονάδες (+1,68%). Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,45%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,50% δείχνουν τα futures της Wall Street για τον δείκτη Dow Jones.
Η αφύπνιση των τραπεζών που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου και συνεχίζεται αμείωτη είναι ο βασικός παράγοντας ώθησης για την εγχώρια αγορά, η οποία, εάν δεν υπήρχε στις προηγούμενες συνεδριάσεις το διεθνές αρνητικό κλίμα θα μπορούσε να βρίσκεται σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Απτή απόδειξη και η σημερινή πορεία των τραπεζών με Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα να ενισχύονται άνω του 3%, τη Eurobank άνω του 2%, ενώ κοντά στο 2% είναι τα κέρδη και για την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα συνεχίζουν να ξεχωρίζουν, καθώς υπάρχουν μεγάλες εισροές στις μετοχές τους από ξένα κεφάλαια. Η Alpha Bank είναι η κορυφαία σε απόδοση, όγκους και τζίρους μετοχή του Ιανουαρίου, έχοντας άνοδο 18,38%, ενώ η Εθνική, ύστερα από το εντυπωσιακό ντεμαράζ των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων όπου ενισχύθηκε 12%, κερδίζει μέσα στον μήνα +16,03%.
Η Alpha Bank «τρέχει» με πολύ γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία μετασχηματισμού της, καλύπτοντας τον χαμένο χρόνο και τις καθυστερήσεις προηγούμενων ετών, ενώ κλείνει την «ψαλίδα» των αποδόσεων συγκριτικά με τις Eurobank και Εθνική, που το 2021 ξεχώρισαν με άνοδο 54% και 29,7% αντίστοιχα.
Σε αντίθεση με το ΧΑ τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και η Wall Street βίωσαν έναν πολύ δύσκολο μήνα, με τον Stoxx 600 να ετοιμάζεται να κλείσει τον Ιανουάριο με απώλειες που ξεπερνούν το 3%, ενώ ο δείκτης – βαρόμετρο της αμερικανικής αγοράς S&P 500 σημειώνει τη χειρότερη μηνιαία πορεία του από τον Μάρτιο του 2020.
Οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν πολύ ισχυρές πιέσεις λόγω της ξεκάθαρης απόφασης της Fed να προχωρήσει σε εφαρμογή πιο επιθετικής και σφιχτής νομισματικής πολιτικής, τόσο με αυξήσεις επιτοκίων όσο και με μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου ο διογκωμένος ισολογισμός της να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.
Ο κλάδος που επηρεάζεται περισσότερο από αυτήν τη στροφή δεν είναι άλλος από την τεχνολογία, δηλαδή τον τομέα στον οποίο είχε στηριχθεί το προηγούμενο ράλι και που για ορισμένες μετοχές του οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι αποτιμήσεις είναι εξαιρετικά διογκωμένες και ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό να σημειωθεί διόρθωσή τους.
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ σε πρόσφατη έκθεσή του προειδοποίησε ότι μία πιο «σκληρή» νομισματική πολιτική κατά κύριο λόγο από τη Fed θα μπορούσε να οδηγήσει σε sell off τις αγορές.
Πάντως από την πλευρά της η ΕΚΤ δεν προτίθεται να ακολουθήσει τη Fed σε αυτήν την πορεία, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης δεν έχει τρέξει με τόσο ισχυρό ρυθμό ανάκαμψης όσο αυτήν των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αρκετά κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ δεν είναι ακόμη έτοιμα να αντέξουν μία αύξηση του κόστους δανεισμού τους όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Οι γεωπολιτικές εντάσεις με επίκεντρο τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα που ανησυχεί τους επενδυτές, καθώς η Δύση απειλεί τη Μόσχα με επιβολή σημαντικών οικονομικών κυρώσεων.