Σε θετική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον οικονομικό κύκλο να ανακάμπτουν, μετά, όμως, από μεγάλες πιέσεις που είχαν δεχθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
Κέρδη 0,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να εμφανίζει κέρδη 1,6%, ενώ όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνται με θετικό πρόσημο. Άνοδος 0,88% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,57% και τον γαλλικό CAC 40 να βρίσκεται στο +0,64%. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μεγάλες αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,45%, ενώ λιγότερο επιθετικά είναι τα κέρδη για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35, καθώς φθάνουν στο +0,16%.
Και στις διεθνείς αγορές, όπως συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι η παγκόσμια οικονομία έφθασε στο ζενίθ της ανάκαμψής της και ενδέχεται, εάν η μετάλλαξη Δέλτα αποδειχθεί τελικά απόλυτα επικίνδυνη και οδηγήσει σε νέα lockdowns, να υπάρξει αντιστροφή των τάσεων.
Ταυτόχρονα, πάντως, αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν «τρέξει» πολύ το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο καλύπτοντας πλήρως τις ζημίες τους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας το 2020, αλλά κατακτώντας εντός του τρέχοντος έτους συνεχή ιστορικά υψηλά και ως εκ τούτου ορισμένες ρευστοποιήσεις μετοχών μπορεί να αποδωθούν και στη διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους εν όψει και των... καλοκαιριών τους διακοπών.
Οι ανησυχίες για «φρένο» της ανάπτυξης στις ΗΠΑ φάνηκε και στη χθεσινή πορεία της Wall Street, η οποία κινήθηκε πτωτικά, μετά, βέβαια, από αρκετές συνεδριάσεις με κατάκτηση ρεκόρ, λόγω και ορισμένων όχι και τόσο ενθαρρυντικών μακροοικονομικών δεδομένων. Άλλωστε ο δείκτης του ISM (Institute for Supply Management) για τις υπηρεσίες τον Ιούνιο διολίσθησε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, από 64 μονάδες που βρισκόταν τον Μάιο, και είχαν αποτελέσει ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Η επίδοση αυτή ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών των οικονομικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωνόταν περί τις 63,5 μονάδες τον Ιούνιο. Ο δείκτης υπηρεσιών της IHS Markit για τον Ιούνιο ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, καθώς διαμορφώθηκε στις 64,6 μονάδες έναντι των προβλέψεων πως θα παραμείνει σταθερά στο 64,8 του Μαΐου, ενώ ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 63,7 μονάδες έναντι προβλέψεων για 63,9 μονάδες όπως και τον Μάιο.
Θετικά κινούνται, όμως, αυτήν την ώρα τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,03%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,15% και τον Nasdaq να ακολουθεί πιο καλή πορεία και να έχει άνοδο 0,53%.
Παραμένει η ανοδική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να ενισχύεται 0,85% στα 75,16 δολάρια και το αμερικανικό αργό να έχει άνοδο 1,01% στα 74,11 δολάρια. Κέρδη για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να βρίσκεται στο +0,72% και τα 1.807,5 δολάρια, ενώ ο άργυρος κινείται 1,09% υψηλότερα στα 26,46 δολάρια.
Πτωτική κίνηση για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,96%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να αποδυναμώνεται 0,68%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,66% εμφάνισε ο κινεζικός Shanghai Composite.