Μπορεί οι κεντρικές τράπεζες αλλά και κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι να συνεχίζουν τις προειδοποιήσεις τους για την επικινδυνότητα των κρυπτονομισμάτων αλλά οι επενδυτές δεν δίνουν την πραγματική σημασία.
Απτή απόδειξη το γεγονός ότι από την αρχή του έτους περισσότερα από 10 δισ. δολάρια έχουν αποσυρθεί από το μεγαλύτερο ETF χρυσού, ενώ σημειώνονται και ρευστοποιήσεις χρυσού σε φυσική μορφή, προκειμένου να τοποθετηθούν σε κρυπτονομίσματα και κυρίως σε bitcoin.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ένα καλύτερο μέσο προστασίας (hedge) έναντι του πληθωρισμού από το μέχρι σήμερα παραδοσιακό τους καταφύγιο που ήταν ο χρυσός. Σίγουρα η πορεία των δύο επενδύσεων σε ετήσια βάση (Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021) τους δικαιώνει, καθώς σε αυτό το διάστημα ο χρυσός εμφανίζει απώλειες 8,4%, ενώ η τιμή του bitcoin έχει εκτιναχθεί κατά 390%!
Οι βετεράνοι επενδυτές στον χρυσό παραδέχονται ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και έως ένα βαθμό κατανοούν την κινητικότητα στα κρυπτονομίσματα. Παράλληλα η ενίσχυση του δολαρίου αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα για την υποχώρηση του κίτρινου μετάλλου, με τον Μοχάμεντ Ελ – Εριάν της Allianz να σημειώνει σε πρόσφατη ομιλία του ότι «υπάρχει, πλέον, η τάση το bitcoin να θεωρείται ως μία καλή εναλλακτική λύση για ένα καλά διαρθρωμένο χαρτοφυλάκιο, με καταλυτικό παράγοντα της αλλαγής στάσης τον πληθωρισμό».
Η πορεία του bitcoin σε 12μηνη βάση
... και η «χαμηλή πτήση» για την τιμή του χρυσού
Όπως, δε, αποκαλύπτει έρευνα της Fidelity (Institutional Investor Digital Assets Study), στην οποία συμμετέχουν 1.100 επαγγελματίες επενδυτές, η στροφή στο bitcoin, πέραν της ενίσχυσης του πληθωρισμού, έγκειται και στο γεγονός ότι δεν έχει άμεση σύνδεση με άλλες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα αυτή που υπάρχει μεταξύ χρυσού και δολαρίου. Περισσότεροι από το 50% των διαχειριστών hedge funds σε Ευρώπη και ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι η βασική αιτία που στρέφονται στις ψηφιακές τοποθετήσεις, με σχεδόν 80% να σημειώνουν ότι στα χαρτοφυλάκιά τους υπάρχουν και κρυπτονομίσματα.
«Και οι θεσμικοί επενδυτές φαίνεται ότι στρέφονται στο bitcoin, πιθανώς γιατί θεωρούν ότι προσφέρει μεγαλύτερη προστασία έναντι του πληθωρισμού σε σύγκριση με τον χρυσό», αποφάνθηκε και η JPMorgan σε έκθεσή της. Την ίδια ώρα, βέβαια, αρκετοί οικονομολόγοι και αναλυτές σπεύδουν να προσθέσουν ότι ο χρυσός είναι μία επένδυση σταθερή, σε πλήρη αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα και κυρίως το bitcoin που οι έντονες, ακόμη και ημερήσιες, διακυμάνσεις στην τιμή τους μπορεί να αποτελέσει την «τέλεια παγίδα» ιδιαίτερα για τους λιγότερο έμπειρους επενδυτές.
«Στοιχήματα» για κατάκτηση των 100.000 δολαρίων
Οι φανατικοί, όμως, των κρυπτονομισμάτων και κυρίως του bitcoin δεν προσέχουν τις προειδοποιήσεις και διακατέχονται από απόλυτη ευφορία, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι το πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα θα φθάσει έως το τέλος του 2021 τα 100.000 δολάρια, από 67.000 που έφθασε την Τετάρτη.
Αιτία η εισαγωγή στην αμερικανική αγορά, μετά την αντίστοιχη άδεια από την ιδιαίτερα «σκληρή» Αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγοράς (SEC), για εισαγωγή στις αγορές του πρώτου ETF bitcoin. Πρόκειται για το ProShares Bitcoin Strategy ETF, το οποίο επενδύει σε προθεσμιακά συμβόλαια του κρυπτονομίσματος και πραγματοποίησε μία από τις πιο εντυπωσιακές εισαγωγές στην ιστορία των ETFs.
