Νέο sell off καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές με τα futures της Wall Street να περιορίζουν την άνοδό τους και το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί αυτό το αρνητικό κλίμα που πλήττει σχεδόν όλες τα assets.
Οι επενδυτές βρίσκονται εγκλωβισμένοι μεταξύ των φόβων για τη μελλοντική πολιτική της Fed, με αρκετούς διεθνείς οίκους να υποστηρίζουν, πλέον, ότι μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 αλλά και της συνεχώς κλιμακούμενης έντασης στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας που απειλεί, εκ νέου, την ομαλή τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διευρύνει τις απώλειές του στο 1,4%, με τον τεχνολογικό κλάδο να είναι αυτός που βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, σημειώνοντας απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινούνται όλες οι ευρωπαϊκές αγορές.
Απώλειες που ξεπερνούν το 1% και για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 12:06 στις 930,25 μονάδες, με τις ρευστοποιήσεις να διαχέονται σε όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν και οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με δεδομένο ότι είναι και ο κλάδος που έχει «τρέξει» περισσότερο από την ευρύτερη αγορά από την αρχή του 2022.
Ο φόβος της Fed
Οι επενδυτές παραμένουν σε έντονη νευρικότητα, γνωρίζοντας ότι η Fed υπήρξε ο καταλύτης για το μεγάλο ράλι μετά την αρχική «βουτιά» που προκάλεσε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, καθώς με πολιτική μηδενικών επιτοκίων και τεράστιες ενέσεις ρευστότητας στις αγορές η αμερικανική κεντρική τράπεζα έγινε ο... χορηγός μιας ανοδικής κίνησης που έφερε σε ιστορικά υψηλά τους βασικούς δείκτες και, κυρίως, τις τεχνολογικές μετοχές.
Ταυτόχρονα σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος, εξαιτίας της διατήρησης του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ρίσκο η Fed να προχωρήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός συνεχίσει την ξέφρενη ανοδική του πορεία», σημειώνει ο Ντέιβιντ Μέρικλ, κορυαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Και παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει ανάλογη τακτική, επί ευρωπαϊκού εδάφους διατηρούνται οι φόβοι για την πορεία της οικονομίας, οι οποίοι έγιναν πιο «επιθετική» μετά και τη σημερινή ανακοίνωση της Markit ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης συνέχισε την πτωτική του πορεία και τον Ιανουάριο, φθάνοντας στις 52,4 μονάδες από 53,3 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο και διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Γεωπολιτικός κίνδυνος
Την ίδια ώρα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αρχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές, με το κλίμα στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας να παραμένει επιθετικό και τις ΗΠΑ να εμφανίζονται αποφασισμένες για μία «γενναία» επέμβαση σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Ήδη το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθούν οι οικογένειες των διπλωματών του από το Κίεβο, ενώ σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Βρετανία. Παράλληλα οι ΗΠΑ συστήνουν στους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία καθώς μπορεί να βρεθούν «αντιμέτωποι με αρνητική συμπεριφορά».
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών, Αν. Μπλίνκεν, ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη συνάντησή του, την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ενώ όλα δείχνουν ότι ούτε η Μόσχα αλλά ούτε και η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμες να κάνουν βήματα πίσω.
Ιδιαίτερα για την Ευρώπη μία σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με νέα εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, σε μία περίοδο που υπάρχει σχετική αποκλιμάκωση, κυρίως στο φυσικό αέριο.