Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, σε μία συνεδρίαση που πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι μετοχές της τεχνολογίας, οι οποίες και έδωσαν ώθηση στους δείκτες.
Συγκεκριμένα, o Dow Jones είχε κέρδη 0,54% στις 34.393 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε1,41% υψηλότερα στις 13.661 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,01% στις 4.197 μονάδες.
Εντωμεταξύ, στο Κογκρέσο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαβουλεύσεις για το πακέτο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις 2,3 τρισ. δολ. σε έργα υποδομών. Ο Λευκός Οίκος , ωστόσο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να μειώσει το συνολικό ποσό στα 1,7 τρισ. δολάρια, προκειμένου να διασφαλίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Παράλληλα, ο ισολογισμός της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο τέλος του 2022 ίσως «αγγίξει» τα 9 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με προβλέψεις της που γνωστοποιήθηκαν σήμερα. Με βάση τη Fed, θα συνεχιστεί η αγορά ομολόγων με τον ίδιο ρυθμό (120 δισ. δολάρια τον μήνα), μέχρι το τέλος του 2021.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να φθάσουν σε μηδενικά επίπεδα έως τα τέλη του 2022, με αργό όμως ρυθμό. Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, επικεφαλής της Fed στο Σαιντ Λούις, δήλωσε ότι η ανάκαμψη πλησιάζει, ενώ η οικονομική αστάθεια, λόγω της πανδημίας, είναι ορατή, αλλά δεν ανησυχεί την οικονομία. Χαρακτηριστικά είπε:
«Παρακολουθούμε με προσοχή την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο Μπούλαρντ στο Yahoo Finance. «Θα έλεγα ότι οι κίνδυνοι της οικονομικής αστάθειας βρίσκονται υψηλότερα από το κανονικό, αλλά η βαρύτητά τους εξακολουθεί να μην είναι ανησυχητική».
Στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ανέρχεται περίπου στα 26.000 κρόυσμταα , σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, με την αγορά να αισιοδοξεί για πιο γρήγορη ανάκαμψη.
Παράλληλα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον, καθώς την τελευταία εβδομάδα κατέγραψε μεγάλες διακυμάνσεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το κρυπτονόμισμα του Bitcoin υποχώρησε 10% διαμορφούμενο χαμηλότερα από τα 36.000 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχε υποχωρήσει και χαμηλότερα από τα 30.000 δολάρια, πολύ μακριά από το υψηλό Απριλίου όπου είχε ξεπεράσει τα 64.000 δολάρια. Στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) η τιμή του διαμορφώνεται στα 37.765 δολάρια.
Το τελευταίο πλήγμα ήρθε όταν το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας που επανέλαβε την «εντολή» του να περιοριστεί η εξόρυξη και η εμπορεία του κρυπτονομίσματος, ενώ και οι ΗΠΑ δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να επιβάλλουν περιορισμούς και πιθανή εποπτεία στην αγορά, αλλά και να αυξήσουν τη φορολόγηση. Η JP Morgan ανέφερε ότι παρά τη «βουτιά» που πραγματοποιήθηκε στην αγορά κρυπτονομισμάτων την προηγούμενη εβδομάδα και τα αποθαρρυντικά μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι επενδυτές «αγόρασαν τη βουτιά» στις μετοχές. Αυτή η νοοτροπία έχει, σύμφωνα με την JP Morgan, αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτική φέτος.
Στα εταιρικά νέα, η Cabot Oil & Gas Corp. και η Cimarex Energy Co. ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, με την αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα 17 δισ. δολάρια
Στο ταμπλό, Microsoft, και Apple κατέγραψαν ισχυρά κέρδη 2,29% και 1,33% αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκαν American Airlines (1,86%), Carnival (2,69%) και United Airlines (1,52%), έχοντας ωφεληθεί από την οικονομική επανεκκίνηση.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,60%.
Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 είχε οριακά κέρδη 0,04% στις 444 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 7.038 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι βρέθηκε στο +0,35% στις 6.408 μονάδες.