Η δημιουργία του σημαίνει ότι έχουν, πλέον, πρόσβαση στο κρυπτονόμισμα και οι «απλοί» και «μικροί» επενδυτές, ενώ στο παιχνίδι φρόντισαν να εισέλθουν κορυφαίοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της Wall Street: Bank of New York Mellon, Goldman Sachs και Morgan Stanley, ανακοίνωσαν ότι θα παρέχουν, πλέον, στους πελάτες τους και υπηρεσίες επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Ακόμη και πολύ έμπειροι επενδυτές, όπως ο Ντον Φιτζπάτρικ, επικεφαλής επενδύσεων στη Soros Fund Management, παραδέχονται ότι έχουν τοποθετηθεί στο κρυπτονόμισμα, ενώ μεταξύ των «fan» συγκαταλέγεται και ο πρώην επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν.
«Υπάρχουν πολλές επενδύσεις που έχουν ακολουθήσει εντυπωσιακή πορεία. Το να βγεις και να πεις ότι εάν μία αγορά αξίας δύο τρισ. δολαρίων, η οποία μάλιστα βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις από τις ελεγκτικές αρχές, καταρρεύσει εσύ θα είσαι χαρούμενος είναι τεράστιο λάθος. Δεν θεωρώ ότι πρόκειται για μία αγορά που θα πεθάνει», σημείωσε ο Μπλάνκφειν σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ερευνητές της πλατφόρμας Forex Suggest, οι οποίοι εξέτασαν τη μέση απόδοση μίας σειράς επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google) κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιοποίηση του bitcoin μπορεί να φθάσει στα πέντε τρισ. δολάρια έως το 2024, υπό την εκτίμηση ότι η μέση ετήσια αύξησης της τιμής του θα διαμορφωθεί στο 103,5%. Πρόκειται για ποσοστό εντυπωσιακό, αλλά το bitcoin έχει αποδείξει ότι μπορεί να το επιτύχει και μάλιστα στις «κακές» χρονιές του.
Αγορές και εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση (σε δολάρια)
ETFs: Μία «ανοιχτή» αγορά άνω των 4,7 τρισ. δολαρίων
Το ακρωνύμιο ETF σημαίνει Exchange Traded Fund (Διαπραγματεύσιμο Αμοιβαίο Κεφάλαιο). Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο ακολουθεί έναν δείκτη, ένα ομόλογο ή έναν συνδυασμό προϊόντων. Σε αντίθεση με τα αμοιβαία κεφάλαια κλειστού τύπου, που διατίθενται από εταιρείες, τα ETFs αγοράζονται και πωλούνται στο χρηματιστήριο.
Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς ETFs ξεπερνά το επίπεδο των 4,7 τρισ. δολαρίων, με την αξία της, όμως, να αλλάζει σε καθημερινή βάση, καθώς τα εν λόγω αμοιβαία κεφάλαια διαπραγματεύονται στις αγορές όπως ακριβώς οι μετοχές ή τα ομόλογα.
Η επίδοση ενός ETF ακολουθεί τις κινήσεις των τιμών των υποκείμενων προϊόντων εντός του αμοιβαίου κεφαλαίου. Για παράδειγμα, ένα κεφάλαιο ETF που παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500 θα αποτελείται από μερίδια μετοχών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο δείκτη.
Τα περιουσιακά στοιχεία που συνθέτουν ένα ETF μπορεί να διαφέρουν. Θα μπορούσαν να είναι, παραδείγματος χάριν, μια επιλογή μετοχών από συγκεκριμένο κλάδο, μια επιλογή ομολόγων ή ακόμη και η αξία ενός εμπορεύματος. Κατά συνέπεια, το επίπεδο διαφοροποίησης μεταξύ των ETFs μπορεί επίσης να διαφέρει.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεφαλαίων ETF, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικές επενδυτικές στρατηγικές. Μεταξύ αυτών τα πιο διαδεδομένα είναι τα ακόλουθα:
- Τα ETFs δεικτών αποτελούν έναν συνήθη τύπο και επιδιώκουν να αναπαράγουν και να παρακολουθούν έναν δείκτη, όπως τον S&P 500.
- Τα ETFs ομολόγων επενδύουν αποκλειστικά σε ομόλογα. Τα ομόλογα στα οποία επενδύουν μπορεί να είναι κρατικά, εταιρικά και δημοτικά.
- Τα ETFs εμπορευμάτων είναι σχεδιασμένα για να παρακολουθούν την επίδοση εμπορευμάτων, όπως του χρυσού ή του αργού πετρελαίου.
- Τα ETFs κλάδων ακολουθούν κάποιον κλάδο συνολικά, όπως για παράδειγμα, της τεχνολογίας, του πετρελαίου ή των φαρμακευτικών προϊόντων.
- Τα ETFs νομισμάτων επενδύουν σε νομίσματα, όπως το δολάριο.
- Τα αντίστροφα ETFs είναι σχεδιασμένα για να αντλούν κέρδη από την πτώση των τιμών των μετοχών με την ανοικτή πώληση μετοχών.