Νέο «καμπανάκι» για την αγορά πετρελαίου από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) καθώς η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και η αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως που οδηγούν τις κυβερνήσεις των χωρών σε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Όπως αναφέρει σε μηνιαία του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί ενώ η παραγωγή του αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση τον Δεκέμβριο και να αυξηθεί πολύ το 2022. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεση, «η αύξηση των νέων κρουσμάτων της COVID-19 αναμένεται να επιβραδύνει προσωρινά (τη ζήτηση), αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου που είναι σε εξέλιξη». Πρόσθεσε επίσης πως «τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού πιθανότατα θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της COVID».
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας «χαμήλωσε» την πρόβλεψή του για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος και το 2022 κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, κυρίως λόγω του αναμενόμενου πλήγματος στη χρήση αεροπορικών καυσίμων που θα προκληθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής θα αντιστοιχεί στις ΗΠΑ. Το 2022, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα - ρεκόρ, αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) άρουν τις περικοπές στην παραγωγή που είχαν επιβληθεί. Στην περίπτωση αυτή, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 6,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα έναντι αύξησης 1,5 εκατ. βαρελιών το 2021.
Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αναταράξεις που σημειώνονται στην αγορά πετρελαίου, διεθνείς αναλυτές και εκπρόσωποι της αγοράς θεωρούν ότι η ζήτηση δεν αναμένεται να πληγεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο τον περασμένο μήνα «παρά την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης μακροπρόθεσμα, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2045, καλύπτοντας το 28% της ενεργειακής ζήτησης τότε». Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, μόλις το 2% των επενδυτών πετρελαίου πιστεύει ότι το peak της ζήτησης πετρελαίου θα έχει συμβεί μέχρι το 2025 ενώ περίπου το 40% βλέπουν να κορυφώνεται πριν από το 2030.