Την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πετυχαίνουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά έχουν μπροστά τους τη μεγάλη πρόκληση της αύξησης των εσόδων από τόκους, τονίζει η Eurobank Equities στη νεότερη ανάλυσή της για τις τραπεζικές μετοχές, όπου αυξάνει τις τιμές - στόχους για Alpha Bank και Εθνική, ενώ μειώνει ελαφρώς την τιμή για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, για την οποία όμως υιοθετεί αναβαθμισμένη επενδυτική σύσταση.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος τίθεται στα 1,37 ευρώ από 1,32 προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 18,4%. Η επενδυτική σύσταση υποβαθμίζεται από "buy" (αγορά) σε "hold" (διακράτηση), καθώς, όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, παρά την εκπλήρωση των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου, η αποτίμηση της τράπεζας δεν είναι ελκυστική με βάση τα δεδομένα του κλάδου.
Για τη μετοχή της Εθνικής, διατηρείται η σύσταση "buy" με τη σημείωση ότι αποτελεί την κορυφαία επενδυτική επιλογή. Η τιμή στόχος προσδιορίζεται σε 3,48 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 34,4%.
Σχετικά με τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η χρηματιστηριακή προχωρά σε αναβάθμιση σύστασης από "hold" σε "buy", σημειώνοντας ότι σε αυτή την φάση είναι ελκυστική η σχέση ρίσκου / αναμενόμενης απόδοσης, καθώς η τράπεζα έχει προχωρήσει επαρκώς την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της.
Όπως τονίζει η Eurobank Equities, είναι πλέον ορατό το τέλος της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς όλες οι τράπεζες έχουν επιταχύνει τις κινήσεις τους και αναμένεται να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις ως τα μέσα του επόμενου χρόνου. Παράλληλα, υπάρχει πρόοδος και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, η οποία είναι αναγκαία λόγω του κόστους που θα έχει η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο για τις τρεις τράπεζες που καλύπτονται από την ανάλυση στο 11,2% στο τέλος του 2021 από περίπου 40% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης (CET1) θα διαμορφωθεί σε 14,2%, αρκετά υψηλότερα από τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις.
Η προσοχή των επενδυτών θα αρχίσει πλέον να εστιάζεται στις προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών από το 2022 και μετά. Ενώ είναι θετικές οι προοπτικές για τα έσοδα από προμήθειες, τονίζεται στην ανάλυση, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τα έσοδα από τόκους, καθώς η τιτλοποίηση προβληματικών δανείων αναμένεται να μειώσει τα έσοδα από τόκους περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.
Έτσι, έχει μεγάλη σημασία πλέον ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων νέων δανείων και η διαμόρφωση των επιτοκίων στα νέα δάνεια. Ενώ εκτιμάται ότι το περιβάλλον θα είναι υποστηρικτικό στην προσπάθεια των τραπεζών να αυξήσουν τα έσοδά τους από τόκους, μένει να αποδειχθεί τα επόμενα τρίμηνα αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους για τα έσοδα.
Η Eurobank αναθεωρεί ελαφρώς πτωτικά (-3%) τις προβλέψεις της για τα έσοδα προ προβλέψεων, καθώς εκτιμά ότι η κάμψη των εσόδων από τόκους δεν θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Όμως, αυξάνει κατά 2% τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη το 2021, λόγω της μείωσης των εκτιμήσεων για το κόστος ρίσκου κατά 9%, καθώς οι τράπεζες θα σχηματίσουν λιγότερες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η κερδοφορία των τραπεζών θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2022, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας.
Όσον αφορά την αποτίμηση των μετοχών, τονίζεται ότι η βελτίωσή της θα συνεχιστεί με σταδιακό τρόπο. Σήμερα οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) 0,4, δηλαδή με μια έκπτωση της τάξεως του 35% σε σχέση με τις τραπεζικές μετοχές στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
Αυτή η έκπτωση είναι δικαιολογημένο πλέον να μειωθεί, με δεδομένη την εξυγίανση των ισολογισμών και τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας, αλλά η Eurobank Equities εκτιμά ότι η αναπροσαρμογή θα γίνει σταδιακά, καθώς οι επενδυτές θα περιμένουν προς το τέλος του έτους να επιβεβαιωθεί ότι βελτιώνεται οι προοπτικές κερδοφορίες και οι τράπεζες παραμένουν σε πορεία επίτευξης των στρατηγικών τους στόχων.