Η διατήρηση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμου παγκοσμίως, αλλά και η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» ρίχνουν τη σκιά τους στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, παρά το θετικό τους ξεκίνημα, να γυρίζουν σε αρνητική πορεία και να κινούνται πτωτικά.
Απώλειες 0,15% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, εξαιτίας κυρίως των μετοχών εταιρειών ταξιδιών και ψυχαγωγίας που υποχωρούν 1,8%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,6% εμφανίζει ο κλάδος χημικών. Στο -0,06% ο γερμανικός DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 0,36%, ενώ απώλειες 0,25% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40. Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί 0,29%, ενώ απώλειες 0,79% εμφανίζει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκαι και όλα τα υπόλοιπα μέτρα αυτοπροστασίας, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι η πλέον μεταδοτική, οδηγώντας αρκετές χώρες στην επιβολή εκ νέου μέτρων περιορισμού.
Στη Βρετανία ο νέος υπ. Υγείας, Σαχίντ Ζαβίντ, θα ενημερώσει σήμερα το κοινοβούλιο για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με χαλάρωση ή όχι των περιοριστικών μέτρων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ταξίδια. Θεωρητικά οι περιορισμοί που ισχύουν αυτή τη στιγμή θα τερματιστούν στις 19 Ιουλίου, αλλά, πλέον, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, μετά και τη νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.
Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να ασκεί πιέσεις στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ΕΕ προκειμένου να αποκλειστούν πλήρως οι Βρετανοί τουρίστες, με χώρες που στηρίζονται στον τουρισμό όπως οι μεσογειακές να εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,07%, ενώ αντίθετα κέρδη 0,03% εμφανίζει ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύεται 0,21%.
Πτωτική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent να υποχωρεί 0,33% στα 75,13 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 0,22% στα 73,89 δολάρια. Αντίθετα θετική είναι η εικόνα για τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να ενισχύεται έστω και κατά το οριακό 0,01% στα 1.778 δολάρια, ενώ κέρδη 0,18% στα 26,13 δολάρια έχει ο άργυρος.
Οριακές απώλειες για τις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,06%, τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ να υποχωρεί 0,04%, ενώ 0,03% χαμηλότερα κινήθηκε ο κινεζικός Shanghai Composite.