ΓΔ: 2346.72 1.38% Τζίρος: 453.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:32
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ

Τη μείωση του προγράμματος ΡΕΡΡ έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με μεγάλο ερωτηματικό την ακριβή χρονική στιγμή έναρξης αυτής της διαδικασίας. «Αγκάθι» για την ΕΚΤ η πορεία του πληθωρισμού.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Φρανκφούρτη και τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται πτωτικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. 

Πτώση 0,75% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων και εταιρειών ψυχαγωγίας να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τον αντίστοιχο κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 1,8%. Απώλειες 0,54% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,86%, ενώ 0,35% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Πτωτική κίνηση και για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 0,33% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να βρίσκεται στο -0,77%. 

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ΡΕΡΡ στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από 80 δισ. που είναι σήμερα, διατηρώντας αμετάβλητο το μόνιμο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ΑΡΡ στα 20 δισ. μηνιαίως και φυσικά χωρίς να προχωρήσει σε καμία αλλαγή στα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης. 

Παράλληλα οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ δημοσιοποιούν σήμερα και τις εκτιμήσεις για την πορεία οικονομίας και πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα δείξει κατά πόσο η τράπεζα θεωρεί, όντως, ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά και πώς «βλέπει» τις εξελίξεις στην οικονομία, με δεδομένο και την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορονοϊού. 

Παραμένουν σε πτωτική πορεία και τα futures της Wall Street, μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών για τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς έχουν υπάρξει ανησυχίες τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας στην οικονομία όσο και για το κατά πόσο οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πτώση 0,48% για τον Dow Jones, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,4% και τον Nasdaq να βρίσκεται στο -0,27%. 

Σταθεροποιητικές τάσεις για την αγορά πετρελαίου με το brent να ενισχύεται μόλις 0,08% στα 72,66 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει οριακές απώλειες 0,07% στα 69,25 δολάρια. Ήπια πτωτικά κινείται η αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,05%, αλλά να χάνει το ψυχολογικό όριο των 1.800 δολαρίων καθώς βρίσκεται στα 1.792,85 δολάρια, ενώ ο άργυρος αποδυναμώνεται 0,20% στα 24 δολάρια. 

Πτωτική κίνηση για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,57%, έχοντας, όμως, επιτύχει νέο υψηλό πέντε μηνών στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, καθώς είχε πτώση 2,12%. Αντίθετα συνέχισε την καλή της πορεία η κινεζική αγορά με τον δείκτη Shanghai Composite να ενισχύεται 0,49%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Τραμπ ανεβάζει την ένταση και οι αγορές πέφτουν σε περιδίνηση

Οι απειλές Τραμπ για δασμούς και η ένταση με την ΕΕ με φόντο την Γροιλανδία φέρνουν sell-off στις διεθνείς αγορές, ενώ χρυσός–ασήμι γράφουν νέα ρεκόρ. Τα νέα «επεισόδια» της σύγκρουσης και οι αντιδράσεις της ΕΕ.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Εύθραυστη ισορροπία στις αγορές: Τεχνολογία και Bitcoin στο επίκεντρο

Οι αγορές παλεύουν να κρατήσουν ισορροπία καθώς η μεταβλητότητα αυξάνεται και οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση σε κλίμα αβεβαιότητας. Απώλειες 0,81% για τον Γενικό Δείκτη και σε παρόμοια επίπεδα για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600.