Με τα μάτια στραμμένα στην ανακοίνωση των στοιχείων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο βρίσκονται οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, ένα από τα στοιχεία τα οποία παρακολουθεί στενά η Fed, προκειμένου να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.
Κέρδη 0,30% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, με τους τομείς ταξιδιών και διασκέδασης να ενισχύονται 1,2% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν θετική πορεία. Στο +0,59% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 0,46%, ενώ 0,41% υψηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογη είναι η εικόνα για τις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κέρδη 0,38%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 καθώς ενισχύεται 0,24%.
Αναφορικά με την ανεργία στις ΗΠΑ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 706.000 νέες θέσεις εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 5,6% από 5,8% που ήταν τον Μάιο. Σημαντικό μερίδιο, όμως, της προσοχής στρέφεται όχι μόνο στη δημιουργία των θέσεων εργασίας αλλά και στα στοιχεία για την πορεία των μισθών. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μέσες ωριαίες απολαβές έχουν σημειώσει αύξηση 0,3% σε σύγκριση με τον Μάιο και 3,6% σε 12μηνη βάση.
Αρκετά προβλήματα, πάντως, μπορεί να δημιουργήσει στις αγορές και κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο η απόφαση 130 χωρών να κάνουν δεκτή την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για επιβολή παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το Politico την πρόταση στήριξαν όλες οι χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Γαλλίας και θα εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία στις 9 Ιουλίου. Πλέον, κολοσσοί όπως η Google και η Facebook θα σταματήσουν, να αποφεύγουν την φορολογία, μεταφέροντας τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς συντελεστές, ενώ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος των φορολογικών παραδείσων. Πολλά σημεία της συμφωνίας, όπως οι πιθανές εξαιρέσεις για τον χρηματοοικονομικό τομέα και τη μεταποίηση, έμειναν εκτός του τρέχοντος συμφώνου και θα οριστικοποιηθούν ως τον Οκτώβριο.
Πάντως η παραπάνω απόφαση δεν επηρέασε στο ελάχιστο τη Wall Street κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση με τον S&P 500 να καταρρίπτει το έκτο διαδοχικό του ιστορικό υψηλό. Επιπρόσθετα η τεχνική εικόνα της αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο αποτελεί ιδιαίτερα θετική ένδειξη για τη συνέχεια του έτους, καθώς, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ιστορικά το καλό ξεκίνημα μιας χρονιάς οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο δεύτερο εξάμηνο.
Με θετικό πρόσημο, άλλωστε, κινούνται και τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,16%, τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,15% και τον Nasdaq να κινείται 0,21% υψηλότερα.
Επιστροφή σε πτωτική, αν και ήπια, πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να σημειώνει απώλειες 0,2% στα 75,65 δολάρια, ενώ στο -0,13% και τα 75,11 δολάρια κινείται το αμερικανικό αργό. Ήπιες κινήσεις για τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς ο χρυσός έχει κέρδη μόλις 0,01% στα 1.777,90 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,27% στα 26,14 δολάρια.
Σημαντικές πιέσεις για τις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση τον ιαπωνικό Nikkei ο οποίος ενισχύθηκε 0,27%. Αντίθετα «βουτιά» 2,08% εμφάνισε ο Hang Seng στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στο -1,95% βρέθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.