Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μπαίνουν από σήμερα οι αγορές και το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από την αρχή του μήνα σε ποσοστό 2,31%, τον FTSE 25 να βρίσκεται στο -3,32%, τον Mid Cap στο -0,65% και τον τραπεζικό δείκτη στο -6,26%. Κορυφαία blue chips όπως Coca Cola HBC και OTE στήριξαν το Γ.Δ. με άνοδο 2,77% και 4,03% αντίστοιχα, ενώ πτωτικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές.
Κατά τα λοιπά, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι αγορές απέδειξαν και την περασμένη εβδομάδα την πρωτοφανή ανθεκτικότητά τους, καθώς η μεγάλη πτώση της Δευτέρας εκλήφθηκε ως ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις και ανανέωση της δυναμικής, κάτι που οδήγησε τους δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά την Παρασκευή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως.
Ο Dow Jones έκλεισε πάνω από τις 35.000 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται πάνω από τις 4.400 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σε νέο ρεκόρ, απέχοντας μόλις 164 μονάδες πλέον από το κομβικό όριο των 15.000 μονάδων! Παράλληλα, και οι ευρωπαϊκοί δείκτες κάλυψαν και με το παραπάνω τις απώλειες της περασμένης Δευτέρας, αποκαθιστώντας πλήρως την τάξη.
Η διατήρηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ο κεντρικός καταλύτης για τις αγορές της Ευρώπης, ενώ αρκετοί κορυφαίοι διεθνείς οίκοι έσπευσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές αναφορικά με τους κινδύνους της μετάλλαξης Delta, κατεβάζοντας τα επίπεδα συναγερμού
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε ότι οι πωλήσεις υπό το κράτος πανικού της περασμένης Δευτέρας, κάθε άλλο παρά σοφή επενδυτική επιλογή ήταν, καθώς αρκετοί «κυνηγούσαν» τις τιμές υψηλότερα τις επόμενες ημέρες. Οι συνεδριάσεις που ακολούθησαν τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας όχι μόνο ήταν ανοδικές, αλλά αποκατέστησαν την τάξη, τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,88%, όμως το επόμενο 4ήμερο είχε άνοδο 3,75%, καλύπτοντας το ρήγμα, με τον FTSE 25 να κερδίζει 3,66%, τον Mid Cap στο +4,30% και τον τραπεζικό δείκτη στο +3,79%.
Βεβαίως, η πτώση της Δευτέρας έγινε με τζίρο που ξεπέρασε τα 85 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο 4ήμερο σε καμιά συνεδρίαση ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η αντίδραση πρωτίστως ήρθε λόγω παύσης πωλήσεων, ενώ δεν εισέρρευσε σημαντικό χρήμα στο σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι θετικό ότι η αγορά έφυγε τάχιστα από το χαμηλό των 830,07 μονάδων που βρέθηκε στο ενδοσυνεδριακό ναδίρ της Δευτέρας, κλείνοντας την Παρασκευή στις 864,44 μονάδες (+0,74%) στο υψηλό ημέρας. Έτσι, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. έχασε μόλις 0,27%, με τα κέρδη το πρώτο 7μηνο του 2021 να διαμορφώνονται στο +6,85%.
Ο FTSE 25 όχι απλώς επανήλθε πάνω από τις 2.000 μονάδες, επίπεδα που έχασε τη Δευτέρα λόγω του -4,10%, αλλά έκλεισε στις 2.069,09 μονάδες με άνοδο 0,75%, βγάζοντας την εβδομάδα με απώλειες 0,59%, ενώ σε επίπεδο έτους είναι στο +6,95%. Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.413,35 μονάδες με άνοδο 0,49%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 522,21 μονάδες με άνοδο 1,73%.
Ίδιος καταλύτης, διαφορετική ανάγνωση
Ο κυρίαρχος καταλύτης που «βύθισε» την αγορά και την ψυχολογία τη Δευτέρα ήταν η αιφνίδια, απότομη και εντελώς άστοχη απόφαση για lockdown στη Μύκονο, που προκάλεσε ντόμινο φόβου για ανάλογα μέτρα και σε άλλα νησιά, προξενώντας ένα μίνι πανικό ευρύτερα. Οι επενδυτές προεξόφλησαν πλήρη… καταστροφή της τουριστικής σεζόν.
