ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Πτώση για τις διεθνείς αγορές λόγω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Η προσοχή είναι στραμμένη και στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την αλλαγή της πολιτικής της, ενώ η νέα επέλαση της πανδημίας επαναφέρει τις ανησυχίες για την πορεία της διεθνούς οικονομίας.

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους των αγορών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το κατά πόσο ένα νέο κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψή της, με αποτέλεσμα να σημειώνουν ισχυρές απώλειες και στο επίκεντρο των ρευστοποίησεων να βρίσκονται κλάδοι που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον οικονομικό κύκλο. 

Πτώση 0,78% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί να υποχωρεί 1,7%, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κλαδικών δεικτών, το σύνολο των οποίων κινείται σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες 1,01% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,09%, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχεται η γαλλική αγορά με τον CAC 40 να βρίσκεται στο -1,26%. Ίδια εικόνα και για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 1,28% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 1,5%. 

Οι ανησυχίες για την ανάκαμψη είναι φανερές στην πορεία των περισσότερων διεθνών αγορών, ακόμη και στη Wall Street παρά τα νέα ρεκόρ τα οποία σημείωσε χθες, καθώς η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων μπορεί να αποτελέσει «τραγική εξέλιξη» για αρκετές οικονομίες, κυρίως τις πιο αδύναμες και να συμπαρασύρει σε μία νέα κρίση τους πάντες. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα σε όλες τις χώρες της υφηλίου, με την Ευρώπη να είναι αυτή που δέχεται μεγαλύτερη επίθεση, ενώ αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής αρκετών μέτρων προφύλαξης, ως μία πρώτη αντίδραση πριν προχωρήσουν σε δραστικά μέτρα περιορισμού. 

Η προσοχή, πάντως, είναι στραμμένη και στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία ιστορική αλλαγή της πολιτικής της, καθώς αναθεωρείται ο στόχος για τον πληθωρισμό και γίνεται ανεκτή απόκλιση πάνω από το 2%, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η πολιτική μηδενικών επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Μάιο, καθώς υποχώρησε στα 12,3 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα σήμερα ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έχουν φθάσει στις 350.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου. 

Σημαντικές οι πιέσεις που ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,97%, τον S&P 500 να έχει πτώση 0,77% και τον Nasdaq να κινείται 0,6% χαμηλότερα. 

Απώλειες και για την αγορά πετρελαίου, μετά από αρκετές συνεδριάσεις σημαντικών κερδών, με το brent να υποχωρεί στα 73,16 δολάρια με πτώση 0,37%, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,54% στα 71,75 δολάρια, Μεικτές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει άνοδο 0,22% στα 1.806,05 δολάρια, ενώ ο άργυρος υποχωρεί 0,19% στα 26 δολάρια. 

Πτωτική κίνηση για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,88%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να προσγειώνεται στο -2,66%, ενώ πτώση 0,79% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.