ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη στις διεθνείς αγορές με Όμικρον και κεντρικές τράπεζες στο προσκήνιο

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη νομισματική πολιτική Fed, ΕΚΤ και Τράπεζας της Ιαπωνίας οι αγορές, με τη μετάλλαξη Όμικρον να συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Με τις τρεις εκ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της υφηλίου, ήτοι Fed, ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας να πραγματοποιούν συνεδριάσεις την τρέχουσα εβδομάδα, η προσοχή των επενδυτών δεν θα μπορούσε παρά να είναι στραμμένη στη νομισματική πολιτική, καθώς αναμένεται ότι, τουλάχιστον οι Fed και ΕΚΤ, θα ανακοινώσουν και αλλαγές στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Με δεδομένο το παραπάνω στοιχείων οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν θετικό πρόσημο αλλά οι επενδυτές είναι αρκετά συγκρατημένοι έως ότου υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Κέρδη 0,46% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να πρωταγωνιστεί καθώς ενισχύεται 1,1%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Στο +0,37% ο γερμανικός DAX, με τον βρετανικό FTSE 100 να έχει άνοδο 0,58%, ενώ 0,52% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Καλή πορεία και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,54%, ενώ στο +0,76% βρίσκεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35. 

Πρώτη εκ των κεντρικών τραπεζών που θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της είναι η Fed, η οποία ξεκινά σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακοινώσει επιτάχυνση της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ η συνεδρίασή της πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση για την εκτίναξη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε υψηλό 40 ετών τον Νοέμβριο στο 6,8%, μία πορεία που ενδεχομένως να επιταχύνει και την απόφαση για αύξηση επιτοκίων. Η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία, επίσης, θα δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ. 

Αρνητική επίδραση στις αγορές συνεχίζει να έχει η μετάλλαξη Όμικρον, με τη Βρτετανία να είναι η χώρα, προς το παρόν, που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, με συνεχή αύξηση των κρουσμάτων και ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε λήψη κάποιων νέων μέτρων περιορισμού, αλλά παραμένουν «πιστές» στη δέσμευσή τους ότι δεν θα υπάρξουν νέα lockdown. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενσιχύεται 0,27%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,29%, ενώ 0,28% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq. 

Θετική πορεία για την αγορά πετρελαίου, ενώ αντίθετα πιέσεις δέχεται η αγορά πολυτίμων μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα στο +0,70% και τα 74,91 δολάρια το brent, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,39% στα 71,57 δολάρια. Πτώση 0,23% για τον χρυσό στα 1.784,15 δολάρια, ενώ ο άργυρος υποχωρεί 0,31% στα 22,25 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,73%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις και να αποδυναμώνεται 1,53%, ενώ απώλειες 0,53% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι διεθνείς αγορές, αντοχές από ΧΑ μετά τις δηλώσεις Τράμπ

Σε καθεστώς νευρικότητας οι αγορές μετά τις δηλώσεις Τραμπ, και το πετρέλαιο να πραγματοποιεί άλμα πάνω από τα 100 δολάρια. Το ΧΑ δείχνει σχετική αντοχή υποχωρώντας κατά 0,26% στις 2.124,62 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Οι δηλώσεις Τραμπ επαναφέρουν τις πιέσεις στις αγορές

Νέες πιέσεις στις αγορές φέρνουν οι δηλώσεις Τραμπ για κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν. Υποχωρούν τα futures σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ενώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο πραγματοποιούν άλμα, εντείνοντας την ανησυχία των επενδυτών.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Ράλι στις αγορές με φόντο το τέλος του πολέμου στο Ιράν

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις αγορές και πτώση των τιμών πετρελαίου φέρνουν οι προσδοκίες για λήξη του πολέμου στο Ιράν. Στο επίκεντρο και η αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές για το ΧΑ από την MSCI.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρή άνοδο καταγράφει το ΧΑ που ενισχύεται κατά 1,82% στις 2.043,41 μονάδες υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.