Ο… ίδιος καταλύτης αλλά με διαφορετική πλέον ανάγνωση ήταν αυτός που έφερε την ανοδική αποφόρτιση και την εξομάλυνση, από την Τρίτη και μετά. Και δεν ήταν άλλος από τις διαρροές ότι τα μέτρα περιορισμού στη Μύκονο θα αρθούν νωρίτερα, από σήμερα Δευτέρα. Συνάμα, υπήρξε ένα μπαράζ γνωστοποιήσεων από θεσμικούς παράγοντες της αγοράς, όπως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και άλλοι που γνωστοποίησαν ότι η σεζόν δείχνει να αντέχει – τηρουμένων των αναλογιών – ενώ οι αφίξεις κινούνται τέσσερις φορές υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Σε κάθε περίπτωση η τουριστική σεζόν εξελίσσεται σε περιβάλλον κινούμενης… άμμου, οπότε κανένας παράγοντας της αγοράς δεν προβαίνει σε εκτιμήσεις για την τελική συγκομιδή στα έσοδα, καθώς τα πάντα δύναται να διαταραχθούν απότομα, αν αλλάξει κάτι δραματικά στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Από εκεί και πέρα, το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει τα χειρότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 όταν έπεσε κάτω και από τις 500 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω των 350 μονάδων έκτοτε, οπότε σημαντικά περιθώρια περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν.
Ηλ. Ζαχαράκης: «Διασώθηκε» η εβδομάδα
Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει ότι «το επίπεδο των 852 μονάδων διασώθηκε σε εβδομαδιαίο ορίζοντα και μάλιστα εύκολα, με την αγορά να μαζεύει το σύνολο των απωλειών της εβδομάδας κλείνοντας με οριακές απώλειες».
Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «τα επίπεδα των 869 μονάδων είναι πλέον σημαντική αντίσταση σε ημερήσιο, ενώ μια κατοχύρωσή τους, μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 885 μονάδες».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει,
- Ο ταλαντωτής σε ημερήσιο μας έδωσε ανοδικό έναυσμα μετά από 1 ½ μήνα.
- Σε ημερήσιο (short) το στοπ είναι στο 885
- Σε μηνιαίο το 852 (Long)
- Σε εβδομάδα το 853 (long).
Ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει να έχει την καλύτερη εικόνα στο ταμπλό.
Μ. Χατζηδάκης: Με ορίζοντα τις 870 μονάδες η αντίδραση
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως «οι αναταράξεις της περασμένης Δευτέρας έφεραν για πρώτη φορά φέτος τους ταλαντωτές σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, από τις οποίες ξεκίνησε ένα μικρό ράλι τιμών τεσσάρων συνεδριάσεων το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη».
Ο αναλυτής σημειώνει πως η ανθεκτικότητα αυτής της κίνησης δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα η ανοδική αντίδραση έχει πέρας εξάντλησης τις 870 μονάδες. «Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές μια άνοδος έχει ξεκινήσει με συναλλακτική αδιαφορία και στη διαδρομή έχει βρει ρυθμό και προθυμότερους αγοραστές», σημειώνει.
«Οι αγοραστές θα αποκτήσουν πραγματικό πλεονέκτημα μόνο σε υπέρβαση των 887 μονάδων, επίπεδο στο οποίο κινούνται οι κινητοί μέσοι των 50 και 30 ημερών και μόνο τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί μια πιο ζωηρή κίνηση επιστροφής πάνω από το τεχνικό ορόσημο των 900 μονάδων», προσθέτει.
Η ατζέντα της εβδομάδας
Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων που δεν αποκλείεται να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον για επιμέρους μετοχές. Σήμερα Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση θα ανακοινώσουν μεγέθη τα ΕΧΑΕ.
Την Τρίτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει μεγέθη 2ου τριμήνου η Μytilineos, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η τακτική τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους αναλυτές. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τιτάν, τα οποία αναμένονται ενισχυμένα κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα.