Σε μια συγκυρία τεράστιων ανακατατάξεων και πολλαπλών διεργασιών σε πλήθος κλάδων, εν μέσω εξαγορών, deals και νέων επιχειρηματικών συμφωνιών, οι ελληνικές εταιρείες δείχνουν ότι ανασκουμπώνονται για τα καλά, θέλοντας να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το άριστο momentum που έχουν όλα τα ελληνικά assets.
Με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης, τη σταδιακή ύφεση της πανδημίας, την ανάκαμψη του τουρισμού και την επιστροφή στη νέα πραγματικότητα, σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε γενικευμένο ανασκούμπωμα. Εν μέσω αυτής της συγκυρίας, το ελληνικό χρηματιστήριο βγαίνει ξανά στο προσκήνιο ως μοχλός ανάπτυξης των εταιρειών και ως μηχανισμός παροχής ρευστότητας για εισηγμένες και μη εταιρείες.
Έτσι, με επιπλέον άντληση ρευστότητας πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τέσσερα νέα εταιρικά ομόλογα αναμένεται να κλείσει το 2021 για το ελληνικό χρηματιστήριο, με το έτος να μένει στην ιστορία ως το πιο αποδοτικό και πιο «καρποφόρο» των τελευταίων πολλών ετών.
Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις δρομολογούνται και για το πρώτο εξάμηνο του 2022, με νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά, δύο νέα ναυτιλιακά ομόλογα, ενώ για πρώτη φορά θα εκδώσει ομόλογο στο Χ.Α. μεγάλος όμιλος λιανικού εμπορίου τροφίμων. Συνάμα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 προγραμματίζεται η εισαγωγή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου. Πρόκειται για μια εξέλιξη πολύ σημαντική, καθώς ο τουριστικός τομέας και ο κλάδος της φιλοξενίας στην Ελλάδα – μολονότι είναι τόσο ισχυρός – εντούτοις δεν εκπροσωπείται επαρκώς στο Χρηματιστήριο.
Άλλωστε, ο μοναδικός εισηγμένος ξενοδοχειακός όμιλος πλέον είναι η Λάμψα (Μεγάλη Βρεταννία, King George, Athens Capital Hotel), μετά την αποχώρηση της ΓΕΚΕ (President) και παλαιότερα της Ιονικής Ξενοδοχειακής (Hilton).
Τις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς Financial, Alpha Bank, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Ιντεάλ και Premia που ήδη έχουν ολοκληρώσει μέσα στο 2021 αυξήσεις κεφαλαίου, θα ακολουθήσει η απόφαση για μεγάλη ΑΜΚ της ΔΕΗ από την προσεχή γενική συνέλευση. Παράλληλα, έως το τέλος του έτους, δηλαδή εντός των επόμενων δυόμιση μηνών δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις, που θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το ρεκόρ της άντλησης κεφαλαίων για φέτος.
Μέσα στο επόμενο διάστημα και πάντως εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να εισαχθεί στο Χ.Α. η Ευρωχαρτική, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει εκτενή καμπάνια. Θα είναι η πρώτη βιομηχανική εταιρεία που θα εισαχθεί στο Χ.Α. ύστερα από πολλά χρόνια, «σπάζοντας» μια αρνητική παράδοση τουλάχιστον 15 ετών, όπου η αγορά «αδειάζει» από εταιρείες χωρίς αντίστοιχη αντικατάσταση. Η εταιρεία ανήκει στις οικογένειες Ν. Χριστόπουλου και Ι. Τρακάκη και η εισαγωγή θα γίνει με… παραδοσιακό τρόπο, αύξηση κεφαλαίου και δημόσια εγγραφή.
Τέσσερις εκδόσεις ομολόγων
Παράλληλα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές, δρομολογούνται για εντός του 2021 τέσσερα νέα εταιρικά ομόλογα, που συνολικά θα «σηκώσουν» ρευστότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ. Την προσεχή εβδομάδα (Δευτέρα έως Τετάρτη) θα γίνουν οι εγγραφές για το ναυτιλιακό πενταετές ομόλογο της εταιρείας Capital Product Partners (CPLP) συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη που στοχεύει να αντλήσει έως 150 εκατ. ευρώ.
Κατόπιν, για την έκδοση ομολόγου 100 έως 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ώστε να υποστηρίξει το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει», ενώ εταιρικά ομόλογα που θα εισαχθούν στο Χ.Α. θα εκδώσουν και δύο ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για τις Premia Properties και Noval ΑΕΕΑΠ, η οποία αποτελεί το βραχίονα του ομίλου Viohalco στη διαχείριση ακινήτων. Η Premia βρίσκεται σε μεγάλη αναπτυξιακή φάση μετά την είσοδο του νέου επενδυτή Ηλία Γεωργιάδη, έχοντας βελτιώσει κατακόρυφα την εικόνα της, αναβαθμίζοντας μέσα σε ενάμιση χρόνο το χαρτοφυλάκιό της.
Η Noval ΑΕΕΑΠ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 40 ακινήτων με εύλογη αξία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 389,7 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 29% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Τέλος, την έκδοση ομολόγου με εισαγωγή στο Χ.Α. σκέφτεται μεγάλη εταιρεία, θυγατρική κορυφαίου βιομηχανικού – μεταλλουργικού ομίλου με στόχο να υποστηρίξει τις επενδύσεις που κάνει.
Οι προοπτικές για το 2022
Το νέο έτος προγραμματίζονται τρεις έως τέσσερις εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., μια εκ των οποίων είναι η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα, της γνωστής οικογένειας που είχε δημιουργήσει την πάλαι ποτέ εισηγμένη του Χ.Α. η οποία εξαγοράστηκε από τον ισπανικό κολοσσό Iberdrola. Πρόκειται για την οικογένεια που πρωτοστάτησε στην Ελλάδα στις πράσινες επενδύσεις και στην καθαρή ενέργεια.
Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ της Κύπρου. Πλέον, δρομολογεί την είσοδό της και στην Εναλλακτική Αγορά Plus του Χ.Α., με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities. Σε ό,τι αφορά τις άλλες εταιρείες που θα εισαχθούν στην Εναλλακτική Αγορά, προέρχονται από το χώρο του εμπορίου, της τεχνολογίας ενώ μία είναι νεοφυής επιχείρηση.
Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 προγραμματίζεται η πρώτη έκδοση μεγάλου – μη εισηγμένου – ομίλου λιανικού εμπορίου τροφίμων, που ανήκει μέσα στους πρώτους πέντε του κλάδου. Θα είναι μια εξέλιξη επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, σε μια συγκυρία που ο κλάδος εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της γενικευμένης στροφής στο on line κανάλι πώλησης.
Όπως τονίζουν αναλυτές και τραπεζικά στελέχη στο Business Daily, ο λόγος που οι εταιρείες «τρέχουν» να προλάβουν να εκδώσουν ομόλογα αυτό το διάστημα είναι αφενός η τεράστια παγκόσμια ρευστότητα και το ευνοϊκό momentum που έχουν τα ελληνικά assets, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της εξαγοράς της Intrasoft, της Wind, της Nova, της Vivartia κ.λπ.
Αφετέρου όμως, υπάρχει και ένας άλλος κρίσιμος λόγος. Τον προσεχή Μάρτιο λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ως γνωστόν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων – υπό τη… σκέπη της ΕΚΤ – αποτελούν και τη βάση για τη διαμόρφωση των τιμών και στα εταιρικά ομόλογα. Τον προσεχή Δεκέμβριο η ΕΚΤ πιθανότατα θα ανακοινώσει τη νέα της πολιτική, οπότε υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει.